Contents
L'Observatori de la Logística al SIL
CIMALSA va presentar al Saló Internacional de la Logística, que es va celebrar del 31 de maig al 2 de juny, l’actualització dels principals indicadors de la logística. Cada any, fins l'any passat passat, es feia una presentació d'un informe de caire anual. Ara, amb la nova web de l’Observatori de la Logística, aquests indicadors es poden seguir d’una manera més dinàmica, en format PowerBI.
A més de la revisió de paràmetres previs, l’edició d’enguany incorpora com a novetat nous indicadors detallats sobre la contractació laboral en el sector. En aquest sentit, les dades assenyalen que el nombre de contractes laborals signats al sector del transport i les activitats d’emmagatzematge, van assolir el 2021 un màxim, amb gairebé 230.000 contractes signats, superant lleugerament el valor assolit el 2019 abans de la Covid-19. La valoració en perspectiva ens diu que des del 2014 es produeix un gran creixement de la contractació al sector, en especial amb contractestemporals de curta durada.
Arran de la reforma laboral en el sector observem una equiparació del percentatge de contractes indefinits i dels de major temporalitat (menys d’un mes) en el primer quadrimestre de l’any. El percentatge de contractes indefinits ha crescut, passant de situar-se a l’entorn del 10% al 2021 a arribar a un 35% al març-abril de 2022.
Des de CIMALSA s’ha volgut incidir un any més en l’anàlisi de la representació de les dones al sector logístic. Segons l’Observatori, la presència de dones al sector del transport i l’emmagatzematge és del 26%: es tracta d’una de les xifres més alta registrada al sector, però se situa per sota dels valors del conjunt de l’economia catalana.
La directora corporativa de CIMALSA, Fina Jarque, va explicar que la contractació està relacionada amb l’e-commerce i, malgrat els 94 milions d’operacions, és molt estacional i obliga que les contractacions s’estacionalitzin quan, de fet, els contractes indefinits son de la logística i el transport que durant tot l’any exerceixen la seva activitat.
El nombre d’operacions de comerç electrònic a Catalunya va arribar als 94 milions esmentats, l'any 2021, xifra que reflecteix el repte que suposa per a la gestió de la logística urbana.
El comerç, en auge després de la Covid-19
La quantitat de mercaderies gestionades pel sistema logístic català va assolir el 2021 els 434 milions de tones, un increment del 2% sobre el total de mercaderies transportades l’any 2019, prèviament a l’impacte de la Covid-19.
Tot i que la recuperació és desigual segons modes de transport,amb viari i ferroviari* superant valors del 2019, marítim gairebé igualant‐los, i aeri encara per sota.
Pel que fa al valor dels intercanvis comercials, també s’observa com el 2021 es va recuperar de la davallada produïda el 2020, superant en un 4% els valors de l’any 2019 i assolint un nou valor màxim. El flux internacional és el que major creixement experimenta el 2021 -un 20% respecte a l’exercici anterior-, tot i que en conjunt des del 2019 ha registrat un increment més modest, del 3%.
Efectes del preu del combustible
L’Observatori de la Logística, que es pot consultar en format digital i amb les dades actualitzades en temps real, analitza també els efectes del preu del combustible en l’estructura de costos del transport de mercaderies viari. L’anàlisi dels indicadors apunta que l’any 2021, tot i reduir-se el consum de combustibles tradicionals en automoció, no va disminuir en el transport viari de mercaderies, que funciona majoritàriament amb combustibles tradicionals. Aquest fet implica, un gran impacte de la variabilitat del preu del combustible al sector. El cost del combustible representa al voltant del 27-30% del total de costos.
Zones de baixes emissions a ls ciutats
En línia amb la implementació de les zones de baixes emissions (ZBE) a les ciutats, l’Observatori examina la tipologia de vehicles al sector. Així, tot i la progressiva introducció de vehicles amb distintiu ambiental, el 2021 el percentatge de vehicles sense distintiu és encara elevat, amb un 38% de les furgonetes i el 43% dels camions sense l’etiqueta.
Aquesta realitat pot complicar la gestió de la distribució urbana de mercaderies als municipis amb ZBE, i és un repte que caldrà afrontar entre tots els actors, havent de buscar altres alternatives com la distribució en hores vall o la renovació de la flota de vehicles.
Autors
Redactat per: Adrián Guerricagoitia i Marga Torre
Per saber-ne més: Adrián Guerricagoitia i Fina Jarque