Data de l’entrevista: 17 de desembre de 2012. Entrevistats: Anna Mestre, Marta Arrufí i Cristina Cardenete (projecte RELS-ENPI CBC MED); Xavier Martí (projecte MARIE-MED). Entrevistadora: Mercedes Acitores (Oficina d’Enllaç de MED-ENPI CBC MED).


Oficina d’Enllaç de MED: RELS, un projecte d’ENPI CBC MED relatiu a l’eficiència energètica dels edificis, va participar al Fòrum MEDBEE, que va tenir lloc a Brussel·les el passat mes de novembre. Què va significar per a RELS participar en aquest fòrum? Què hi vau aprendre?

Marta Arrufí (projecte RELS-ENPI CBC MED): El Fòrum MEDBEE és una plataforma per repensar l’edificació mediterrània en termes de millora en l’eficiència energètica. Va ser organitzat per dos projectes estratègics de MED estretament relacionats amb RELS. Era especialment important participar en el debat sobre eficiència energètica dels edificis entre les diferents DG de la Comissió Europea, l’EIB, regions de la UE, estats membres i administracions locals. Aprendre d’altres projectes i tenir l’oportunitat de compartir experiències és realment molt valuós. Aquest valor afegit es veu reforçat per la participació directa de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya en les reunions dels projectes MARIE i per la presentació de les activitats de RELS en una de les reunions dels projectes pilot de MARIE. Les aportacions de MEDFORUM i les sinèrgies amb els projectes MARIE i ELIH MED han contribuït a enriquir l’execució de les tasques de RELS, i contribuirà també a la millora dels seus productes i resultats.

Oficina d’Enllaç de MED: Atès que els dos projectes, MARIE i RELS, treballen molt estretament, podríeu dir-me quins avantatges té la cooperació entre els projectes MED i ENPI? La creieu necessària?

Anna Mestre (projecte RELS-ENPI CBC MED): Naturalment, l’intercanvi de coneixement entre tots dos programes pot contribuir a proposar una solució d’eficiència energètica adaptada al clima mediterrani. Treballar junts ajudarà a desenvolupar noves tècniques més ben adaptades al saber fer local i tradicional. En allò referent a l’eficiència energètica dels edificis residencials, l’aproximació climàtica (països mediterranis) és més acurada que la de la UE. El factor climàtic és l’element principal a l’hora de millorar l’eficiència energètica dels edificis. També hi ha altres factors importants, com les pràctiques constructives i les especificitats culturals. Els projectes pilot de RELS es beneficien del punt de vista estratègic del projecte MARIE: per exemple, RELS està posant a prova estratègies de col·laboració publicoprivada en el seus projectes pilot (model ESCO). Aquest és un dels mecanismes financers proposats per MARIE per superar les barreres econòmiques per a la rehabilitació energètica dels edificis, causades per la manca de capacitat inversora del sector públic.

Entrevista amb responsables dels projectes

Entrevista amb responsables dels projectes

Entrevista amb responsables dels projectes RELS (ENPI CBC MED) i MARIE (ETC MED)


Entrevista a Xavier Martí

Oficina d’Enllaç de MED: RELS, MARIE i ELIH MED treballen molt estretament: no hi ha solapament en les vostres activitats? Quines són les vostres complementarietats?

Xavier Martí (projecte MARIE-MED): Els tres projectes són complementaris. MARIE és més estratègic, ja que analitza el sector de l’edificació mediterrània des dels punts de vista legal, empresarial i tècnic, per repensar-hi l’eficiència energètica actual i millorar-la. ELIH MED i RELS se centren més en l’habitatge social i en els habitatges amb baix nivell d’ingressos. ELIH MED està duent a terme accions pilot en llars particulars, cercant noves fórmules de finançament, mentre que RELS analitza l’estat de la qüestió de l’eficiència energètica de base euromediterrània, desenvolupant xarxes, compartint millors pràctiques entre els països mediterranis (de la UE i altres que hi participen), desenvolupant experiències formatives... Què és el que tenim tots en comú, juntament amb PROFORBIOMED, que és un altre projecte estratègic MED centrat en la biomassa? L’ús sostenible i eficient de l’energia en les els edificis.

Oficina d’Enllaç de MED: El projecte RELS, ha planejat algun acte conjunt amb els altres projectes estratègics MED?

RELS participarà en la primera reunió de capitalització amb els socis espanyols d’ELIH MED, MARIE i PROFORBIOMED, que tindrà lloc a València l’1 de març de 2013 i que forma part d’un procés de capitalització comú que conclourà a la reunió general prevista per al setembre-octubre de 2013 a Eslovènia. Aquesta reunió final de capitalització serà molt útil per redactar el segon esborrany del document de polítiques comunes que han preparat MARIE i ELIH MED, “Millorant les respostes de MED en cooperació transnacional per al repte de l’eficiència energètica dels edificis”. Aquest segon esborrany inclourà tota l’experiència obtinguda en el desenvolupament de les activitats pilot de MARIE, ELIH MED, PROFORBIOMED i RELS.


Projectes RELS (ENPI CBC MED) i MARIE (ETC MED)

Projectes RELS (ENPI CBC MED) i MARIE (ETC MED)


Autors

Redactat per: Argeme Pérez, Anna Mestre, Marta Arrufi, Cristina Cardenete i Xavier Martí

per saber-ne més: Anna Mestre, Marta Arrufi, Cristina Cardenete i Xavier Martí

 

Back to Top

Informació del document

Publicat a 08/04/13
Acceptat a 08/04/13
Presentat el 08/04/13

Volum Notícies, 2013
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Sostenibilitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 81
Recomanacions 0