El passat mes de desembre es van acabar les obres d’instal·lacions de plaques fotovoltaiques a la seu de l’edifici que es troba al carrer Diputació 92, i que forma part de la renovació energètica del projecte de l'Illa Eficient, i que fomenta la rehabilitació sostenible.
Desenvolupament projecte
Amb aquesta instal·lació de tecnologia solar fotovoltaica es preveu producció de 9,5 kWp en la coberta, que generarà electricitat per a cobrir un 2% de les necessitat de l’edifici, a més, el cost de la instal·lació es recuperarà en 7 anys.
El projecte s’ha desenvolupat conjuntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona, a través del grup de recerca BEG-INCERS,de caràcter interdisciplinari i finançat per la Comissió Europea. Els objectius d’aquesta acció són promoure i implementar tecnologies d'energia solar innovadores, així com la transferència de coneixement en el camp del sistemes d'energia solar termoelèctrics, fotovoltaics i de fred-solar descentralitzats, d'escala reduïda, i que es puguin integrar en edificis públics o en els seus annexes.
L'estudi previ va aconsellar la implementació de tecnologia fotovoltaica a la coberta. Amb aquesta instal·lació es preveu produir electricitat que abastirà el 2% aproximadament de les necessitats totals de l'edifici. El cost total de la instal·lació ha estat de 80.000 euros. La part assumida per l'AHC ha estat de 14.010 euros, que s'amortitzarà en aproximadament 7 anys, i retornats en la producció elèctrica.
Tècnicament la instal·lació es basa en dos subsistemes independents que subministraran electricitat per l'autoconsum de l'edifici.
- El primer subsistema consta de vidres laminars fotovoltaics semitransparents amb cambra d'aire que han estat instal·lats a les claraboies de l'edifici, amb una superfície de 19,23 m2 i una potència de 1,91kWp, generant uns 1.921 kWh/any. S'han millorat les prestacions de la claraboia actual, des del punt de vista de la transmitància tèrmica (2,7 W/m2K), del factor solar (inferior al 32%) i qualitat lumínica.La inclinació de 14º de les claraboies és suficient per afavorir la neteja per escorrentia de pluja i, alhora, permetre una bona ratio de producció energètica a les dues orientacions, nord-oest i sud-est.
- El segon subsistema consta de panells fotovoltaics flexibles de capa fina sobre l'estructura de xapa, cobreix 121 m2 i una potència de 7,62 kWp, generant uns 10.260 kWh/any d'electricitat. La configuració de la coberta de xapa de l'edifici ha permès la integració d'una solució lleugera que requereix d'una mínima afectació i subestructura de suport. La superposició dels mòduls flexibles sobre la coberta de xapa crea una petita cambra semiventilada que millora les prestacions tèrmiques de la coberta i alhora afavoreix el rendiment dels mòduls FV flexibles. La inclinació de 30º i l'orientació sud-est permeten una bona ratio de producció, prioritzant les primeres hores del dia, quan l'edifici està a ple rendiment.
Tenint en compte que durant el 2014 a l'edifici es van consumir 713.399 kWh, la instal·lació generarà aprox. un 1,86% del consum demanat, fet que suposarà una reducció de les emissions de CO2 de 3 tones i mitja a l'any. En termes domèstics, l'estalvi obtingut equival al consum elèctric anual de 4 llars de l'àrea metropolitana de Barcelona.
A banda de la millora energètica de l’edifici, les obres han suposat la millora afegida de la construcció d’una escala d'accés des de la terrassa de la 8a planta a la coberta, i la col·locació d’un sistema anticaigudes (línia de vida) per facilitar el manteniment i la seguretat a les dues cares de la coberta.
Dins de l'àmbit l'Illa Eficient de l'Eixample
La instal·lació d'energies renovables és una de les millores que l'Agència inclou en el seu sistema de gestió ambiental i s'emmarca en l'ECREE (Estratègia Catalana de Renovació Energètica d'Edificis) i com a contribució de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya en el procés de renovació energètica de la "Illa Eficient" ubicada entre la Gran Via de les Corts Catalanes, i els carrers Viladomat, Calabria i Diputació.
L'Illa Eficient és una iniciativa impulsada pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i el Grup Habitat Futura, que compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona i el Fòrum d'Entitats de l'Estratègia Catalana de Renovació Energètica d'Edificis (ECREE).
El seu objectiu és estimular una nova forma de resoldre els projectes de rehabilitació sostenible, establir un nou model que comporti una visió global i multidisciplinària i que converteixi als ciutadans en protagonistes actius del procés del canvi del seu habitatge.
Enllaç a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya
Redactat de la notícia i més informació
Redactat per:Cristina Cardenete Suriol, Marta Ribas Magaña i Argeme Pérez
Per saber-ne més: Cristina Cardenete Suriol i Marta Ribas Magaña