PLANTEA

La Plataforma de recerca en Ciència i tecnologies de l’aigua (PLANTEA) és un espai on es poden dur a terme projectes de recerca i desenvolupament industrial amb plantes pilot de diferents mides (fins a escala semiindustrial). Aquestes plantes pilots permeten fer projectes de recerca en tractaments avançats d’aigües tant residuals com depurades o potabilitzables i també en projectes de monitoratge, eliminació i avaluació dels efectes dels contaminants en les aigües, així com estudis en què calgui disposar d’equipaments de gran envergadura. En aquest segon apartat, s’hi inclou l’estudi del comportament dels ecosistemes en diferents condicions gràcies a la instal·lació d’una sala de rius experimentals.

Per assolir aquest objectiu, s’ha constituït un sistema de 24 rius experimentals, la qual cosa ofereix una gran flexibilitat quant al disseny experimental (per exemple, 6 tractaments amb 4 rèpliques per tractament. Aquesta instal·lació permet l’estudi del comportament de rius sota diferents situacions com poden ser episodis de sequera, resposta envers a contaminants químics i/o biològics i fluctuacions de la temperatura ambient entre d’altres. Així doncs, és una eina referent per a les línies de recerca de l’Àrea de Recursos i Ecosistemes i per a la línia de recerca d’ecotoxicologia.

La instal·lació compta amb sistema de control automàtic per a totes les variables ambientals: hidràulica, nutrients, tipus de circulació (recirculant o en continu), cicles de llum i temperatura. Així mateix, també hi ha un conjunt de sensors per a realitzar un monitoreig de les variables ambientals a la instal·lació, tals com temperatura de l’aigua, concentració de clor, oxigen dissolt, i intensitat de llum.

Fins avui, ja s’han dut a terme experiments de tipus ecològic i ecotoxicològic. En concret, s’ha realitzat un experiment per a determinar els efectes de la longitud de la sequera, de l’increment de la temperatura de l’aigua durant les nits i de l’efecte de productes farmacèutics sobre el funcionament i estructura de biofilms fluvials.

La instal·lació és única a Europa. Hi ha instal·lacions similars a Viena, Berlín i Londres, però la més semblant és una instal·lació als EUA de la EnvironmentalProtectionAgency (EPA).


Autors

Redactat per: Marga Torre

Per saber-ne més: Comunicació ICRA

Back to Top

Informació del document

Publicat a 08/04/13
Acceptat a 08/04/13
Presentat el 08/04/13

Volum Notícies, 2013
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Gestió i planificació de l'aigua per a un ús sostenible

Millora de la qualitat hidromorfològica i biològica del medi

Millora de la qualitat de les aigües

Localització

Puntuació document

0

Visites 29
Recomanacions 0

Compartiu aquest document