Pressupostos participatius d’FGC obté un accèssit a la sisena edició dels premis Alfons Ortuño

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) va lliurar, el 27 d’octubre, els VI Premis Alfons Ortuño a la innovació i bones pràctiques en matèria de gestió pública a les administracions públiques catalanes.

Deu anys després de la primera edició, l’acte s’ha celebrat a la seu del Districte Administratiu de la Generalitat, a Barcelona, i ha estat presidit per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons. També hi han participat el director de l’Escola, Ismael Peña-López, la secretària d’Administració i Funció Pública, Alícia Corral Sola, i la directora d’Administració Digital i d’Organització, Núria Espuny Salvadó.


Draft Torre 914006552-image1.jpeg

Els projectes premiats

En aquesta edició dels Premis Ortuño, els quatre guardons principals han estat:

 • Categoria 1: Organització, processos i gestió econòmica, per a la Diputació de Tarragona pel projecte “Del fer al fer fer: l’assessorament econòmic mitjançant una plataforma col·laborativa”.
 • Categoria 2: Transparència, bon govern, avaluació i qualitat, per a la Diputació de Barcelona pel projecte “Concertem en xarxa: la revisió i millora del model de cooperació local de la Diputació de Barcelona”.
 • Categoria 3: Desenvolupament d’equips i de persones, per a l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat pel projecte “Caixa d’eines corporativa en l’àmbit de les dades i la visualització per a empleats municipals”.
 • Categoria 4: Serveis finalistes, per al Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya pel projecte “Culminació del procés de transformació dels casals de gent gran en equipaments cívics i comunitaris”.

El jurat també ha atorgat dos accèssits per a cadascuna de les quatre categories. En la primera ha reconegut a l’Autoritat Catalana de la Competència pel projecte “Creació de l’ERICCA (Eina de recerca intel·ligent de la col·lusió en la contractació administrativa)”, i a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya per l’actuació “Pressupostos participatius d’FGC”.

Pressupostos participatius d’FGC

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha elaborat l’Estratègia d’activisme d’FGC 2020-2030 amb l'objectiu de que les empreses i organitzacions avancin i fomentin un activisme corporatiu que permeti construir referents en la implicació i impuls d’accions que responguin als reptes actuals i que contribueixin de manera activa a l’assoliment de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.


Draft Torre 914006552-image2.png

En el marc d’aquest projecte es pretén promoure la participació i implicació de totes les persones d’FGC i dels grups d’interès en la presa de decisions de forma ordenada i sistemàtica. És en aquest punt on neix la voluntat de dur a terme els primers pressupostos participatius que estaran regits pels criteris establerts en el protocol del procés.

Eixos de l’Estratègia d’activisme 2020-2030

Els 4 eixos d’actuació de l'estratègia són:

1. #SerÈtics
2. #CréixerAmbLesPersones
3. #TriarElCamíSostenible
4. #GenerarOportunitats

Aquestes eixos comparteixen un repte transversal per al foment de l’Activisme com a cultura corporativa: #JoSocActivista

Dins l’eix #CréixerAmbLesPersones, s'ha incorporat el repte 2.1 de l’Estratègia d’Activisme (a aquest document es troba l’Estratègia d’activisme d’FGC 2020-2030 File:FGC estrategia activisme 2030.pdf) que té com a objectiu impulsar processos de cocreació innovadors que permetin la participació, la implicació, la suma de talent i el lideratge participatiu de totes les persones que formen part d’FGC.

I dintre d’aquest repte a FGC s'han proposat com a objectiu “Impulsar processos de cocreació que, sota l’impuls de lideratges relacionals i participatius, permetin la participació, la implicació i la suma de talent de totes les persones que formen part d’FGC, aconseguint que a partir de l’any 2022 el 0,5% del pressupost anual d’inversió sigui definit en base als pressupostos participatius a FGC.”

Objectius del procés participatiu

L’objectiu general que persegueix aquest procés participatiu és implicar i fer protagonistes els diferents grups d’interès d’FGC en la decisió sobre l’objecte d’una part del pressupost d’inversió de l’empresa.

I, per aconseguir-ho, es plantegen els següents objectius específics:

1. Integrar al personal d’FGC en la codecisió d’inversions amb afectació interna i externa a nivell territorial.
2. Integrar a les persones de la resta de grups d’interès d’FGC en la codecisió d’inversions amb afectació territorial.
3. Construir una cultura de participació i d’innovació oberta a través de la pràctica que integri a tots els grups d’interès d’FGC.
4. Fomentar la reflexió sobre les necessitats presents a nivell intern i territorial entorn els serveis oferts per FGC en concret, i la mobilitat en general.

Com s’articula?

FGC posa a disposició del procés participatiu una partida màxima de 662.899 € per dedicar-la a l’execució de les propostes que surtin escollides dels pressupostos participatius.

Aquesta partida es distribuirà en base al següent criteri:

 • 165.747 € (25% del total, al 2021 26,67%) per executar propostes que afectin l’organització i el funcionament intern d’FGC, amb una incidència directa en el personal intern.
 • 497.241 € (75% del total, al 2021 73,33 %) per executar propostes amb una incidència directa en la ciutadania i la resta de grups d’interès.

Per tal de garantir que hagi projectes a totes les àrees de inversió es preveu la següent distribució:


Draft Torre 914006552-image3-c.png


Aquesta distribució és orientativa i la comissió de coordinació pot prendre la decisió de variar-la en funció de les propostes guanyadores.

Per tenir informació acurada de l’estat de l’edició d’enguany, que està a fase de retorn i validació, podeu consultar el següent enllaç.

Resultats edició anterior "Pressupostos Participatius 2021"

El personal d’FGC i la ciutadania van escollir 13 projectes per destinar els primers pressupostos participatius de la companyia, ja que més de 400 persones han participat en el procés de votació i han pogut escollir a quines de les 23 propostes finalistes, proposades pel personal de Ferrocarrils, destina la partida de 300.000 euros del pressupost d'FGC.

1. Millorar un pas per a persones amb mobilitat reduïda a l’estació de Balaguer.
2. Millorar la visibilitat de les escales de l’estació de Sarrià.
3. Instal·lar monitors del sistema d’informació al client a la part ampliada de l’estació de Provença.
Draft Torre 914006552-image4.png
4. Emetre píndoles divulgatives al interior dels trens.
5. Climatitzar l’edifici de viatgers de Balaguer i adquirir un rellotge.
6. Proveir de pissarres digitals les sales de reunions.
7. Crear un tràmit a l’FGC Approp per atendre sol·licituds genèriques dels personal.
8. Habilitar un espai de maternitat a Vall de Núria.
9. Millorar l’espai i l’exposició directa al sol, al pati anglès de l’edifici d’oficines de Sarrià.
10. Equipar aules polivalents a Rubí i Martorell.
Draft Torre 914006552-image5.png

Durant l’any 2022 es finalitzaran els projectes per:

11. Millorar la il·luminació a l’entorn proper de les estacions de Baixador de Vallvidrera i Les Planes.
12. Senyalitzar les rutes de Núria fins al cim del Puigmal.
13. Adequar una zona de descans exterior del centre operatiu de Rubí.


Altres projectes presentats pel Departament a aquesta edició

 • Portal de dades obertes d'FGC amb dades en temps real - FGC.
 • Pressupostos Participatius d'FGC.
 • Projecte SCIPEDIA RDI-DVPDT. Com gestionem dinàmicament i amb transparència els nostres actius de coneixement.
 • Geotren d'FGC.
 • Producció sense papers a FGC.
 • Eina per a la gestió i planificació de la Distribució Urbana de Mercaderies (DUM) - ATMB
 • Llançament del nanosatèl·lit Enxaneta i posada en marxa del primer cas d'ús a Tremp.

Autors

Redactat per: Marga Torre i Jordi Carrera

Per saber-ne més: Jordi Carrera

Back to Top

Informació del document

Publicat a 02/11/22
Acceptat a 02/11/22
Presentat el 02/11/22

Volum Notícies, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Puntuació document

0

Visites 6
Recomanacions 0

Compartiu aquest document