#M2020

Direcció de projecte

Servei de Planificació de l’Entorn Natural

Altres participants

Xarxa de Conservació de la Natura

Període

Gener 2020-Desembre 2020

Descripció

Durant el 2020 s’ha iniciat la tramitació del projecte de decret sobre el registre de finques amb iniciatives de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat.

La conservació del patrimoni natural i la biodiversitat ha estat una de les funcions assumides per l’Administració de la Generalitat. Tanmateix, en el context de la Unió Europea i en els seus estats membres i societats, cada cop és més rellevant el paper que té la població en la conservació de la natura, individualment o actuant a través d’organitzacions de caràcter associatiu. Potser el cas més rellevant d’aquesta implicació de la societat en la conservació de la natura és la implantació de les estratègies i instruments promoguts per a la custòdia del territori per implicar en aquest compromís a persones propietàries de finques rurals i usuaris del territori. Aquestes iniciatives han tingut un creixement considerable els darrers anys a Catalunya.

Cal tenir en compte que la major part del territori i dels espais naturals de Catalunya són de titularitat privada. A més, no sempre les formes tradicionals d’actuació dels poders públics en favor de la conservació de la biodiversitat i el patrimoni natural assoleixen els objectius establerts degut a la complexitat d’aquesta matèria i a la capacitat limitada de les administracions públiques per poder actuar arreu del territori.

Per tant, s’identifica una necessitat clara que la Generalitat avanci en el foment de les iniciatives privades de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat mitjançant la definició d’instruments i mesures que les incentivin. Tanmateix, per assolir aquest objectiu primer és imprescindible identificar-les, conèixer-les i avaluar-les,.

De tot l’anterior se’n desprèn la necessitat de que la Generalitat disposi d’un instrument per registrar les iniciatives privades de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat que es desenvolupen a Catalunya. En aquest sentit, la línia d’actuació número 75 de l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya 2030, aprovada pel Govern el 17 de juliol de 2018, ja preveu, precisament, crear un Registre d’acords de custòdia del territori com a mesura prioritària en el període 2019-2022.

La creació del Registre, a més de donar compliment a una de les determinacions de l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya 2030 pel que fa al foment de la custòdia i la conservació privada de la natura, permetrà desenvolupar i aplicar les mesures fiscals per incentivar aquestes iniciatives que preveu l’article 5.c de la LPNB.

Error creating thumbnail: File missing

Finalitat de l'acció

La finalitat d’aquesta norma és crear i regular un Registre de finques amb iniciatives de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat als efectes legals i tributaris que se’n puguin derivar.

Novetats que aporta l'acció

Crear una eina que permeti registrar les iniciatives de conservació privada que es facin arreu de Catalunya. Parteix de la visió que aquestes iniciatives de conservació tenen un paper rellevant en les polítiques de conservació al nostre país, igual com passa en el context europeu, i que cal impulsar eines i mecanismes per fomentar-les. El primer pas és crear una base de dades que els reculli, i preveure incentius fiscals o mesures legals que les facilitin i n’afavoreixin l’expansió.

Fonaments de la novetat

Fins avui aquestes iniciatives han proliferat bàsicament impulsades per l’interès dels particulars i l’ajut d’associacions sense ànim de lucre. L’òrgan competent innova plantejant polítiques de conservació que es coordinen i creen sinèrgies amb altres actors rellevants per impulsar i donar suport a iniciatives diferents de les que s’han plantejat històricament des de l’administració.

Error creating thumbnail: File missing


Per saber-ne més

Santi Pérez Segú

Back to Top

Informació del document

Publicat a 03/08/21
Presentat el 03/08/21

Volum Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Funding: Intern

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Governança

Mecanismes col·laboratius

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Comportament social vinculat al territori i al medi ambient

Dimensió social de la sostenibilitat

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Serveis basats en la localització

Sistemes de suport a la construcció d'infraestructures

Sistemes d'informació ambiental

Aspectes jurídics i institucionals

Avaluació de la legislació vigent

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous actors de la conservació

Nous objectes de conservació

Educació per a la sostenibilitat

Caracterització del tercer sector ambiental

Puntuació document

0

Visites 10
Recomanacions 0