Contents
- 1 La Jornada
- 2 Sessió pràctica. Mostres de diferents composts Equip tècnic de l’Agència de Residus de Catalunya i de l’Oficina de Fertilització
- 3 Demostració de l’aplicació del compost en cultius d’horta
- 4 Maquinària d’aplicació de compost. Felip Gràcia, Centre de Mecanització Agrària, DARP.
- 5 El compost a partir de residus orgànics. Meri Pous, cap del Departament de Protecció del Sòl de l’Àrea d’Economia Circular de l’ARC
- 6 10 usos (i més) del compost del Parc Ambiental de Bufalvent. Ricard Jorba, gerent del Consorci del Bages per a la Gestió dels Residus.
- 7 COMPOSTCAT: experiència de plantes agrupades a Catalunya. Ferran Guanyabens, President de COMPOSTCAT.
- 8 Ús de matèries orgàniques i compost al Baix Llobregat. Millora i aprofitament del compost de forma sostenible. Pere Villar, enginyer agrònom, Laboratori ILERSAP.
- 9 Assaigs comparatiu de diferents compost aptes per a agricultura ecològica 2015 -2017. Albert Lacunza, secció Horta Ecològica, ADV fruita Baix Llobregat.
- 10 Més informació
- 11 Autora
La Jornada
El Departament de Protecció del Sòl de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha organitzat la segona Jornada Tècnica sobre la Fertilització Orgànica amb Compost el passat 28 de novembre a la Masia de Can Comas, del Prat del Llobregat, conjuntament amb l’Oficina de Fertilització del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca. També han col·laborat el Parc Agrari del Baix Llobregat, l’Agrupació Defensa Vegetal de Fruiters del Baix Llobregat, l’Agrupació Defensa Vegetal, la Unió de Pagesos i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
A la Jornada hi va haver una assistència d’unes 70 persones de diferents procedències (Administració, agricultors, tècnics, empreses del sector).
La benvinguda i presentació de la Jornada es va fer per part del director de Planificació Estratègica de l’ARC, el cap de l’Oficina Comarcal del Baix Llobregat i pel gerent del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat.
Es va remarcar l’impuls que es vol donar a Catalunya a l’economia circular des de la visió de residu-recurs i que el compost és un recurs que es produeix a partir del compostatge del residus orgànics.
A Catalunya fa molts anys que es produeix compost de qualitat procedent del compostatge dels residus orgànics (fracció orgànica, restes vegetals, fems, fangs).
Sessió pràctica. Mostres de diferents composts Equip tècnic de l’Agència de Residus de Catalunya i de l’Oficina de Fertilització
En aquesta sessió es va poder observar i “tastar” mostres de composts de diferents plantes de compostatge. Els assistents van poder valorar les mostres en funció dels sentits (olfacte, vista, tacte) i a través d’una aplicació (app) mòbil introduïen els resultats de la seva avaluació. Posteriorment, en línia amb l’aplicació web, es van posar en comú els resultats de les mostres de compost i es van relacionar amb les característiques de cadascun dels materials exposats.
Demostració de l’aplicació del compost en cultius d’horta
Inicialment estava prevista una demostració pràctica d’una aplicació agrícola de compost amb un escampador. Degut a les condicions climatològiques i l’estat del sòl, no va ser possible dur a terme aquesta demostració. És per això que aquesta activitat va ser substituïda per la ponència següent.
Maquinària d’aplicació de compost. Felip Gràcia, Centre de Mecanització Agrària, DARP.
Amb els anys la maquinària utilitzada per a l’aplicació de materials orgànics ha anat evolucionant i s’han introduït noves tècniques. En el mercat hi ha diferents tipus d’escampadors de fertilitzants orgànics i compost, ja sigui segons les necessitats de descàrrega (lateral, posterior), com pels sistemes d’alimentació que permeten l’avanç del fertilitzant al sistema de distribució. A més, hi ha diversos dispositius electrònics com el que indiquen l’avançament del fons mòbil mitjançant un motor hidràulic.
Presentació completa en l’enllaç següent: Maquinària d'aplicació de compost
El compost a partir de residus orgànics. Meri Pous, cap del Departament de Protecció del Sòl de l’Àrea d’Economia Circular de l’ARC
El cicle de la matèria orgànica és un dels exemples més evidents d’economia circular, en què els residus que es generen un cop tractats biològicament, esdevindran un recurs (compost) i seran retornats al sòl en forma de matèria orgànica i nutrients, que permetran el desenvolupament de cultius que seran consumits.
El compost es pot realitzar a partir de diversos materials i residus orgànics.
A Catalunya hi ha més de 70 plantes de compostatge autoritzades i s’estima que produeixen unes 250.000 tones de compost de les quals es gestiona actualment un 80% per a l’agricultura i un 20% per a la jardineria.
La fertilització orgànica amb compost aporta molts beneficis als sòls i als cultius. Incrementa la fertilitat dels sòls, millora la retenció hídrica i de nutrients, i evita la degradació i erosió.
Presentació completa en l’enllaç següent: El compost de residus orgànics
10 usos (i més) del compost del Parc Ambiental de Bufalvent. Ricard Jorba, gerent del Consorci del Bages per a la Gestió dels Residus.
El Parc Ambiental de Bufalvent (Manresa), propietat del Consorci del Bages, disposa d’una planta de tractament biològic de la fracció orgànica recollida selectivament que produeix un compost de qualitat.
El Parc Ambiental està donant actualment molts usos al seu compost, des de la fertilització de camps, horts i jardins, fins a la recuperació paisatgística d’antics abocadors.
Les principals raons de la producció de compost a partir de la fracció orgànica:
- Avantatges del compost orgànic davant de fertilitzants químics: valor econòmic de les unitats fertilitzants i fertilitat del sòl.
- Retornar un producte i aprofitable a qui fa l’esforç de reciclar la matèria orgànica: valor pedagògic i de mitigació de canvi climàtic. (economia circular)
- Producte de qualitat i higienitzat. Treballen per obtenir la certificació del compost com a ecològic: qualitat ambiental.
Presentació completa en l’enllaç següent: 10 usos (i més) del compost del Parc Ambiental de Bufalvent
COMPOSTCAT: experiència de plantes agrupades a Catalunya. Ferran Guanyabens, President de COMPOSTCAT.
COMPOSTCAT és una associació de plantes de compostatge amb la finalitat de compartir la diversitat d’experiències i pràctiques individuals i col·lectives.
Els seus objectius principals són:
- Crear les condicions favorables per al desenvolupament del sector.
- Establir mecanismes d’interlocució vàlids.
- Promoure un marc de competitivitat i competència lleial.
- Oferir assessorament als associats.
Presentació completa en l’enllaç següent: COMPOSTCAT: experiència de plantes agrupades a Catalunya
Ús de matèries orgàniques i compost al Baix Llobregat. Millora i aprofitament del compost de forma sostenible. Pere Villar, enginyer agrònom, Laboratori ILERSAP.
Els principals requisits per a l’aplicació sostenible del compost depenen de diversos aspectes: l’obtenció d’un compost de qualitat, un sòl receptor apte i la dosificació del compost, d’acord amb les necessitats del cultiu i les carències del sòl.
La caracterització química d’un compost, és bàsic per conèixer el seu valor agronòmic, ens aporta la informació que ens permet millorar les propietats físiques i químiques del sòl així com valorar el seu potencial fertilitzant (contingut de macronutrients i micronutrients).
Assaigs comparatiu de diferents compost aptes per a agricultura ecològica 2015 -2017. Albert Lacunza, secció Horta Ecològica, ADV fruita Baix Llobregat.
Els sòls del Baix Llobregat presenten en molts casos desequilibris nutricionals i es considera que l’aportació de compost permetria millorar aquests sòls, gràcies al seu poder fertilitzant i a les propietats regeneradores que té.
L’ADV del Parc agrari ha elaborat un mètode ràpid que permet comparar el comportament el diferent poder fertilitzant de les diferents matèries orgàniques que empren els seus socis d’acord amb petits assaigs en torretes.
També han estudiat l’ús d’adobs en verd i s’han obtingut resultats de més control pel que fa a plagues o a la reducció del naixement de males herbes i a un cost assequible. En conseqüència, un 40% dels pagesos han incorporat els adobs en verd en el seu maneig anual i un 37% mostren un creixent interès per aquest tipus de pràctica.
Per aquesta raó, es proposa canviar l’estratègia de fertilització i d’utilitzar de manera sistemàtica adobs salins solubles i/o fems a aplicar organominerals, compost de qualitat i adobs en verd, segons les necessitats del cultiu i de la finca. L’objectiu és no incrementar desequilibris nutricionals, reduir la compactació, les malalties i les males herbes del sòl.
Presentació completa en l’enllaç següent: Ús de matèries orgàniques i compost al Baix Llobregat
Més informació
- Tots els assistents van poder-se endur una mostra de compost de la fracció orgànica recollida selectiva de residus municipals.
- En la pausa de la Jornada es va oferir un petit berenar a través del càtering de Cuina justa (empresa d’inserció social) i es van presentar als assistents productes de proximitat utilitzant vaixella reutilitzable i compostable.
Podeu veure el vídeo de la jornada accedint a http://residus.gencat.cat/ca/lagencia/publicacions/jornades/281118_fertilitzacio_organica/
Organització de la Jornada va córrer a càrrec de:
Autora
Redactat per: Meri Pous i Paula Zapata
Per saber-ne més: Meri Pous i Paula Zapata