Destaquem

Laboratoris flotants

Proyecto Real time monitoring of SEA contaminants by an autonomous lab-on-a-chip biosensor (SEA-on-a-CHIP)

Investigadors de l’ICRA participen en el projecte europeu Real time monitoring of SEA contaminants by an autonomous lab-on-a-chip biosensor (SEA-on-a-CHIP) [+info], dins el VII Programa marc de la Unió Europea, sobre el desenvolupament i implementació de sensors automàtics manejats per control remot en aigües de mar.

L'equip format per Damià Barceló, director de l'ICRA i investigador de l'IDAEA-CSIC, i per Marinel·la Farré de l'IDAEA-CSIC, coordina aquest projecte en el qual participa la investigadora Sara Rodriguez-Mozaz de l'ICRA, i uns altres 16 grups pertanyents a 9 països europeus. La dotació econòmica del projecte SEA-on-a-CHIP és de 5,5 milions d’euros.

El projecte està liderat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), i hi participen 17 grups de recerca diferents de 9 països europeus (Àustria, Espanya, França, Grècia, Itàlia, Noruega, Portugal, Regne Unit, Romania i Suècia).

Per al seguiment de la qualitat de les aigües marines, especialment en punts de potencial impacte de contaminació, com poden ser les aigües costaneres, habitualment es realitzen preses de mostres d'aigua rutinàries que s’envien a laboratoris especialitzats per a la seva posterior anàlisi en el transcurs de 2 a 5 dies. En alguns casos, la informació sobre la contaminació de les aigües pot ser de crucial importància i ha de ser proporcionada ràpidament. I és per això que es requereix disposar de metodologies analítiques més ràpides que donin una idea d'aquesta contaminació. Amb aquest objectiu, en aquest projecte es pretén desenvolupar nous sensors miniaturitzats deslocalitzats que prenguin mostres de forma periòdica i facin les anàlisis en temps real. Es tractaria de ”laboratoris flotants” totalment autònoms, que comptaran amb una font d'energia, de reactius necessaris per a l'anàlisi, i la tecnologia essencial per a la recepció i transmissió de dades. Aquests dispositius poden realitzar l'anàlisi simultània de diversos compostos seleccionats com els més representatius en zones impactades, com és el cas de les àrees costaneres. De forma remota, es podrà tenir no solament accés a la informació recollida pels sensors, sinó també a canviar la seqüència de mesura, i augmentar per exemple la freqüència de les anàlisis i/o centrar-se en l'estudi d'algun contaminant en concret. Es tracta en tot cas d'una tecnologia flexible i molt econòmica que pot adaptar-se a les necessitats de control.

En els propers gairebé 4 anys es treballarà en el projecte del desenvolupament i validació d'aquest sensor i amb una aplicació concreta, en les instal·lacions d'aqüicultura, incloent-hi l'avaluació ràpida de 8 contaminants que o bé afecten la producció d'aqüicultura o bé són productes d'aquesta mateixa indústria i que poden afectar el medi ambient i la salut humana com és el cas d'antibiòtics i pesticides. Tot i que el sistema s'avaluarà per a aquesta aplicació en concret, és fàcilment adaptable a altres compostos diana o altres situacions com el cas de les aigües costaneres.

Per a més informació sobre aquest projecte podeu consultar l’enllaç recomanat.


Autores

Redactat per: Marga Torre

Per saber-ne més: Comunicació ICRA


Back to Top

Informació del document

Publicat a 11/04/14
Acceptat a 11/04/14
Presentat el 11/04/14

Volum Notícies, 2014
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Gestió i planificació de l'aigua per a un ús sostenible

Millora de la qualitat hidromorfològica i biològica del medi

Prevenció, minimització i tractament de residus

Recollida i tractament de residus

Conservació i ús sostenible del sòl

Restauració de sòls degradats

Avaluació de la qualitat del sòl

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Tendències de la biodiversitat a Catalunya

Nous actors de la conservació

Nous objectes de conservació

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Localització

Puntuació document

0

Visites 32
Recomanacions 0

Compartiu aquest document