#M2020

Període:

Gener 2019 – Desembre 2022

Direcció del projecte/coordinació de l’activitat:

Direcció General de Transports i Mobilitat.

Participants:

La Région Occitanie/Pyrénées-Méditerranée, i el Conseil Départamental des Pyrénées Orientales.

Descripció

Draft Torre 601625013-image1.jpeg

Afavorir la mobilitat dels habitats de l’Espai Català Transfronterer, en el marc del programa europeu INTERREG POCTEFA. El Projecte està subvencionat en un 65% per fons FEDER. El Departament de Territori com a cap de fila, assumeix la responsabilitat de les tasques de gestió, coordinació i monitoratge del Projecte, així com de les accions tècniques a nivell de línies de transport interurbà que inclou.

Objectiu

«Suprimir l'efecte frontera» en el transport públic per carretera a banda i banda dels Pirineus, a l'Espai Català Transfronterer. Més concretament:

  • Interconnectar l'oferta de transport interurbà existent per tal de crear una oferta de transport públic transfronterera ben coordinada i sostenible.
  • Desenvolupar en l'Espai Català Transfronterer: enllaços de transport interurbà, afavorir la intermodalitat en transport públic i ampliar l'oferta de transport públic.
  • Facilitar l'accés dels habitants de banda i banda de la frontera a l'hospital de la Cerdanya (Puigcerdà) Un estudi de mobilitat i aportació de la seva expertesa en altres projectes transfronterers, a càrrec del Consell Departamental del Pirineu Oriental

Accions a implementar

  • Creació de noves línies de transport públic per carretera per suprimir l’efecte frontera i millorar l’accessibilitat a municipis veïns i propers més enllà dels Estats.
  • Perllongament de línies de bus ja existents, per donar servei més enllà del propi territori, per millorar les interconnexions transfrontereres en transport públic sostenible.
  • Estudi de l’harmonització tarifària a banda i banda dels Pirineus, per fer possible que aquestes línies transfrontereres estiguin integrades en els sistemes de transport dels dos països.
  • Millora de l’accessibilitat a l’Hospital Transfronterer de la Cerdanya, per fer possible que els habitants de la Catalunya del Nord s’hi puguin desplaçar de manera fàcil i ràpida.
  • Incorporació de les rutes transfrontereres en les plataformes tecnològiques de planificació de rutes de transport existents a banda i banda dels Pirineus; en el cas de Catalunya, el cercador de rutes Mou-te, i en el cas de França, la plataforma liO.
  • Estudi de mobilitat de treballadors i estudiants de l’ECT, per tal d’analitzar els patrons de mobilitat d’aquests col·lectius i valorar les necessitats existents i adequar l’oferta de serveis.

El projecte té un pressupost d’1,7 milions, dels quals un 65% serà a càrrec de fons europeus.

Pel que fa a les accions que ha de dur a terme la Direcció General de Transports i Mobilitat,  i dins de l’activitat associada a la coordinació del projecte cal esmentar:

1. El seguiment administratiu i financer del projecte, amb l’elaboració d’eines de seguiment financer i declaracions de despeses.
2. El pilotatge operacional del Projecte: El cap de fila ha de garantir les reunions periòdiques dels comitès del projecte per poder fer el seguiment regulars dels progressos del projecte i fer efectiva la presa de decisions rellevants.
3. L’organització de seminaris:
  • Els socis han d’elaborar tres seminaris (de llançament, intermedi i de clausura) per donar a conèixer el projecte i implicar el màxim d’actors interessats en la mobilitat de l’ECT.
  • Donar visibilitat a la marxa del projecte, amb la redacció d’un Pla estratègic de comunicació: amb una imatge o línia gràfica del projecte ben definida i aplicable durant tot el seu cicle de vida, amb vídeo i marxandatge promocional i secció a ConnECT a cadascun dels webs de cada soci.


Draft Torre 601625013-image2.png

Accions dutes a terme al llarg del 2020

Setembre 2020. Comencen a rodar les línies de la vessant occitana, la C1 i la C2. El passat 1 de setembre es van posar en funcionament les dues primeres línies de bus en el marc del projecte europeu ConnECT. Es tracta de les línies C1: Porté-Puigcerdà-Montlluís i C2: FormigueraPuigcerdà-Er que connecten en bus els ciutadans francesos amb l’Hospital de la Cerdanya i l’estació de tren de Puigcerdà, i els ciutadans de la Cerdanya amb l’estació d’esquí de Porté, amb Montlluís i, fins i tot, els permet arribar a Perpinyà.

Draft Torre 601625013-image3.png
Draft Torre 601625013-image4.png

Novembre 2020. Posada en marxa de les línies de bus C3, C4 i C5 En el marc del Seminari intermedi online del projecte transfronterer, el director de Transports i Mobilitat, David Saldoni, va explicar que el 30 de novembre, entraven en servei les 3 línies que faltaven.

Draft Torre 601625013-image5.png


Draft Torre 601625013-image6.png
Draft Torre 601625013-image7.png

En el seminari del 25 de novembre es van explicar tots els passos fets fins aleshores com són: la implementació de les línies de bus C1 i C2, la realització d’un vídeo promocional del projecte, l’estudi de mobilitat transfronterera i la introducció de la xarxa de bus de la regió d’Occitània dins els cercador de rutes de la Generalitat de Catalunya, Mou-te.

Per saber-ne més

Responsable: Cristina Pou i Olga Serra

Back to Top

Informació del document

Publicat a 08/05/21
Presentat el 08/05/21

Volum Direcció General de Transports i Mobilitat, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Comunicació amb l'usuari

Representació de dades

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Serveis adaptats a entorns de baixa demanda

Infraestructura dedicada al transport col·lectiu

Orientació a l'usuari

Puntuació document

0

Visites 7
Recomanacions 0

Paraules clau