El 17 d’abril de 2019 el Piribus va arribar a Olot, primera parada catalana d’un recorregut de més de 6.000 quilòmetres per la serralada pirinenca. Al llarg de dos anys s’aturarà a 32 punts repartits entre Catalunya, Andorra, Aragó, Navarro i França.

Una exposició itinerant

El Piribus és un semiremolc de 13,5 m de longitud amb un interior accessible de 72 m2 equipat amb una exposició itinerant a bord titulada “Un viatge al cor dels Pirineus”, que pretén donar a conèixer el patrimoni natural i cultural de la serralada pirinenca. La mostra es divideix en quatre espais (roques, paisatge, natura i humans) dissenyats amb una museografia innovadora que busca generar curiositat i participació. Cada espai està presidit per un tòtem, de forma similar però color i textura diferent, que planteja preguntes i guia el recorregut. L’exposició es basa en imatges i instal·lacions tridimensionals que ofereixen múltiples experiències sensorials i interactives, i la riquesa lingüística dels Pirineus també es plasma en els materials escrits i audibles, disponibles en les cinc llengües que s’hi parlen: català, occità-aranès, basc, francès i castellà.


DGPAMN_Distribucio_interior


Activitats en paral·lel

A cada parada s’ha elaborat un programa d’activitats específic amb entitats coneixedores del territori per trobar, descobrir i qüestionar l’ADN dels Pirineus durant 13 dies. Les activitats inclouen caminades de descobriment, tallers creatius, conferències, creacions artístiques, trobades, reculls de testimonis, fotos, receptes o llegendes, així com la visita guiada a l’exposició. Les característiques del programa es personalitzen segons cada territori i els seus resultats variaran segons la naturalesa dels actors implicats i la intensitat de la mobilització ciutadana. L’objectiu comú, no obstant això, és estimular una mirada cap a la serralada i recollir la matèria que constitueix el patrimoni genuí dels Pirineus.

L’exposició es dirigeix al públic local, als centres educatius, a les associacions i al públic turista. Els materials que es recullin durant els dos anys d’itinerari es publicaran posteriorment en diversos formats per fer un retorn als territoris que hi hauran participat.


DGPAMN_Textos


El recorregut

L’exposició interactiva es va presentar a Ripoll el 29 de març de 2019 i va iniciar el seu recorregut pel Pirineu a Tudela l’1 d’abril. Els deu punts de parada catalans seran Olot (del 17 al 28 d’abril), Figueres (de l’1 al 12 de maig), la Seu d’Urgell (del 15 al 29 de juliol), Esterri d’Àneu (del 29 de juliol al 12 d’agost), el Pont de Suert (del 12 al 26 d’agost), Sort (del 26 d’agost al 9 de setembre), Vielha (del 23 de setembre al 6 d’octubre), Berga (del 21 d’octubre al 4 de novembre) i Puigcerdà (del 18 de novembre al 2 de desembre).


DGPAMN_Itinerari

Per compensar les tones de CO2 generades pels desplaçaments de l’exposició s’han previst accions de restauració de pastures d’alta muntanya al Pirineu i de reforestació a l’Amazònia.

Aquesta exposició destaca per l’originalitat del format i el caràcter innovador dels continguts, que busquen difondre coneixement, generar consciència i augmentar el sentiment de pertinença i la identitat pirinenca. La xarxa de persones, llocs i dinàmiques com a quintaessència de l’ADN, l’ADN com a essència del patrimoni natural i cultural comú.


ADN-PYR, ADN Pirineus

DGPAMN_Logo_Pirineus_vius


DGPAMN_Logo_Interreg

La mostra està organitzada en el marc del projecte europeu ADN Pirineus, que és un projecte de valorització del patrimoni pirinenc i de cooperació de la xarxa Pirineus Vius (www.repv.com).

Aquesta xarxa transfronterera aglutina 60 membres i vol ser una plataforma de reforç de la identitat pirinenca i de promoció d’aquesta consciència comuna.

Les sis entitats de la xarxa que han impulsat el projecte són: la Ligue de Protection des Oiseaux (com a cap de fila i representant de França), la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalunya la Pedrera (com a representants de CATALUNYA), L’Institut d’Estudis Andorrans CENMA (com a representant d’Andorra), la Sociedad Española de Ornitología (com a representant de la regió aragonesa) i NIK-GAN Gestión Ambiental de Navarra (coma representant navarresa). La resta de membres també hi participen activament col·laborant en les cinc accions que comprèn en projecte:

  • Educar i sensibilitzar a través d’una exposició itinerant (el Piribus).
  • Valorar diferents llocs del Pirineu, creant una aplicació mòbil i una web, única per a tota la serralada , que geolocalitzarà  llocs d’interès,  crearà itineraris d’interpretació i  activitats per dur-hi a terme.
  • Crear una plataforma MOOC de continguts i cursos en línia relacionats amb l’educació en els valors patrimonials i naturals del Pirineus.
  • Establir vincles entre els professionals de la valorització del patrimoni i l’educació ambiental en dos seminaris d’intercanvi, sessions de co-formació i un comitè de seguiment del projecte Natura, Cultura, Turisme.
  • Promoure dinàmiques transfrontereres per obtenir resultats que les organitzacions de manera individual no podrien. Aprofitar l’experiència de les 60 entitats i proposar orientacions estratègiques per fomentar la sostenibilitat als Pirineus i per valoritzar-ne el patrimoni.

El projecte s’estén des del 4 de desembre de 2017 fins el 3 de desembre de 2010 i està finançat per fons FEDER en un 65%. El pressupost total és de 1.634.981 €, dels quals 310.472 € corresponen a Catalunya.


Autors

Redactat per: Anna EstellaNúria Capdevila i Júlia Rubert Tayà

Per saber-ne més: Anna EstellaNúria Capdevila


Metodologies per a la incorporació de la sostenibilitat en la pràctica docent

Back to Top

Informació del document

Publicat a 25/06/19
Acceptat a 25/06/19
Presentat el 25/06/19

Volum Notícies, 2019
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Localització

Puntuació document

5

Visites 73
Recomanacions 1