GPP 2020

El projecte GPP 2020 ha tingut com a objectiu difondre arreu d’Europa una contractació pública de baixes emissions de carboni en suport als objectius de la UE d’assolir, de cara al 2020, una reducció del 20% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, un augment del 20% en l’ús d’energies renovables i un augment del 20% de l’eficiència energètica. El DTES ha participat en el projecte a través de la Direcció General de Qualitat Ambiental.

El projecte GPP 2020 ha difós la contractació baixa en carboni arreu d'Europa a través de les activitats següents:

  • Implementar més de 100 concursos baixos en carboni per assolir una quantitat significativa de reduccions d’emissions de CO2 de manera immediata.
  • Realitzar cursos de formació i activitats de treball en xarxa (networking) per implementar la CCPV en àmbits relacionats amb l’energia a Alemanya, Àustria, Croàcia, Eslovènia, Espanya (Catalunya), Itàlia, Països Baixos i Portugal.
  • Millorar les estructures de suport permanents en CCPV en els mateixos vuit estats participants al projecte: Alemanya, Àustria, Croàcia, Eslovènia, Espanya (Catalunya), Itàlia, Països Baixos i Portugal.

  El projecte GPP 2020 ha estat una iniciativa cofinançada pel programa Energia Inteligent per a Europa de la Comissió Europea.


Resultats

El projecte GPP 2020 ha demostrat que les administracions públiques europees poden aconseguir enormes estalvis d’energia i reducció d’emissions de CO2 mitjançant la contractació de productes, serveis i obres innovadores, ja que al llarg dels darrers tres anys un total de 40 administracions públiques de vuit països han efectuat unes 100 contractacions baixes en carboni, que han suposat una reducció de més de 700.000 t d’emissions de CO2 i 90.000 t equivalents de petroli (tep).

El projecte GPP 2020 també ha implantat estructures de suport per a aquelles administracions que vulguin efectuar licitacions baixes en carboni, com ara serveis d’assistència tècnica estatals, estudis de casos replicables i programes de formació.

Per a cada licitació publicada en el marc de CPP 2020 s’ha mesurat els estalvis aconseguits en t d’emissions de CO2 i per visualitza-les s’han mostrat en comparació amb trajectes en cotxe, vols o il·luminació d’estadis de futbol. A la figura es mostren alguns exemples.


Resultats


Metodologia

L’enfocament consisteix a incorporar la reducció de CO2 al començament del procés de contractació, un càlcul inicial va demostrar als responsables de contractació i als decisors el volum d’estalvi que pot suposar un concurs baix en carboni.

Un cop adjudicats els contractes es va fer un seguiment i una avaluació del seu impacte mitjançant el càlcul de la quantitat d’energia i CO2 estalviats en comparació amb l’opció escollida a la licitació anterior o bé amb la solució convencional disponible al mercat.

Per calcular els estalvis el projecte ha desenvolupat un seguit d’eines com per exemple les calculadores CPP 2020 per contractació d’energia, per a equips d’informàtica, per a enllumenats públics i per a vehicles.

En aquest darrer apartat el DTES ha fet una compra pública que ja s’ha establert com a bona pràctica ambiental: Adquisició mitjançant lísing de cotxes amb baixes emissions de carboni. Comparada amb l’anterior licitació s’ha aconseguit una reducció del 21% en les emissions i un 17% d’estalvi energètic.

Finalment cal esmentar que el projecte ha proporcionat d’altres recursos útils com ara:

  • Models de bones pràctiques replicables, que detallen com es va plantejar el concurs i els estalvis generats. Un exemple és el que ja s’ha exposat pel que fa a  la compra pública del DTES.
  • En alguns sector en concret, fitxes informatives amb consells per implementar licitacions baixes en carboni.
  • Vídeos tutorials per utilitzar les calculadores esmentades.
  • Una pàgina web de suport i ajuda amb els enllaços a totes les eines esmentades: http://comprasostenible.net/


Autors

Redactat per: Marga Torre

Per saber-ne més: Maria Josep Sarrias

 

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/11/16
Acceptat a 01/11/16
Presentat el 01/11/16

Volum Notícies, 2016
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Producció i consum sostenible

Ecodisseny i compra pública ambientalitzada

Localització

Puntuació document

0

Visites 79
Recomanacions 0

Compartiu aquest document