Petroquímica a Corpus Christi

Corpus Christi (Texas). Imatge zona industrial petroquímica.


L’ambaixada americana, en el marc del  Programa de Lideratge per a Visitants Internacionals, va preparar  un programa de duració de 10 dies als Estats Unitats sobre qualitat de l’aire.  Vaig tenir la sort que, en qualitat d’experta, l’ambaixada americana em convidés i que des del nostre Departament em donessin l’oportunitat d’anar-hi. El programa tenia per objectiu fomentar la cooperació bilateral en les àrees d’energies netes de baixes emissions, ciutats sostenibles i salut i benestar a través del treball col·laboratiu a nivell estatal, regional i municipal, així com les universitats, les ONG i altres parts interessades en les àrees de mitigació de la contaminació de l’aire i els aspectes de salut pública de la qualitat de l’aire.

L’estada va durar del 25 de novembre fins el 4 de desembre i es van mantenir reunions amb diferents òrgans que treballen en matèria de qualitat de l’aire a Washington, Vermont i Texas. La visita a Washington es va centrar en la gestió en temes de qualitat de l’aire que es fa des de les organitzacions federals (EPA-Environment Protection Agency i NOAA- National Oceanic and Atmospheric Administration,) i ens van explicar el seu model organitzatiu. L’ambient que es vivia era el d’una estructura administrativa amb els poders i les funcions molt establertes i, almenys en aparença, tothom s’adaptava al model. Resumint, Washington establia la normativa i el model de gestió, els diferents estats l’executaven, i part dels diners que rebien per a la gestió de la qualitat de l’aire venia de l’Estat Federal de tal manera que un incompliment de la normativa es traduïa en una minoració de l’aportació econòmica que es fa des de l’EPA  a les diferents agències estatals. Vam visitar i mantenir reunions amb l’EPA i la NOAA. Una idea molt bona per implantar a nivell de Catalunya és la gestió que fan dels models de dispersió. La NOAA disposa d’un model federal que gestiona, explota i és operatiu 7x24h i no actua com a centre de recerca. Quan vol fer un evolutiu o una millora (per exemple que el model incorpori la resuspensió de pols) licita aquest evolutiu i diferents entitats científiques es presenten, i l’adjudicatari desenvolupa aquesta millora i la implementa al model federal. Pel que fa a l’EPA, a l’hora d’establir els diferents valor límits legals estableix diferents valors límit a complir segons la zona. Per exemple, en els parcs naturals les exigències normatives poden ser més restrictives per preservar i millorar la qualitat de l’aire.

Després de Washington (vam estar 3 dies) vam agafar un avió i vam anar a l’estat de  Vermont. És un estat situat al nord dels Estats Units, poc habitat,  on les temperatures solen ser molt baixes  bona part de l’any i, bona part de l’energia que consumeixen prové de l’energia renovable. La ciutadania a Vermont està molt sensibilitzada amb la problemàtica de la contaminació atmosfèrica,  es mouen molt en bicicleta i molts ciutadans disposen de cotxes híbrids. És un estats amb molta producció de biomassa i una de les vies que utilitzen per escalfar-se a les èpoques és la crema de biomassa fet que provoca problemes de nivells elevats de partícules PM10 i benzopirè.

La última part de l’estada va ser a l’estat de Texas. Enlairar-se de Burlington (Vermont) i aterrar a Corpus Christi (Texas) després de fer 2 escales va ser un contrast brutal: tèrmic, social, cultural i també econòmic. Comparant distàncies és com si haguéssim anat de Noruega a les Canàries....

Texas, que és un dels estats amb àrees petroquímiques més extenses del planeta, i la visió que ens van donar des dels diferents estaments administratius (estatal i local), és que no hi ha problemes de contaminació atmosfèrica i que la indústria ha fet molt bona feina durant els últims anys. Tenen plans de vigilància molt extensius i porten treballant en temes de contaminació atmosfèrica des de fa molts anys. Destacar també el model de gestió dels plans de vigilància de les activitats industrials, és l’empresa qui vigila i gestiona les dades de contaminació de l’impacte industrial de l’activitats i els altres estaments gestionen la qualitat de l’aire a les zones on no hi ha impacte.

Per acabar, a part de l’enriquidor d’aquesta estada i els contactes que hem fet, des de l’ambaixada se’ns ofereix la possibilitat de poder convidar a experts en  matèria de qualitat de l’aire a fer una mini estada o a participar en congressos que s’organitzin.

Imatges

Imatges

Imatge de l'esquerra:Washington. U.S. Department of the Interior. Bureau of Land Management (BLM). Imatge de la dreta: Burlington (Vermont). Reunió amb Air Quality and Climate Division per parlar de la gestió de la xarxa de vigilància de Vermont.


Redactat de la notícia i més informació

Redactat per: Eva Perez Gabucio

Per saber-ne més: Eva Perez Gabucio


Back to Top

Informació del document

Publicat a 28/03/19
Acceptat a 28/03/19
Presentat el 28/03/19

Volum Línia d'opinió, 2019
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Localització

Puntuació document

0

Visites 62
Recomanacions 0

Compartiu aquest document