#M2020

Període:

Gener 2018 – Desembre 2020

Direcció del projecte/coordinació de l’activitat:

Direcció General de Transports i Mobilitat

Període: gener de 2018 – setembre de 2020


Draft Torre 395275442-image1-c.png

Participants:

l’Agència Mediambiental d’Àustria, l’Administració Regional del Tirol Oriental (Àustria), l’Agència pel Suport del Desenvolupament Regional de Kosice (Eslovàquia), el Club Desenvolupament Sostenible de la Societat Civil (Bulgària), el Parc Natural Upper Sûre (Luxemburg) i el Voivodat de Pomerània Occidental (Polònia).

També hi participen una cinquantena d’entitats i organitzacions procedents d’aquests sis països.

Descripció.

El projecte europeu pretén trobar solucions innovadores i flexibles que permetin a les persones visitants i residents de zones rurals d’interès turístic realitzar l’últim tram del recorregut de forma sostenible, buscant alternatives al vehicle privat.

Catalunya és una regió per conèixer sobre el terreny sistemes de transport flexibles que ja s’estan aplicant, com ara el trem a parades a demanda entre Lleida i la Pobla de Segur d’FGC, el telefèric de la Torre de Cabdella i el servei de taxis per accedir al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici que presta l’Associació de Taxistes de la Vall de Boí.

Objectiu

  • Dotar de solucions de mobilitat no només a la població estacionària sinó proporcionar als habitants una alternativa a l’ús del cotxe per a la seva forma diària.
  • Millorar la mobilitat de turistes i residents a les zones de baixa densitat de població/ muntanya on l’oferta de transport públic és baixa. Millorar l’oferta del transport públic adaptant-la a la demanda, fent-la més flexible.
  • Solucions combinades de transport, flexibles que poden incorporar diferents tipus de mitjà de comunicació segons les necessitats de l'usuari o usuària i tenint en compte la disponibilitat de cada mitjà en temps real.
  • Adaptar les solucions que s’obtinguin en zones de baixa densitat de població/muntanya.


La primera fase del projecte consisteix en l’anàlisi dels marcs institucionals i l’anàlisi tècnica de l’estat dels diferents sistemes de transport públic flexible i en visitar projectes de bones pràctiques a les regions. Les conclusions que se n’extreguin serviran per al desenvolupament dels plans d’acció regionals que s’implementaran durant la segona fase, que es durà a terme a partir de l’octubre del 2018.

Draft Torre 395275442-image2.jpeg

Accions al llarg del 2019

Els dies 17 a 19 de juny de 2019, es van reunir els socis del projecte a Barcelona en un acte organitzat pel DTES a la segona fase del projecte. El tema principal de la reunió va ser el seguiment de la implementació del pla d’acció de totes les regions, inclòs el progrés de la implementació del pla d’acció, així com l’actualització del conjunt d’indicadors i un intercanvi d’històries d’èxit, dificultats, desenvolupaments no previstos, canvis i lliçons apreses.

A més, el programa inclou la coordinació de la gestió de projectes i de les tasques de comunicació, ja que una tasca important de comunicació serà la preparació del fulletó del projecte.

Draft Torre 395275442-image3.jpeg

Accions al llarg de l’any 2020

El passat 5 de març de 2020, a la localitat de Tremp, la Direcció General de Transports i Mobilitat va presentar als “stakeholders” locals: ajuntaments, consells comarcals, operadors de transport, parcs i associacions, l’estat d’implementació de les mesures del Pla d’Acció aprovat pel Projecte europeu Last Mile.

 

Draft Torre 395275442-image4.png


Imatge de la reunió del projecte europeu Last Mile a la setena trobada del grup de treball, al Pallars Jussà, el 9 de març del 2020.


Aquestes millores s’han centrat en la mobilitat sostenible de l’Alt Pirineu i Aran implementada en el marc del Projecte Last Mile com ara: la millora del transport públic cap al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, la coordinació dels serveis de tren i bus per a accedir a la Vallfosca i el telefèric d’Estany-Gento, la ruta cicloturística dels Llacs de Lleida - La Pobla de Segur, i la millora dels serveis de transport a la demanda i de la informació al ciutadà sobre les possibilitats de mobilitat existent en aquest àmbit territorial amb la finalitat d’afavorir el desenvolupament econòmic i turístic.

La trobada a Tremp va servir per fer un intercanvi d’experiències, bones pràctiques i suggeriments amb la participació i la implicació del territori.

Publicació del fulletó final del LAST MILE es poden trobar totes les bones pràctiques dels 7 socis del projecte, les condicions de contorn i recomanacions per a la implantació de serveis nous de mobilitat, així com les conclusions del projecte.

Per saber-ne més

Responsable: Cristina Pou i Olga Serra

Back to Top

Informació del document

Publicat a 08/05/21
Presentat el 08/05/21

Volum Direcció General de Transports i Mobilitat, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Aplicacions de les xarxes socials

Comunicació amb l'usuari

Serveis basats en la localització

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Nous vehicles i modes per passatgers

Serveis adaptats a entorns de baixa demanda

Orientació a l'usuari

Puntuació document

0

Visites 10
Recomanacions 0

Paraules clau