Innov_Logo

  L’evidència científica sobre la correlació entre la qualitat de l’aire i la salut és cada vegada més àmplia. Les dades ens indiquen que la contaminació atmosfèrica és un problema greu en determinats indrets i repercuteix negativament sobre la vida de les persones, en especial dels col·lectius més sensibles, com infants, malalts amb afeccions respiratòries i ancians. La contaminació acústica i lumínica, sovint oblidades, també són elements clau per a la qualitat de vida.

  La inquietud social que desperta aquesta qüestió creix dia a dia. L’agenda política ha posat finalment el problema de la contaminació atmosfèrica sobre la taula, amb l’impuls de mesures com la implantació de la Zona de baixes emissions a l’àrea metropolitana de Barcelona.

  El Departament de Territori i Sostenibilitat, rep una pressió creixent des de diferents àmbits –ciutadania, altres administracions, Sindicatura de Greuges, jutjats... – per impulsar polítiques efectives de millora de la qualitat del medi atmosfèric, que garanteixin la salut de les persones i assegurin el benestar de la població. Els majors requeriments socials i jurídics no es poden afrontar amb un augment dels recursos, ja que en el moment actual no és factible redimensionar l’estructura de l’administració. Tanmateix, de ben segur que hi ha múltiples actuacions útils i viables a emprendre.

  Per tot això, la unitat de Recerca i Innovació del Departament de Territori i Sostenibilitat, conjuntament amb la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic (DGQACC), impulsen un repte d'innovació en relació a la qualitat de medi atmosfèric.

Cicle d’innovació

Un repte d'innovació és una consulta oberta que fa l'organització per donar resposta a un problema, necessitat o oportunitat de caràcter estratègic. Es planteja per mobilitzar talent i creativitat a la recerca de solucions a un problema complex i difícil de resoldre, com ho és qualitat del medi atmosfèric en el moment d’urgència actual. El cicle d’innovació és el mètode per afrontar-ne la resolució.

  El treball previ de preparació del cicle, que va incloure una reflexió estratègica i diverses reunions d’enfocament del procés en un esquema típic top-down, va desembocar en la definició del repte i els quatre subreptes següents:

 

Innov_Repte-subreptes

  Però a partir d’aquí el cicle vol mobilitzar la intel·ligència col·lectiva a la recerca de solucions del repte plantejat en un moviment bottom-up, els objectius del qual són diversos i entrellaçats:

 

  1. Resoldre el repte estratègic que es planteja (i que en una altra ocasió podria ser diferent)
  2. Innovar de forma àgil i permanent
  3. Fomentar la cultura de la innovació en tots els estrats del Departament
  4. Visibilitzar i activar el talent de tots els professionals
  5. Detectar pràctiques innovadores.

  El procés és d’innovació oberta i, per tant, la comunitat d’innovació inclou:

  • el Departament de Territori i Sostenibilitat en el seu conjunt
  • altres departaments i administracions involucrades en la temàtica
  • altres agents i persones externes que hi tinguin interès


Innov_Actors

Les fases del procés són les següents:

 

Innov_Procés
  1. Presentació del repte: va tenir lloc el dia 27 de setembre i s’hi va exposar en detall els objectius i el funcionament de la iniciativa (calendari, fases, tallers, premis...).
  2. Ideació: les idees individuals es recullen en una plataforma en línia creada ad hoc i es validen per part de l’equip que coordina el procés.
  3. Conceptualització: les idees seleccionades es desenvolupen amb major detall per equips i són avaluades d’acord amb criteris predefinits (resolució dels objectius, viabilitat, impacte per al ciutadà, grau de desenvolupament, originalitat...).
  4. Prototipatge: les idees més ben avaluades es prototipen per estudiar-ne el funcionament, amb el suport d’un equip de seguiment.
  5. Presentació final: les idees guanyadores es presenten en un acte de cloenda del procés, amb el compromís de l’organització d’implementar


Tret de sortida

La presentació oficial del repte va comptar amb la intervenció dels principals implicats en la preparació del procés.

 

Innov_Programa


Innov_Presentació2

  Ara comença la fase de recollida d’idees, formada per la fase d’ideació (llançament d’idees) i la fase de conceptualització (maduració i definició més detallada de les idees que tenen un potencial mínim). La innovació té forma d’embut, de manera que només generant moltes idees n’apareixen algunes de molt valuoses. Aquesta fase s’estén fins al 28 d’octubre i es canalitza en línia, mitjançant la plataforma Innovaires on es poden aportar, visualitzar i valorar totes les idees. Animeu-vos a participar registrant-vos a la web:

  https://innovaires.induct.no/

  Per dinamitzar el procés creatiu i impulsar la generació d’idees, durant els propers dies tindran lloc quatre tallers de creativitat, tres a Barcelona i un a Tarragona. Us hi podeu inscriure enviant un correu electrònic a innovaires.tes@gencat.cat.

 

Innov_Taula

El calendari del cicle és el següent i acabarà al gener, amb la presentació de les idees guanyadores.

 

Innov_Calendari


Autors

Redactat per: Júlia Rubert i Tayà

Per saber-ne més: suport Innovaires


Back to Top

Informació del document

Publicat a 04/10/19
Acceptat a 04/10/19
Presentat el 04/10/19

Volum Notícies, 2019
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Governança

Mecanismes col·laboratius

Disseny participatiu

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Qualitat de l'aire i salut

Contaminació atmosfèrica i protecció de l'ambient atmosfèric

Localització

Puntuació document

0

Visites 14
Recomanacions 0