Retirada de 4 ingredients dels productes Johnson & Johnson

El fabricant de productes de bellesa i per a infants, Johnson & Johnson Family of Consumer Companies, va fer un comunicat on s’anuncia la retirada o reducció de quatre ingredients dels seus productes a partir del 2013, per considerar-los potencialment perillosos per a la salut. Aquestes substàncies són: el formaldehid (que s’empra com a conservant i fixador), el ftalat (que s’usa per incrementar la flexibilitat), el dioxà (un dissolvent) i el triclosà (antibactericida i antifúngic). Els canvis no regeixen solament en els productes per a nens, també ho són per a les marques Neutrogena, Aveeno, RoC, Lubriderm i Clean&Amp, Clear.

El triclosà és present en molts productes cosmètics (sabons, desodorants, dentífrics, etc.) com a agent desinfectant. L’explicació associada a aquesta decisió està basada en un estudi publicat l’any 2010, que van fer científics de l’ICRA, i d’altres institucions en el qual s’adverteix sobre els possibles efectes tòxics del triclosà i la seva persistència en el biofilm fluvial, ja que el procés de depuració de les plantes de tractament no pot eliminar-lo. Aquest compost es coneix com a contaminant emergent, ja que, si bé porta molt de temps present en baixes concentracions en els nostres sistemes fluvials, la toxicitat, recentment detectada a les algues, el fan molt tòxic per a rius, llacs i llacunes, sobretot per la seva capacitat de sobreviure als processos de depuració de les aigües.

 

Productes


Dioxà, formaldehid i triclosà

També s’indica que el dioxà, una altra substància retirada en els productes de Johnson &Johnson, s’empra sobretot com a dissolvent, així doncs, podria dissoldre algunes sals inorgàniques que faciliten la seva reacció en dissolució.

El formaldehid és un gas incolor d’olor penetrant emprat com a conservant en gran quantitat de productes d’higiene i cosmètics d’aplicació industrial. Tant el formaldehid com les substàncies que se’n poden desprendre són una causa comuna de dermatitis al·lèrgica de contacte que, molt sovint, es fa crònica, atesa la dificultat que tenen els pacients al·lèrgics per evitar completament aquesta substància tenint en compte el ventall tan ampli de distribució.

Aquest anunci de retirada o reducció d’aquestes substancies, per a Johnson & Johnson és un orgull, ja que és la primera gran empresa industrial que es compromet públicament a executar aquests canvis.

La investigació a la qual es refereix aquesta nota de premsa es va presentar com a recerca a la I Conferència Anual del projecte Scarce que va tenir lloc a Girona el desembre del 2010. L’estudi duu per títol <<Persistència del triclosà a les plantes de tractament d’aigües i els seus possibles efectes tòxics en el biofilm fluvial>> i es va publicar a la revista internacional Aquatic Toxicology (Núm. 100).

El triclosà no és més que un bactericida comú que sobreviu als diferents processos de depuració de les plantes de depuració d’aigües residuals i que està arribant als ecosistemes fluvials, incrementant el risc ambiental potencial, sobretot en terres mediterrànies on l’escassetat d’aigua en dóna com a resultat una dilució elevada. Bàsicament, el que passa, segons aquest estudi, és que les concentracions ambientals del triclosà augmenten la mortalitat bacteriana i inhibeix la capacitat fotosintètica de les algues, així com la seva extinció no fotoquímica; finalment, també incideix en la viabilitat de les cèl·lules diatomees.


Damià Barceló

Damià Barceló, director de l’ICRA, coautor de l’estudi esmentat


Autors

Redactat per: Marga Torre y Damià Barceló

Per saber-ne més: Comunicació ICRA


Back to Top

Informació del document

Publicat a 18/12/12
Acceptat a 18/12/12
Presentat el 18/12/12

Volum Notícies, 2012
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Producció i consum sostenible

Prevenció i control integrats de la contaminació

Localització

Puntuació document

0

Visites 16
Recomanacions 0

Compartiu aquest document