Coordinació de l’activitat: Servei Meteorològic de Catalunya

Període:  gener del 2010 – desembre del 2010

Objectiu:

Estudiar la variabilitat climàtica a Catalunya i a les àrees properes a partir de l’estudi dels camps de pressió i temperatura a diferents nivells atmosfèrics.

Descripció:

Amb la realització de la classificació, es vol associar un context sinòptic diari (passat i/o present) a una de les situacions meteorològiques classificades. Això permetrà l’estudi de l’evolució temporal dels tipus sinòptics i inferir amb detall sobre la variabilitat climàtica a la zona d’estudi. També es vol tractar l’impacte que els diferents tipus sinòptics detectats tenen a Catalunya pel que fa a variables com la precipitació, la temperatura, el vent i la humitat relativa en superfície i a l’elevada resolució espacial. Així mateix, la metodologia desenvolupada ha de permetre l’estudi de la variabilitat climàtica d’un període d’interès (anòmal) a partir de les reanàlisis d’un model meteorològic de gran escala. Amb aquesta finalitat es crearà una aplicació que classifiqui de manera automàtica i objectiva els dies de qualsevol període. Tots aquests punts constitueixen en punt de partida necessari per a la possible elaboració en el futur de prediccions probabilístiques a un termini mitjà per al conjunt de les variables esmentades.

'Beneficiaris:' 

  • Meteoròlegs
  • Climatòlegs
  • Departament d’Interior, Emergències
  • Qualitat ambiental

 

Productes derivats:

Automatització del catàleg sinòptic de Catalunya mitjançant la classificació del conjunt de situacions meteorològiques a escala sinòptica que s’han produït al domini [-30ºW,30ºE, 30ºN, 70ºN] i particularment a la zona mediterrània occidental (Catalunya) durant el període 1871-2010.

Imatges

Evolució durant el període 1871-2008 del nombre de situacions anticiclòniques, segons són descrites en els tipus sinòptics OEST-I, SUD-I, EST-I i NORD-I

Figura 1. Evolució durant el període 1871-2008 del nombre de situacions anticiclòniques, segons són descrites en els tipus sinòptics OEST-I, SUD-I, EST-I i NORD-I. Es presenten els camps de pressió al nivell del mar i anomalies de temperatura i alçada geopotencial a 500hPa (mapes de l’esquerra).


Exemple de patró de precipitació mitjana mensual a Catalunya.

Figura 2. Exemple de patró de precipitació mitjana mensual a Catalunya. Els resultats fan referència al context sinòptic NORD-II.


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/01/10
Acceptat a 01/01/10
Presentat el 01/01/10

Volum Servei Meteorològic de Catalunya, 2010
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Meteorologia

Meteorologia d'escala local

Millora de la qualitat de la predicció

Modelització climàtica

Puntuació document

0

Visites 76
Recomanacions 0