- Implementació dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) a la Unió Europea
- Per saber-ne més:
Implementació dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) a la Unió Europea
Aquesta comunicació es correspon amb la línia de treball de difondre el coneixement més recent i detallar com encaixa el marc europeu de polítiques i les prioritats de la Comissió amb els ODS.
En relació amb els temes ambientals o els ODS anomenats “Planeta” per les Nacions Unides, la comunicació remarca les millores ambientals obtingudes en les darreres dècades pel que fa a la qualitat de l’aigua i a la conservació de la natura, tot i que cal seguir treballant per assolir els objectius europeus per al 2020 d’aturar la pèrdua de biodiversitat i restaurar el 15% d’ecosistemes degradats.
També informa que, en els darreres mesos, s’ha avançat tant pel que fa a propostes legislatives enfocades al consum i la producció sostenibles, com amb accions relatives a l’eficiència dels recursos i a l’economia circular.
La Comissió està totalment compromesa amb l’assoliment dels objectius de l’Agenda 2030, mitjançant accions de govern d’entre les quals cal destacar:
- Polítiques existents i noves que hauran de tenir en compte els tres pilars del desenvolupament sostenible: social, mediambiental i econòmic. Millorar les eines reguladores per assegurar aquests pilars.
- Per tal de promoure el desenvolupament sostenible a tot el món, la UE continuarà treballant amb socis externs i utilitzarà totes les eines que estan disponibles en virtut de les seves polítiques i de suport, en particular, els esforços dels països en vies de desenvolupament externs.
- La Comissió posarà en marxa una plataforma de múltiples actors interessades amb la finalitat de fer seguiment i intercanvi de les millors pràctiques sobre l'aplicació SDG en tots els sectors.
- La Comissió contribuirà al seguiment, l’avaluació i la revisió del progrés cap als ODS a escala europea amb un marc d’indicadors específic i informes regulars a les Nacions Unides.
D’entre els 17 objectius de l’agenda 2030 en destaquem aquells que sectorialment incideixen més específicament en l'àmbit de treball del Departament de Territori i Sostenibilitat:
6. Assegurar la disponibilitat i la sostenibilitat de la gestió de l’aigua i el sanejament per a tothom.
7. Assegurar el accés a l’energia per a tothom de manera assequible, sostenible i de confiança.
8. Promoure la sostenibilitat inclusiva i el creixement econòmic sostenible
9. Construir infraestructures resilients, promoure la industrialització inclusiva i innovadora.
11. Fer ciutats i assentaments humans inclusius, segurs, resilients i sostenibles.
12. Garantir modalitats de consum i producció sostenibles
13. Fer accions urgents per combatre el canvi climàtic i els seus impactes.
14. Conservar i fer un ús sostenible d’oceans, mars i recursos marins.
15. Protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible d’ecosistemes, gestió sostenible dels boscos, lluita contra la desertització, aturada i reversió de la degradació dels sòls.
Per saber-ne més:
http://mediambient.gencat.cat/ca/detalls/Noticies/20161128_ods_ue
http://cads.gencat.cat/ca/detalls/detallnoticia/La-UE-traca-el-seu-cami-envers-lAgenda-2030