El projecte

S’inicia en 6 parcs i 2 platges de l’AMB amb l’objectiu d’estendre’l a tota la xarxa de parcs i platges al 2020. Aquests espais verds tenen un alt valor social i ambiental perquè són zones frontereres entre les ciutats i els grans espais naturals del conjunt de la infraestructura verda metropolitana.

Aquesta primavera s’inicia una nova iniciativa de ciència ciutadana que té com a objectiu conèixer la biodiversitat de la xarxa de parcs i platges metropolitans. Per fer-ho, s’ha escollit estudiar la diversitat de papallones, un insecte molt sensible que dona molta informació per poder valorar i millorar la biodiversitat de diferents hàbitats, també dels metropolitans. La iniciativa està impulsada pel LET, el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori,  que formen l’IERMB, el CREAF i la mateixa AMB. Aquest any 2019 el projecte s’inicia amb 6 parcs i 2 platges de l’AMB.

Els parcs: concretament es començarà al Parc de la Muntanyeta (Sant Boi de Llobregat), al Parc de la Fontsanta (Sant Joan Despí i Esplugues de Llobregat), al Parc del Turonet (Cerdanyola del Vallès), al Parc dels Pinetons (Ripollet), al Parc del Torrent de la Font i del Turó de l’Enric (Badalona), al Parc del Tramvia (Montgat i Tiana), a la platja de Castelldefels, i a la platja de Gavà.

Aquesta primavera comença una campanya per captar voluntaris i voluntàries per participar en el projecte. Les persones que s’apuntin rebran una formació específica per aprendre a identificar papallones i poder fer el seguiment cada 15 dies durant la primavera, l’estiu i la tardor. Aquest serà un primer pas cap a un futur Observatori Metropolità de Papallones (mBMS).  Les dades aportades per la  ciutadania  serviran per guanyar més diversitat.

 

BMS Formulari

 

Imatge papallona projecte


Imatge papallona projecte


Pla de millora de la biodiversitat dels parcs i les platges

Aquest estudi s’engloba en el Pla de millora de la biodiversitat dels parcs i les platges. Aquests espais metropolitans ocupen sovint una posició intermèdia entre el teixit urbà metropolità i els grans espais naturals. Malgrat que són uns grans desconeguts en l’àmbit científic, acullen força biodiversitat i tenen un gran valor socioambiental. Poden tenir, a més, un paper destacat en la connectivitat ecològica del territori i facilitar l'entrada de la fauna nativa salvatge a les ciutats. Per això, l’estudi abasta les papallones diürnes com a espècies bioindicadores i vol ser a la vegada un laboratori per provar estratègies per orientar la gestió dels parcs i platges metropolitans cap a espais que siguin capaços d’acollir molta més biodiversitat.

Com a segona fase, al 2020 es planteja crear l’Observatori Metropolità de Papallones (mBMS)  i ampliar-ho al conjunt de la xarxa de parcs i platges metropolitans.  Aquest Observatori se sumaria als esforços que està fent el Pla de seguiment de ropalòcers de Catalunya (més conegut com a CBMS) des de fa més de vint anys, i es complementaria amb l’Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes, l'uBMS, que se centra exclusivament en els jardins de les grans ciutats, com ja és el cas de Barcelona o Madrid.   Els objectius d’aquest Observatori seran:

  • Conèixer la biodiversitat de la xarxa de parcs i platges metropolitans, prenent com a cas d’estudi la presència de papallones diürnes, un insecte que dona molta informació per poder valorar i millorar la biodiversitat de diferents hàbitats, també dels metropolitans.
  • Avaluar els resultats de la gestió de la biodiversitat dels parcs i platges metropolitans.
  • Iniciar la primera fase en l’estudi de la diversitat de papallones en els prats secs mediterranis, un ambient especialment ric en biodiversitat.


Autores

Redactat per: Anna Ramon i Marga Torre

Per saber-ne més: Anna Ramon


Back to Top

Informació del document

Publicat a 14/06/19
Acceptat a 14/06/19
Presentat el 14/06/19

Volum Notícies, 2019
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous actors de la conservació

Nous objectes de conservació

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Adaptació

Eixos instrumentals

Previsió

Vulnerabilitat territorial

Localització

Puntuació document

0

Visites 45
Recomanacions 0

Compartiu aquest document