El tràfic al Mediterrani

El Mediterrani representa el 27% del tràfic marítim global i alberga el 10% dels creuers del mon. El creixement del sector de creuers és particularment fort, hores d’ara és el sector més important del turisme, en termes de valor afegit i creació de llocs de feina.

Així mateix, el Mediterrani és una destinació molt popular per a la nàutica d’esbarjo. La major part dels vaixells d’esbarjo que circulen pel Mediterrani tenen menys de 24 metres d’eslora, però el nombre de grans iots està creixent de la mateixa manera que ho fa a nivell global.

Interreg Med Blue Growth Commmunity i el projecte PSAMIDES van decidir organitzar l'acte, Ecologització dels sectors de creuers i navegació d'esbarjo al mediterrani per encoratjar i donar suport a la transició d’aquests dos sectors cap a la sostenibilitat ambiental i social.

Draft Torre 110278515-image1-c.png


En concret l’acte tenia com a finalitat remarcar les recomanacions clau i mostrar casos d’ús que ja aporten solucions a l’àmbit d’aquests projectes Interreg.

Per la presentació es va realitzar aquest vídeo que resum les idees que s'hi volien destacar.

Mesures implementades als ports

  • Port de Sète, el President del Port, Jean-Claude Gayssot, comenta que tot el port estarà electrificat. En el cas dels iots, ja està asolit, però volen a més que totes les embarcacions d'esbarjo petites i mitjanes també ho siguin. L’electrificació del port, aquest any ha produït tres cops més energia de la que han consumit.
  • Ports de la Generalitat. Enric Martínez comenta que el principal objectiu és ser sostenibles, per tant reduir el consum d’energia fòssil, als ports de la Generalitat.


Draft Torre 110278515-image2.png

Reptes per al futur

  • Reduir la pol·lució, en especial la causada pel plàstic.
  • Digitalització dels serveis als ports, com ja s'està fent en el marc del projecte PSAMIDES.
  • Mantenir i fomentar la biodiversitat intraportuària, en un mar que uneix a 500 milions de persones.
  • L’Enric Martínez identifica com a repte especial evolucionar cap a una goverança que involucri a totes les parts interessades en un port, incorporar nous agents.
  • També emfasitza que cal adaptar els ports al canvi climàtic i que aquests contribueixin a la mitigació.
  • L’Andor Serra, director General del Barcelona Cluster Nàutic aposta per nous materials que poden generar biodiversitat com ara el formigó blau que propicia que la generació de vida no s’aturi per la construcció d’un port.
  • També comenta la necessitat de connectar tots els projectes de descarbonització de cara al mar, per començar a aprofitar nous combustibles com ara l’hidrogen.
  • Céline Bubretil, directora del Programa Plan Bleu, aposta per l’eliminació completa de la pol·lució atmosfèrica, i evitar les col·lisions amb els cetacis que hi ha al Mediterrani.
  • Així mateix, advoca per la preservació de la integritat dels ecosistemes importants del Mediterrani com ara las posidònies, amb la sensibilització cap a la generació d’ecoturisme.

Autors

Redactat per: Marga Torre

Per saber-ne més: Enric Martínez

Back to Top

Informació del document

Publicat a 22/08/22
Acceptat a 22/08/22
Presentat el 22/08/22

Volum Notícies, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Puntuació document

0

Visites 9
Recomanacions 0