Tancament del projecte a Barcelona

Draft Torre 565928480-image1.png


Al Departament de Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, es va celebrar l'última reunió de socis, on es van posar en comú els resultats adquirits al llarg dels sis anys, i les impressions personals de la participació en el projecte.


Draft Torre 565928480-image5.jpeg

School Chance

SchoolChance.jpg

El projecte School Chance va començar l'any 2017 i finalitza després de sis anys de treball, aquest any 2022. Hi han participat set països europeus, s'han traslladat oficialment 9 bones pràctiques en mobilitat escolar sostenible, s'han dut a terme 77 activitats d'aprenentatge polític i cada soci ha desenvolupat un pla d'acció regional o local flexible, com el que descriurem més endavant, que ha fet la Generalitat de Catalunya.


School Chance ha animat les diferents regions a desenvolupar i executar els seus propis Plans d'Acció Regionals o Locals. Aquests plans marquen avui, fora del projecte School Chance, el full del recorregut de les estratègies a desenvolupar per cada territori, perquè la mobilitat escolar esdevingui sostenible, autònoma, segura i saludable.

Pla de mobilitat escolar

En el marc d’aquest projecte, la Generalitat està desplegant el Pla d’Acció de Mobilitat Escolar de Catalunya (PAMEC), que preveu anar implantant accions per a la millora de la mobilitat dels escolars arreu del territori. El document inclou, per exemple, la creació d’una figura de referència a les escoles per integrar la mobilitat al projecte educatiu, la dotació d’equipaments i itineraris escolars o la creació d’un distintiu de mobilitat escolar per aquells centres que portin a terme iniciatives del pla, a més de l’adhesió a un manifest.

Tal com estableix el Pla, el Departament de la Vicepresidència està treballant en un nou portal de mobilitat escolar que es preveu que estigui actiu ja aquest setembre, amb un catàleg actualitzat i centralitzat de recursos educatius i campanyes; Educació ha incorporat al currículum de Primària i Secundària aspectes relacionats amb la presa de decisions responsables com a vianants i conductors, amb la importància de la mobilitat sostenible i amb el coneixement de les normes i els senyals de trànsit; el Servei Català de Trànsit, per la seva banda, ha editat i publicat el dossier Disseny d'entorns i itineraris escolars: anant a l'escola d'una manera saludable, sostenible i segura

Visites tècniques a Barcelona

Es va aprofitar la reunió de tancament a Barcelona per observar bones pràctiques en mobilitat escolar a Catalunya, demanades pels socis europeus. Aquestes van ser les que s'esmenten a continuació i es van poder comprovar in situ.


Protegim les Escoles és un programa de pacificació i transformació de l'entorn escolar a través de l'urbanisme tàctic.


Draft Torre 565928480-image2.png

Després de la pandèmia de la covid-19, l'entorn escolar ha estat un dels temes més tractats sobre la taula. A l'entrada i sortida dels nens a classe, moltes famílies compartien un espai molt reduït a la vorera davant la porta de l'escola. En aquest sentit, el Programa Protegim les escoles, ha estat clau en aquest context de pandèmia. Des del 2019 fins enguany s'han transformat 200 entorns escolars.


El primer dia de les dues jornades de tancament, els socis de Reggio Emilia, Gdansk, Brasov, Utrecht, i altres actors locals, membres dels respectius països i Catalunya, en total 42 assistents, van conèixer 4 entorns escolars del districte de l'Eixample, la configuració de la super-illa de Sant Antoni, i el nou nucli verd, que es construirà al carrer Consell de Cent.


L'itinerari va anar acompanyat d'una parada cafè a l'antiga presó anomenada La Model, on diferents membres del personal de l'Ajuntament de Barcelona, van explicar la metodologia de treball que utilitzen per desenvolupar el Programa “Protegim les escoles”, i la pacificació de les súper-illes. D'altra banda, també han explicat el procés participatiu que s'ha dut a terme per pensar com ha de ser l'entorn de cada centre, tenint en compte en tot moment l'opinió de la comunitat educativa.


Draft Torre 565928480-image3.jpeg
Visita a l'entorn de l'Escola Lavinia

Bicibús


El segon dia de les jornades de tancament, alguns socis i agents locals es van sumar a la iniciativa Bicibús que les famílies de l'Eixample autogestionen per portar els seus fills a l'escola d'una manera compartida, sostenible i divertida. Hi van assistir unes 200 persones.


Bicibus.png
Imatge d'arxiu d'un dia escolar de la tardor del 2021

Autors

Redactat per: Marga Torre i Albert Palomo

Per saber-ne més: Albert Palomo

Back to Top

Informació del document

Publicat a 19/09/22
Acceptat a 19/09/22
Presentat el 19/09/22

Volum Notícies, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Planificació i projectació

Projectes territorials i ambientals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Dimensió social de la mobilitat

Comportament social vinculat al territori i al medi ambient

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Orientació a l'usuari

Intermodalitat

Nous vehicles i modes per passatgers

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Educació per a la sostenibilitat

Metodologies per a la incorporació de la sostenibilitat en la pràctica docent

Puntuació document

0

Visites 6
Recomanacions 0

Compartiu aquest document