#M2021

Direcció del projecte/coordinació de l’activitat

Istituto di Studi per l'Integrazione dei Sistemi (I.S.I.S). ATM fa de “User Case” dins el projecte.

Perídode:

Juliol 2020 – Juliol 2023

Descripció

Draft Torre 602093328-image1.png

El projecte europeu preveu desenvolupar un ecosistema de viatges digitals, sostenibles i integrals tot garantint la inclusió social i l’accessibilitat de la ciutadania.

El projecte s’emmarca dins el procés de digitalització de la mobilitat i aborda un enfocament des del punt de vista de l’usuari i dels proveïdors.

De manera específica l’ATM col·labora amb socis catalans del projecte per desenvolupar una prova de concepte als polígons d’activitat econòmica del Vallès Oriental.

La prova consisteix en el foment del cotxe compartit a través de solucions tecnològiques existents, garantint que les persones usuàries d’aquest sistema puguin disposar de zones preferents d’aparcament.

A la vegada la possibilitat d’oferir places en vehicles permet accedir a llocs de treball a persones que no disposen de vehicle privat en alguns àmbits territorials on l’oferta de transport públic pot no adaptar-se a les necessitats de mobilitat, fent més eficient el sistema de mobilitat d’aquestes zones i millorant la competitivitat de les empreses implantades en aquest polígons davant la possibilitat de captar i retenir talent.

Objectiu

La idea és donar suport als proveïdors de mobilitat per concebre productes o serveis digitals principals accessibles i utilitzables per tanta gent com sigui possible, que promoguin la innovació en el transport i que responguin a les necessitats socials i econòmiques del territori.

Novetats que aporta l’acció

L’enfoc de la solució promou l’aprofitament de tecnologia existent que s’adapta i millora a les necessitats del territori. Aquesta solució ha de permetre per una banda millorar l’eficiència del vehicle privat i per altra banda oferir una modalitat de mobilitat a persones sense carnet de conduir o sense disponibilitat de vehicle i que tenen dificultats per accedir a zones d’activitat econòmica

Fonaments de la novetat:

  • Aprofitament i millora de tecnologia existent.
  • Concertació econòmica i social al voltant de solucions tecnològiques existents al mercat.
  • Creació de noves modalitats de transport per a persones amb potencial d’ésser excloses del mercat laboral.

Al llarg del 2021

Com que Barcelona és un cas d’ús, al febrer del 2021, i com que una de les eines de DIGNITY és la seva enquesta als usuaris, que cerca informació de com la gent utilitza les tecnologies digital, per aquests motius es va fer l’anàlisi de tres punts:

  • La disponibilitat de les diferents tecnologies.
  • Si els la ciutadania empra la tecnología digital per transport
  • Els factors que afecten els usos de les diferents tecnologies

El 93% de la población metropolitana de Barcelona té accés a internet i més del 85% té un telèfon intel·ligent. Un 6% no ha emprat mai internet i el 12% no ha accedit a un telèfon intel·ligent, per tant son aquests dos darrers grups, els grups objectiu del projecte DIGNITY.

Més del 90% dels entrevistats no han fet servir mai el cotxe compartit, el cotxe compartit o els serveis de lloguer de patinets o motos al carrer. Només un 3% dels enquestats va dir que ha utilitzat els serveis digitals esmentats com a mínim una vegada en els tres mesos anteriors a l’enquesta.

A les qüestions relatives a on troben la informació de viatges, els resulats de DIGNITY mostren que només un 1,5% no consulta horaris, rutes, cancel·lacions o informes de trànsit perquè ja ho saben i no espera cap problema sobrevingut. Un 2,2% no sap on trovar aquesta informació. Ara bé, la forma més popular d’informaar-se és mitjançant un cercador (39,8%), seguit de les aplicacions de navegació (32,9%). Curiosament, el 7,7% afirma que utilitza el boca-orella per obtenir informació de viatge, i el 21% diu que utilitza altres canals, entre els quals l'aplicació de Transport Metropolità de Barcelona (TMB), que està dissenyada per oferir als viatgers una àmplia gamma d'informació de viatge.

L'apartat de si el genère té alguna correlació amb la confiança en l’ús de la tecnología digital per planificar els viatges?

Del 75% dels enquestats que diuen sentir-se segurs de la seva capacitat per planificar amb èxit un viatge desconegut en transport públic amb un telèfon intel·ligent, la majoria són homes (vegeu la figura 1). Moltes dones se senten segures, però tenen gairebé dues vegades més probabilitats de tenir incertesa en la seva capacitat en comparació amb els homes. Quan es tracta de preocupacions sobre la seguretat del transport públic, es pot observar una bretxa de gènere similar (vegeu la figura 2). Més del doble del nombre de dones se senten "molt limitades" per aquestes preocupacions en comparació amb els homes. Més homes que dones van dir que no se senten "gens limitats".


Draft Torre 602093328-image3.png


Com a conclusió d’aquest estudi, tot i que la majoria de la població ho fa, alguns no se senten segurs d'utilitzar-los o no saben on buscar informació sobre el transport. I encara hi ha una bretxa de gènere. Aquestes divisions necessiten un pont si volem crear un sistema de mobilitat sostenible i inclusiu, i DIGNITY continua treballant dur per analitzar la qüestió per proposar una solució per a un nou futur.

Per saber-ne més

Responsable: Xavier Sanyer

Back to Top

Informació del document

Publicat a 25/05/22
Acceptat a 25/05/22
Presentat el 25/05/22

Volum Autoritat del Transport Metropolità, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Puntuació document

0

Visites 3
Recomanacions 0