Coordinació
El DTES, juntament amb la regió Occitanie/Pyrénées-Méditerranée i el Conseil Départamental des Pirineus Orientals, treballarà els propers anys en implementar noves rutes transfrontereres que afavoreixin la interconnexió, així com en l’harmonització tarifària i en la millora de les plataformes tecnològiques d’informació de servei, amb un pressupost d’1,7 milions.
El DTES coordina un nou projecte europeu per millorar la mobilitat en transport públic entre Catalunya i França i eliminar l’efecte frontera. El projecte ConnECT del Programa Interreg Poctefa ha donat el tret de sortida amb el seminari de llançament, en una primera trobada que va tenir lloc a Perpinyà el 30 de gener, amb la participació de representants del DTES, del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència; de la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat a Girona; de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, i de la resta de socis. Durant els propers anys, tots els participants treballaran conjuntament per afavorir la mobilitat dels habitants de l’espai català transfronterer.
Accions previstes
Entre les accions previstes, el grup abordarà la manera d’implementar millores com ara:
- Creació de noves línies de transport públic per carretera per suprimir l’efecte frontera i millorar l’accessibilitat a municipis veïns i propers més enllà dels Estats.
- Perllongament de línies de bus ja existents, per donar servei més enllà del propi territori, per millorar les interconnexions transfrontereres en transport públic sostenible.
- Estudi de l’harmonització tarifària a banda i banda dels Pirineus, per fer possible que aquestes línies transfrontereres estiguin integrades en els sistemes de transport dels dos països.
- Millora de l’accessibilitat a l’Hospital Transfronterer de la Cerdanya, per fer possible que els habitants de la Catalunya del Nord s’hi puguin desplaçar de manera fàcil i ràpida.
- Incorporació de les rutes transfrontereres en les plataformes tecnològiques de planificació de rutes de transport existents a banda i banda dels Pirineus; en el cas de Catalunya, el cercador de rutes Mou-te, i en el cas de França, la plataforma liO.
- Estudi de mobilitat de treballadors i estudiants de l’ECT, per tal d’analitzar els patrons de mobilitat d’aquests col·lectius i valorar les necessitats existents i adequar l’oferta de serveis.
ConnECT
El projecte té un pressupost d’1,7 milions, dels quals un 65% serà a càrrec de fons europeus.
Pel que fa a les accions que ha de dur a terme la Direcció General de Transports i Mobilitat, i dins de l’activitat associada a la coordinació del projecte cal esmentar:
- El seguiment administratiu i financer del projecte, amb l’elaboració d’eines de seguiment financer i declaracions de despeses.
- El pilotatge operacional del Projecte:
- El cap de fila ha de garantir les reunions periòdiques dels comitès del projecte per poder fer el seguiment regulars dels progressos del projecte i fer efectiva la presa de decisions rellevants.
- L’organització de seminaris:
- Els socis han d’elaborar tres seminaris (de llançament, intermedi i de clausura) per donar a conèixer el projecte i implicar el màxim d’actors interessats en la mobilitat de l’ECT.
- Donar visibilitat a la marxa del projecte, amb la redacció d’un Pla estratègic de comunicació: amb una imatge o línia gràfica del projecte ben definida i aplicable durant tot el seu cicle de vida, amb vídeo i marxandatge promocional i secció a ConnECT a cadascun dels webs de cada soci.
Durant l’any 2020 tindran lloc periòdicament, les trobades de constitució i treballs dels comitès de treball propis del projecte.
Autores
Redactat de la noticia: Olga Serra i Marga Torre
Per saber-ne més: Olga Serra