Servei: Servei Meteorològic de Catalunya

Període: 01/01/2012 a 31/12/2012

 

Descripció:

El Servei Meteorològic de Catalunya opera un sistema de detecció de llamps i seguiment de tempestes (XDDE). Per tal d’avaluar la qualitat de les dades que proporciona aquest sistema de teledetecció, l’SMC necessita mesures ‘reals’ de llamps. Amb aquesta finalitat es va signar un acord marc amb la UPC l’any 2004, a partir del qual s’han realitzat convenis de manera periòdica. A través d’aquests convenis, l’SMC encarrega al Dept. d’Enginyeria Elèctrica de la UPC (EE-UPC) campanyes de mesura de llamps ‘in situ’. La UPC disposa del material necessari (vídeo d’alta velocitat, instrumental de mesura de camp elèctric, etc.) per dur a terme aquest tipus de mesures. A banda de validar les dades de la XDDE, les mesures registrades en aquestes campanyes serveixen per estudiar la física del llamp. El conveni 2011 i l’addenda a aquest conveni per al 2012 inclouen la instal’lació a la zona del Delta de l’Ebre d’un sistema experimental de mesura de llamps en 3 dimensions. Aquesta tecnologia (Lightning Mapping Array, LMA) desenvolupada per la universitat de New Mexico Tech és el primer cop que s’instal·la a Europa.

  Finalitat de l'acció:

Validació de les dades registrades pel sistema de detecció de llamps i seguiment de tempestes de l’SMC. Estudi de la física del llamp. Mesura de llamps amb sistemes remots de nova generació que incorporen una 3a dimensió (alçada) a la mesura dels llamps núvol-núvol.

  Novetats que aporta l'acció:

Mesura remota en tres dimensions dels llamps núvol-núvol amb tecnologia de la Universitat de New Mexico Tech que per primer cop s’instal’la a Europa (Lightning Mapping Array, LMA). Estudi de la física del llamp a partir de la sinergia d’observacions simultànies d’un llamp (vídeo d’alta velocitat, mesures de camp elèctric, LMA, sistema de detecció de llamps i radar meteorològic de l’SMC).

 

Fonaments de la novetat:

Les mesures en tres dimensions amb detall dels llamps que ocorren a l’interior dels núvols de tempesta i que són els precursors dels llamps núvols-terra permeten, juntament amb altres mesures simultànies (radar meteorològic), entendre millor les condicions necessàries per a que es produeixi una tempesta. Aquest coneixement ha de permetre millorar el pronòstic i la vigilància d’aquest fenomen que sempre comporta un risc per a persones, bens i activitat econòmica.

 

SMC_Recerca_electr_atmosfèrica

   

    Back to Top

    Informació del document

    Publicat a 01/01/12
    Acceptat a 01/01/12
    Presentat el 01/01/12

    Volum Servei Meteorològic de Catalunya, 2012
    llicència: CC BY-NC-SA license

    Descarrega el document

    Per descarregar-te el document original, prem el botó:

    Tradueix el document

    Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

    Categories

    Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

    Meteorologia

    Climatologia de llamps

    Eixos instrumentals

    Observació territorial, ambiental i climatològica

    Observació meteorològica

    Localització

    Puntuació document

    0

    Visites 98
    Recomanacions 0