Presentació al Departament

El passat 5 de juliol, l'ATM va presentar el nou Observatori de la Mobilitat de Catalunya (OMC). El nou portal dóna continuïtat als existents actualment -OM Generalitat i Observatori de l'ATM de l'àrea de Barcelona-, nascuts sota els antecedents de la Llei 9/2003, de la mobilitat, i la Llei 21/2015, del finançament del sistema de transport de Catalunya.

La primera llei ja defineix l'OMC com a instrument de recollida, difusió d'informació i instrument d'avaluació i seguiment de les polítiques de planificació. La segona llei determina que el Govern de la Generalitat haurà d'elaborar una comptabilitat ampliada de la mobilitat i fer un seguiment complet i integrat de les fonts de finançament del sistema de mobilitat.

Així, l'OMC es configura com l'eina que ha de donar resposta a aquestes determinacions i esdevenir una nova plataforma referent que permeti fer seguiment, avaluació i presa de decisions amb relació a la gestió de les polítiques de mobilitat. De la mateixa manera, el portal vol difondre la informació de manera comprensible i accessible per a les persones usuàries i assegurant la fiabilitat d'una base de dades actualitzada i contrastada.

Continguts de l'OMC

La plataforma, que publica continguts en tres idiomes (català, castellà i anglès), sorgeix gràcies a la col·laboració institucional i es nodreix de dades que recopilen i publiquen nombrosos agents públics i organismes a tot el territori català. D'aquesta manera, es preveu que l'OMC permeti a les persones usuàries creuar i relacionar multitud de dades d'indicadors i de fonts diferents. En anar a l’enllaç de l’OMC apareix la següent informació d’entrada.


Draft Torre 856079303-image1.png

Base de dades

El nou portal web de l'Observatori ofereix a les persones interessades multitud de bases de dades en què s'inclouen les dades i els indicadors de mobilitat de Catalunya agrupats en vuit categories, cadascuna amb una breu explicació, amb dades d'interès i un subapartat de continguts.

Dades socioeconòmiques

Donada la rellevància dels aspectes socioeconòmics en qualsevol activitat, especialment en la mobilitat i en el nombre de desplaçaments, s'inclouen una sèrie d'indicadors socioeconòmics com ara el creixement de la població, la variació del PIB i la taxa d'atur, entre d'altres.

Mobilitat inclusiva i equitativa

L’OMC inclou indicadors referents a la mobilitat de gènere i accessibilitat per cooperar en el canvi de les polítiques de mobilitat i així assolir una mobilitat més inclusiva i equitativa. Cal visibilitzar factors com els presents per tal d’assolir un canvi de prioritats i posar la vida quotidiana de les persones i la sostenibilitat al centre de les decisions territorials. En particular destaquen:

  • Les dones continuen sent més usuàries de transport més sostenibles que els homes, mostrant una diferència del 12% el 2019.
  • La població amb discapacitat fa un ús més habitual del transport públic que la població que no té cap discapacitat reconeguda legalment.

Mobilitat sostenible i saludable

Donat l’impacte generat per les externalitats de la mobilitat tant al medi ambient com en les persones, l’OMC considera rellevant la introducció d’indicadors sobre paràmetres de salut i de planificació de la mobilitat sostenible per tal de cooperar en la millora de la mobilitat. En destaquem: la mitjana anual del NO2 i PM10 per estació de mesura, així com el nombre de targetes T-Verd sol·licitades.

Economia del transport El transport de persones i mercaderies suposa un gran impacte sobre l’economia de qualsevol societat, amb importants costos per a les persones, empreses i administracions. És per això que aquesta secció inclou dades econòmiques del finançament dels serveis de transport públic (recaptació per la venda de títols i de subvencions per part de les administracions) a més de les inversions de caràcter global que es realitzen a Catalunya i els costos del transport.

Draft Torre 856079303-image2.png

Mobilitat de persones

En aquesta secció es presenten les dades sobre les característiques principals i evolució de l’oferta i demanda dels modes de transport vinculats a la mobilitat de les persones, per als modes de transport públic (ferroviari i autobús), vehicle privat i modes de mobilitat activa com la bicicleta.  A la imatge es presenta la mobilitat per gènere i motiu, que tot i que la llegenda no es pot apreciar bé, en entrar a l’OMC, es pot veure l’interessant repartiment en què la mobilitat per causes diferents de la laboral, la dona produeix 400.000 desplaçaments més que l’home.


Draft Torre 856079303-image3.png


Mobilitat de mercaderies

En aquesta secció es presenten una sèrie d’indicadors que permetran l’avaluació del transport de mercaderies per vies terrestres, aèries o marítimes així com el gran repte de la distribució a l’última milla.

Draft Torre 856079303-image4.png

Infraestructures

En aquesta secció s’ofereixen indicadors de caràcter global relatius a l’oferta d’infraestructura per al conjunt de la mobilitat, bé sigui de persones o mercaderies. Entre altres aspectes destaquen les infraestructures de transport públic i de vehicle privat.

Indicadors de referència

Donada la rellevància que tenen alguns plans, informes i d’altra documentació promoguts des de diferents institucions, amb l’objectiu de definir, millorar i planificar la mobilitat, s’inclouen un seguit d’indicadors vinculats a aquesta documentació per tal de facilitar la informació i ajudar en la seva distribució i transparència. D’entre tots en destaquen:

  • Trànsit llarga distància a les estacions. Durant el 1Q del 2020, el trànsit de passatgers en AVE + LD ha experimentat una reducció del 20,6 % respecte el primer trimestre de l’any 2019.
  • Trànsit de vehicles lleugers a les autopistes de peatge que ha experimentat, el 1Q de 2020, unes reduccions molt notables en totes les vies arran de la proclamació de l’estat d’alarma amb pèrdues entre el -29,9% i el -44,3%.

Laboratori d'indicadors

Aquest laboratori és una de les eines principals de la plataforma i permet treballar amb tots els indicadors de la base de dades i relacionar-los entre ells, operar, representar gràficament els resultats, posar-los format, maquetar-los en una plantilla o informe, veure que aquest s'actualitza automàticament segons es van actualitzant les dades a la web, etc. També cal destacar que en aquest observatori es poden bolcar dades extretes d'altres fonts (externes a l'OMC) o treballades prèviament perquè també puguin formar part d'aquest laboratori.

A la imatge es mostra un exemple de la plantilla didàctica per començar a crear un informe. Hi ha un vídeo explicatiu de les diferents etapes que es poden assolir.


Draft Torre 856079303-image5-c.png

Altres continguts i apartats

Aquest epígraf conté: Publicacions, Enquestes de Mobilitat, Planificació i Tendències de Futur.

Cada apartat ofereix la possibilitat d’aplicar filtres per temàtica, àmbit territorial o fonts segons el cas.

Els apartats presenten una mateixa estructura que serveix de repositori de documents i informació sobre la temàtica que els engloba.

Per tant, dins, per exemple, l'apartat «Enquestes de mobilitat», les persones usuàries trobaran totes les enquestes realitzades a l'àmbit català, com l'EMEF (Enquesta de Mobilitat en Dia Laborable), l'EMQ (Enquesta de Mobilitat Quotidiana) i Baròmetre de la Bicicleta, entre d'altres. Dins l'espai «Enllaços d'interès», quatre apartats també tenen la funció de repositori de continguts, entre els quals es poden trobar: dades socioeconòmiques d'interès en l'àmbit de la mobilitat, enllaços a visualitzadors de dades amb gràfics, portals de dades obertes i enllaços a altres observatoris d’interès.

Autors

Redactat per: Marga Torre

Per saber-ne més: Coordinació OMC

Back to Top

Informació del document

Publicat a 26/08/22
Acceptat a 26/08/22
Presentat el 26/08/22

Volum Notícies, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Puntuació document

0

Visites 38
Recomanacions 0