Ciència ciutadana

  • Les pluges d’enguany i els tractaments aeris dels darrers anys obren la porta a una temporada més lleu d’afectacions.
  • Alerta Forestal engega una campanya per animar a la ciutadania a seguir l’afectació d‘aquesta plaga fent fotografies i vídeos. Es vol arribar a les zones de Catalunya d’on encara no s’ha recollit prou informació i aconseguir un mínim de 400 imatges.

L’efecte del canvi climàtic i l’abandonament dels cultius ens fan pensar que les afectacions per processionària als nostres boscos seran cada cop més importants, aquesta afectació ja es va descriure a l’article del passat butlletí.

Ara bé, enguany la pluviometria ha estat excepcionalment elevada i podria haver dificultat el desenvolupament de les poblacions d’aquesta espècie. A més a més, el proppassat mes de novembre la Generalitat de Catalunya va finalitzar els tractaments aeris a les comarques més afectades. En total s’ha actuat a unes 20.000ha. Així i tot, fins els propers dies no es començarà a fer evident si tots aquest factors han tingut algun efecte o si, per contra, comencen a veure’s altre cop grans quantitats de bosses i defoliacions als pins del país.

Per aquest motiu, el projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal, coordinat pel CREAF, ha posat en marxa la campanya de processionària d’enguany i fa una crida a la ciutadania a enviar imatges dels paisatges afectats per la plaga. En Jordi Vayreda explica que des d’ara fins al maig recolliran les fotos dels boscos afectats a la web del CREAF.

Aquests són el mesos en què l’eruga està activa i seus efectes són visibles. El que busquen són fotos de paisatge on aparegui la part dels bosc afectada o un grup nombrós d’arbres, ja sigui amb bosses o defoliats. Aquestes observacions es trobaran representades al mapa d’alertes del projecte i serviran a l’equip investigador per conèixer l’estat de salut actual dels boscos i fer prediccions de com es veuran en un futur.


Alerta Forestal


Campanya actual

A hores d’ara el projecte ja ha rebut diverses imatges i vídeos fets amb dron on ja es poden veure nombroses bosses de processionària cobrint els boscos del Prepirineu català. Seran el punt de partida de l’anàlisi. L’objectiu és superar les 400 fotografies i obtenir fotografies de noves comarques.

Les prioritats d’aquest any són dues. Per un costat, superar les 400 observacions (fotografies de paisatge o vídeos fets per la ciutadania i dronaires) de l’anterior temporada. Si s’assoleix aquest volum de dades, Anabel Sánchez, coordinadora del projecte al CREAF, remarca que es poden treure conclusions que poden ser més útils.

Per altra banda, es vol animar a la ciutadania a captar imatges de les zones on se sap que hi ha processionària però de les que no es disposa encara de gaires fotografies. Amb el mapa es determina aquelles zones en què no hi ha prou informació. La coordinadora del projecte remarca que volen captar nous participants o animar als existents a cobrir les zones de l’Alt Empordà, la Garrotxa, l’Alt Urgell, Alta Ribagorça, el Tarragonès, l’Alt Camp i el Baix Penedès. Aquest any la campanya es veurà reforçada per un equip d’usuaris i usuàries de drons voluntaris que han rebut formació específica en el marc del projecte per fer models tridimensionals dels boscos.

El monitoratge dels boscos és fonamental per detectar noves plagues o nous focus i per evitar la seva propagació, així mateix, la gestió forestal permet millorar la vitalitat dels arbres i fer-los més resilients a les pertorbacions.

Aquí mostrem algunes de les imatges dels boscos afectats per la processionària, enviades pels usuaris d’Alerta Forestal  Autor: Fginebrosa (usuari dron de Alerta Forestal).


Imatge d'Alerta Forestal 1


Imatge d'Alerta Forestal 3


Imatge d'Alerta Forestal 2


Autores

Redactat per: Anna Ramon i Marga Torre

Per saber-ne més: Anna Ramon


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/03/19
Acceptat a 01/03/19
Presentat el 01/03/19

Volum Notícies, 2019
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Aplicacions de les xarxes socials

Observació i mesura territorial

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Qualitat de l'aire i salut

Contaminació atmosfèrica i protecció de l'ambient atmosfèric

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació urbanística

Reurbanització

Planificació territorial

Valorització territorial

Localització

Puntuació document

0

Visites 6
Recomanacions 0