SecureChain

La biomassa sòlida a Europa es caracteritza per ser un sector dominat per les PIME dels sectors de l’energia i forestal. El paper que té és el del foment de la innovació i el creixement a les zones rurals, a través de l’economia circular, propera i sostenible amb l’entorn.  En el context energètic actual, està clar que la bioenergia continuarà tenint un paper important per a l’assoliment dels objectius EU2030 i EU2050 sobre clima i sobre energia.

SecureChain és un projecte Horizon 2020 cofinançat per la Comissió Europea entre 2015 i 2018, que es va centrar a promoure l'absorció del mercat de la bioenergia de les petites i mitjanes empreses (PIME). L'objectiu principal era promoure una pràctica de gestió de la cadena de subministrament sostenible que compleixi les normes de qualitat ambiental i de viabilitat financera més elevades i s'apropi als proveïdors locals de biomassa, als productors d'energia i als agents del sector financer. Les característiques del projecte es basen en considerar tota la cadena de bioenergia. La sostenibilitat i el finançament van ser part integrant de la configuració del projecte. Els objectius específics van ser els següents:

  • Integrar i optimitzar les cadenes locals de subministrament.
  • Assolir elevades eficiències i baixos impactes.
  • Assegurar la sostenibilitat de subministraments.
  • Aprofitar les inversions en bioenginyeria.
  • Implementar proves de futur en les cadenes de bioenergia.

SecureChain va promoure el paper de les PIME en la bioenergia a través d'un paquet dedicat a la tutoria d'innovació. Les activitats clau van ser:

  • Vals d'innovació: en un concurs obert, les PIME podien sol·licitar un suport específic dels propis projectes pilot proposats . L'abast de la convocatòria volia ser ampli i obert a totes les PIMEs de la bioenergia, sense cap preferència per un determinat tipus de biocombustible o tecnologia de conversió. La idea del projecte pilot, però, va haver de demostrar un bon potencial per fomentar la mobilització de biomassa i/o l'absorció del mercat dels sistemes de bioenergia eficients. La convocatòria va ser oberta al juny de 2016, amb un termini de quatre mesos. Es van seleccionar 20 de les 40 propostes presentades, i l’avaluació va ser realitzada a Barcelona pels socis catalans (UPC i CTFC). El val d'innovació era entre 3.000 i 5.000 € més un assessorament específic i conscient d'un o una assessora local de la seva elecció, per donar suport al desenvolupament de la solució proposada i el seu pla d'empresa.
  • Els principals socis líders van ser el principal punt de contacte de les PIME i es van garantir la supervisió específica de la regió i el control de qualitat de la implementació dels pilots. Els projectes pilot abasten tota la cadena de bioenergia, des de la recollida de biomassa i la producció de biocombustible fins a la conversió i reaprofitmaent de l'energia. A totes les regions es van iniciar almenys tres projectes pilot garantint al vegada una cobertura geogràfica adequada. Els temes reflecteixen la varietat de solucions tècniques proposades per les PIME en el concurs obert.

 

CTF_SecureChain_imatge_2

Il·lustració 1. Empreses i projectes participants del projecte

En concret, a Catalunya es van seleccionar les empreses següents:

  1. Novalia Sinergie. El projecte consistia a escalar la producció de pèl·lets. La companyia va ampliar la seva producció afegint una línia extra de pèl·lets. El pilot es va utilitzar per desenvolupar una estratègia comercial i assegurar el finançament de l'ampliació. A més, es va obtenir una certificació (DINplus) per als pèl·lets.    
  2. Sala Forestal, SL. Distribució de biomassa als consumidors finals amb un model logístic innovador.
  3. Probiomassa. Producció de pèl·lets versus distribució i atenció completa al client.  
  • Es van oferir sessions d'aprenentatge (Learning Labs), intercanvis comercials, visites formatives i diversos entrenaments per augmentar les capacitats dels propietaris de les PIME i garantir un compromís més gran amb els grups d'interès a les regions. Per assegurar la participació de més PIME i altres actors del mercat, el projecte va organitzar una sèrie d'activitats de divulgació regionals. Els Learning Labs van incloure reunions i tallers per sensibilitzar els actors locals sobre l'ús sostenible de biomassa i la bioenergia. Els propietaris de les PIME van presentar junts els seus projectes pilot, que van permetre fer assessoraments periòdics sobre el seu progrés. Altres esdeveniments participatius van consistir en sessions de capacitació per augmentar les capacitats dels actors del mercat, visites a empreses, seminaris B2B, presentacions en fires i conferències industrials i taules rodones amb autoritats públiques i responsables de la presa de decisions. Durant els viatges d'estudi a altres països (Alemanya, Suècia, Àustria i Catalunya), els participants van poder visitar diverses empreses de bioenergia i conèixer les millors pràctiques i els últims sistemes (benchmarking).
  • Controls de sostenibilitat. En les avaluacions del cicle de vida (LCA) es va dur a terme l’anàlisi de cicle de vida del producte, per avaluar els impactes ambientals dels pilots de les PIME. Els assessoraments i l’avaluació van ajudar les PIME a preparar-se amb èxit per a la certificació ambiental. Una avaluació ex-post de l'experiència de les PIME va mostrar una apreciació significativa, especialment de les activitats de networking. El 70% empresaris dels pilots van indicar que havien pres accions concretes en funció de la seva participació en SecureChain.
  • L'assessorament de riscos financers i els serveis d'assessorament econòmic a les PIME van facilitar les decisions estratègiques de negoci i les noves inversions en instal·lacions i equips.


Lliçons apreses i conclusions principals

No tots els projectes pilot són una història d'èxit, però serveixen per augmentar el coneixement de l’empresari i dels grups d'interès implicats. La prova experimental de SecureChain del Pla de tutories per a les PIME va conduir a les conclusions principals següents:

  • Un enfocament pràctic de tutoria, mitjançant una combinació d'eines d'innovació, com ara vals de consultoria, assessors tècnics i financers, capacitacions i certificació pot ajudar de manera efectiva a les PIME a superar els seus reptes específics i desbloquejar l’entrada al mercat de la bioenergia. Aquestes eines funcionen millor quan les proporcionen els consultors o organismes locals ja establerts.
  • Els clústers empresarials poden tenir un paper clau a l'hora de potenciar la bioenergia associant els socis tant en l'oferta com en la cadena d'innovació. Els membres de les PIME poden beneficiar-se molt de l'intercanvi de coneixements, l'assessorament tècnic i la relació de negocis que ofereixen els clústers, a més de tenir més visibilitat com a resultat de la promoció conjunta.
  • L'acceptació pública de la bioenergia és extremadament important. Per tant, l’educació i la comunicació dels beneficis econòmics i ecològics de cara al públic, i dins del sector de la bioenergia, són claus. En aquest àmbit, cal una millor comunicació pràctica tant dels projectes amb èxit a tots els països de la UE, a poder ser en la seva pròpia llengua.
  • L’enfocament amb múltiples actors que té com a objectiu el treball conjunt de científics i professionals, és un repte per a les PIME ja que tenen la seva ment centrada en l’operació diària. Es necessita una bona i contínua facilitat de subministrament i resultats tangibles perquè aquesta interrelació funcioni. Per tant, s’han de dissenyar processos participatius.


Procedència dels integrants dels projecte


Autors

Redactat per: Adriano Raddi i Marga Torre

Per saber-ne més: Adriano Raddi


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/03/19
Acceptat a 01/03/19
Presentat el 01/03/19

Volum Notícies, 2019
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Sistemes d'informació ambiental

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Prevenció, minimització i tractament de residus

Valorització de materials

Valorització de residus no aprofitables com a subproductes

Educació per a la sostenibilitat

Caracterització del tercer sector ambiental

Localització

Puntuació document

0

Visites 66
Recomanacions 0