- La Llei
- Comparativa de l’evolució dels indicadors calculats per a determinar l’àrea d’atenció especial
- Puntuació total dels indicadors d’àrea d’atenció especial
- Evolució de la puntuació total dels indicadors corresponents als projectes d’intervenció integral de les dues primeres convocatòries
- Mesura del grau de satisfacció de viure al barri
- Autors
Contents
- 1 La Llei
- 2 Comparativa de l’evolució dels indicadors calculats per a determinar l’àrea d’atenció especial
- 3 Puntuació total dels indicadors d’àrea d’atenció especial
- 4 Evolució de la puntuació total dels indicadors corresponents als projectes d’intervenció integral de les dues primeres convocatòries
- 5 Mesura del grau de satisfacció de viure al barri
- 6 Autors
La Llei
Durant els sis anys (2004-2009) que porta en vigor la Llei 2/2004, de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial, la Generalitat de Catalunya ha aprovat la subvenció de cent disset projectes d’intervenció integral. S’ha fet un estudi per a avaluar l’impacte socioeconòmic i organitzatiu dels projectes que van accedir a la segona convocatòria. L’objectiu central d’aquest estudi és fer una valoració objectiva de l’impacte socioeconòmic que han representat els projectes d’intervenció integral.
Per a l’estudi s’han utilitzat fonts d’informació quantitatives:
- Evolució dels indicadors d’àrea urbana d’atenció especial. És a dir, com els projectes de regeneració urbana han millorat les seves condicions urbanístiques i infraestructures: densitat residencial mitjana, mitjana dels valors cadastrals i superfície de zones verdes, mitjana de transport públic col·lectiu, espais habilitats per a aparcament públic, etc. En general, i segons les dades a les quals s’ha tingut accés, les 17 àrees urbanes on s’estan executant els projectes d’intervenció integral subvencionats per la segona convocatòria del Programa de barris, han experimentat en els darrers quatre anys un augment de qualitat de les seves condicions urbanístiques i infraestructurals. Així doncs, si s’analitza la variació de les puntuacions dels indicadors per a la determinació d’àrea urbana d’atenció especial, entre l’inici de l’execució del projecte i l’actualitat, s’observa una tendència general a una lleugera disminució de la puntuació, -0,1 punts de mitjana, del conjunt dels indicadors dels barris on s’estan implementat projectes d’intervenció integral aprovats en la segona convocatòria del Programa de barris.
Com a fonts d’informació qualitatives:
- Enquesta telefònica de la població resident als barris on s’està implementant un projecte aprovat en la segona convocatòria, que permet copsar la percepció ciutadana, entre d’altres. Pel que fa a la pregunta està satisfet de viure al barri?, de mitjana, un 47,8% de la població resident de les 17 àrees objectes d’intervenció no es mostren ni satisfeta ni insatisfeta de viure al seu barri, seguits del 34,8% de població resident que afirma sentir-se bastant satisfeta. Davant la pregunta creu que el seu barri millorarà durant els propers 5 anys? Un 42,9% dels veïns/veïnes enquestats/ades creuen que sí, que el seu barri millorarà durant els propers 5 anys, mentre que un 23,4% no ho tenen massa clar i així ho manifesten. Així mateix el 14,5% creuen que no millorarà, mentre que un 19,2% creuen que seguirà igual. Davant la pregunta si pogués aniria a viure fora del barri? un 73,7% dels veïns/veïnes afirmen que no marxarien a viure fora del barri.
L’anàlisi realitzada també té en compte la tipologia de barri. Amb aquesta finalitat, s’utilitza la classificació d’àmbits territorials que tenen prioritat de finançament segons l’article 6 de la Llei 2/2004:
- Àrees velles i nuclis antics.
- Polígons d’habitatges.
- Àrees d’urbanització marginal i àrees que tenen una alta presència d’unitats d’habitatges que no compleixen les condicions mínimes d’habitabilitat exigibles, d’acord amb la normativa vigent.
Així mateix, el treball fa una comparativa entre els resultats obtinguts en aquest estudi i els resultats obtinguts en un estudi similar, realitzat anteriorment, sobre els projectes d’intervenció integral de la primera convocatòria. Finalment, aquestes serien les conclusions que es poden extreure de l’estudi:
- El Pla de barris, en general, millora la situació objectiva dels barris.
- Els plans de barri milloren la percepció i les expectatives de la vida als barris.
- Els barris amb projecte, sobretot de la segona convocatòria, s’equiparan a nivell demogràfic amb els seus municipis.
- Els barris amb projecte continuen atraient més immigració extracomunitària que els seus municipis, tot i el pas del Pla de barris.
- Els plans de barri no canvien substancialment els aspectes de sostenibilitat.
Comparativa de l’evolució dels indicadors calculats per a determinar l’àrea d’atenció especial
Puntuació total dels indicadors d’àrea d’atenció especial
Evolució de la puntuació total dels indicadors corresponents als projectes d’intervenció integral de les dues primeres convocatòries
Mesura del grau de satisfacció de viure al barri
Autors
Redactat per: Marga Torre i Josep Ramon Pol
per saber-ne més : Josep Ramon Pol