El Pla Director de Mobilitat del Sistema Integrat de Mobilitat Metropolitana de Barcelona 2020-2025
El PDM situa la digitalització i el desenvolupament sostenible en el futur immediat del transport, i la qualitat de l’aire urbà i l’emergència climàtica són dos dels seus motors principals
El 14 de juliol de 2020 es va aprovar el Pla Director de Mobilitat 2020-2025 I al dia seguent el el conseller de Territori i Sostenibilitat juntament amb el director general de l’ATM de Barcelona el van presentar oficialment. El PDM abasta les 12 comarques sobre les que opera l’ATM de Barcelona on resideixen el 75% de la població de Catalunya. Es tracta d’un Pla impulsat per l’ATM i treballat durant mesos de forma conjunta amb administracions, agents de mobilitat i ciutadania.
Basat en 10 eixos, el pla proposa un total de 86 mesures que hauran de desenvolupar les diferents administracions públiques, i que tenen un cost estimat de 100 milions d’euros
Propòsit general
El conseller ha exposat que seria molt convenient que:
- els desplaçaments en vehicle privat baixin del 36 al 33%
- pugin els realitzats en micromobilitat i transport públic.
- el transport públic pugi del 17 al 20%, això serien 200 milions més de viatges al cap de l’any.
- El 2025, el 13% de turismes, el 7,5% de furgonetes i el 25% dels busos funcionin amb vehicles d’emissió zero o de molt baixes emissions.
- El 2025, la mobilitat a l’àmbit de l’ATM de Barcelona emeti un 6,6% menys de CO2, un 24,8% menys de NO2 i un 19,1% menys de partícules PM10.
Unes xifres, que el conseller exemplifica perquè el PDM 2020-2025 ha de representar un punt d’inflexió en el creixement del transport públic en detriment del vehicle privat. Un punt d’inflexió en la utilització d’energies alternatives als combustibles fòssils en la mobilitat. I, per últim, un punt d’inflexió en les emissions que afecten el clima o la qualitat de l’aire.
A continuació destaquem diferents mesures d’entre totes les associades a cada eix.
EA0. GOVERNANÇA, PLANIFICACIÓ I DIGITALITZACIÓ DE LA MOBILITAT. Governança i planificació coordinada + perspectiva de gènere + salut + accessibilitat + digitalització. En destaquem:
- El desplegament de l’estratègia de digitalització del sistema de mobilitat: Model MaaS. T-Mobilitat.
- La inclusió d’estudis d’impacte de salut i de gènere en els elements de planificació, I
- L’anàlisi i la implantació d’un nou sistema de tarifes i preus del transport públic.
EA1. EINES PER A UNA MOBILITAT SALUDABLE, és a dir espais urbans saludables, més mobilitat activa més zones de baixes emissions, més regulació del vehicle privat, més seguretat i resiliència.
- Potenciar la mobilitat activa com a mode principal de mobilitat en recorreguts de curta i mitja distància.
- Augmentar la percepció de seguretat a tots els modes de transport i tots els perfils de ciutadania.
EA2. XARXES DE MOBILITAT ACCESSIBLES I SEGURES. Xarxes per mobilitat activa, visió zero accidentalitat, accessibilitat integral, xarxa ferroviària, xarxa eficient per al bus i intercanviadors.
- 70 km de noves xarxes interurbanes de vianants i bicicletes.
- Estratègia integral als aparcaments d’enllaç.Passar de 107 a 165 P&R
- Compleció de les infraestructures plantejades per aconseguir.un augment de la velocitat comercial del bus i identificar nous trams susceptibles per carrils bus. Passar de 18 a 54 km de carril bus interurbà.
- Gestió de la xarxa viària que prioritzi l’eficiència del transport públic viari.
EA3. SERVEI DE TRANSPORT PÚBLIC INCLUSIU I DE QUALITAT. Sistema ferroviari eficient i de qualitat, innovació en gestió, expres.cat + excel·lència en TPV, transport a la demanda i nocturn.
- Apostar per una tarificació social del transport públic i uns sistemes d’informació a la persona usuària adaptats a tots els perfils de població
- Millorar de forma continuada el serveis de busos Exprés.cat (millores velocitat i possibles nous serveis)
- Impulsar la digitalització del transport a la demanda que permeti desenvolupar serveis de transport flexible
EA4. ALTRES FORMES DE MOBILITAT RESPONSABLES I EFICIENTS. Un nou ecosistema de mobilitat: Taxi + nous vehicles de mobilitat personal + VTC + mobilitat col·laborativa + mobilitat turística i d’oci + moto.
- Taules de concertació. Vetllar perquè VTC i taxi cobreixin diferents segments de demanda i esdevinguin un complement al transport públic.
- Impulsar un marc normatiu i una taula pels VMP o els servis de mobilitat compartida.
EA5. NOVA GESTIÓ DE LA DUM I LA LOGÍSTICA. Sistema logístic net, sostenible i segur, més infraestructures per la logística que tinguin em compte la Distribució Urbana de Mercaderies (DUM) amb la digitalització i la consideració de noves tendències.
- Proposar un full de ruta per a la transició energètica de la mobilitat de mercaderies
- Implantar i desenvolupar el Llibre Blanc de la Distribució Urbana de Mercaderies tenint en compte l’impacte del comer electrònic
- Integrar tota la informació disponible sobre el transport de mercaderies en un model de dades integrades, anònimes i obert a la ciutadania
EA6. ACCÉS SOSTENIBLE A ZONES D'ACTIVITAT ECONÒMICA I POLS DE MOBILITAT. Centres Generadors de Mobilitat (CGM), la mobilitat laboral, hospitals i universitats, port i aeroport, polígons i grans esdeveniments.
- Impulsar una estratègia de foment del teletreball i flexibilitat horària
- Fomentar la redacció de PME als principals Campus Universitaris i Complexos Hospitalaris
EA7. TRANSICIÓ ENERGÈTICA I ECONOMIA CIRCULAR, en els CGM esmentats anteriorment.
- Promoure subvencions i bonificacions per aquelles empreses i organitzacions que apostin per flotes de vehicles sostenibles. Passar de 47 a 100 flotes amb distintiu ambiental.
- Coordinar el desplegament de la infraestructura de recàrrega adequada per a vehicles elèctrics (subvencions, dotacions mínimes als PMU...). Arribar a les 300 estacions de recàrrega ràpida.
- Definir i implantar el full de ruta de l’electrificació de la xarxa d’autobusos del SIMMB. Passar de 5 a 500 autobusos elèctrics
EA8. EINES PER LA MILLORA CONTÍNUA DE LA MOBILITAT
- Crear un Pla d’Acció per incloure el concepte de mobilitat sostenible, eficient i segura en totes les etapes educatives. Acords amb universitats per incrementar la formació en mobilitat sostenible.
- Fer recerca d’utilització de les noves tecnologies per millorar la informació disponible en relació a les dades de mobilitat.
EA9. INNOVACIÓ DE LA MOBILITAT.
- Fomentar la realització de projectes innovadors amb la participació de les empreses i en un entorn de clúster, afavorint la realització de proves pilot
- Definir un full de ruta de la cadena de blocs en la mobilitat, tant de persones com de mercaderies
- Crear un grup de treball sobre el sector dels drons i els vehicles voladors per tal regular el seu funcionament i potenciar la innovació
La taula amb els pressupost I el percentatge per als diferents eixos.