El centre de recerca CIMNE, com a membre del consorci paneuropeu format per la Paeria de Lleida (www.lleidaenergia.cat), la consultora INERGY (www.inergybcn.com) i unes altres deu ubicacions pilot de vuit països, explora maneres de reduir el consum energètic en edificis públics mitjançant l’ús de TIC. El projecte està parcialment finançat pel Programa de suport per a les polítiques TIC de la DG Connect de la Comissió Europea, i el coordina Empirica.

El Big Data Climate Challenge, patrocinat per Global Pulse de l’ONU i per l’Equip de Suport per al Canvi Climàtic del seu secretari general, que pretén donar a conèixer solucions per al canvi climàtic basades en dades, així com fer palesa la dimensió econòmica del fenomen, ha designat SMARTSPACES “projecte a seguir”. Alineat amb la Cimera del Clima que va tenir lloc a Nova York el passat 23 de setembre de 2014, on el secretari general va convocar els  líders mundials de governs, de les finances, de les empreses i de la societat civil per tal de catalitzar l’acció climàtica.

   

Projecte SMARTSPACES

La prova pilot del projecte SMARTSPACES que s’està realitzant a Lleida, es concentra a utilitzar les dades dels mesuradors intel·ligents (automàtic meter readers) que, cada mitja hora, recullen dades de consum energètic provinents de quatre edificis públics. Els primers resultats de Lleida han portat a una reducció mitjana del consum energètic del 25% en els edificis esmentats.

  “Les dades massives ens ajuden a entendre amb més profunditat com pot el canvi climàtic afectar les nostres economies, territoris, salut i [com influeix] en els problemes de la desigualtat; tot això amb l’objectiu últim d’oferir solucions i d’apoderar els individus, les comunitats i els gestors públics a l’hora de prendre decisions més informades”, diu Tracy Raczek, assessora sènior de polítiques climàtiques de l’Oficina Executiva del secretari general de l’ONU.

  El Servei d’Energia de l’Ajuntament de Bristol, en partenariat amb el proveïdor de programari de gestió energètica SustemsLink, ha creat un seguit d’eines fàcils d’utilitzar capaces de convertir les dades en informació i imatges simples i, per tant, de proporcionar reduccions energètiques àmpliament millorades.

  Informes de perfil – Per identificar els malbarataments energètics i els projectes potencials d’eficiència energètica

  • Informes de factura – Per a les tasques pressupostàries i el benchmarking
  • Informes “Green Fingers” – Per a la implicació del personal
  • Alarmes del perfil – Per a les notificacions que han de ser lliurades l’endemà
  • Portal i taulell web – Per a informació actualitzada permanent

  L’àmplia gamma d’instruments disponibles els fa adequats per a gran varietat d’usuaris, incloent-hi professionals de la construcció, comptables, gestors de manteniment, conserges i personal en general. S’ha fet seguiment de l’ús d’aquestes eines en onze districtes durant aproximadament un any, i ja han donat com a fruit estalvis energètics de fins al 20% en alguns edificis. Els proveïdors de serveis de tots aquests llocs pilot, majoritàriament pimes, llençaran productes comercials i els departaments d’energia i els ajuntaments oferiran serveis energètics.

  L’any que ve SMARTSPACES publicarà una guia per reproduir serveis energètics TIC en edificis públics i habitatges socials. Aquesta guia incorporarà lliçons apreses en els projectes residencials eSESH i BECA.

  Per saber més de Big Data Climate Challenge i de Global Pulse de l’ONU, visiteu [file:///D:/Documents%20and%20Settings/aps04/Escritorio/butllet%C3%AD%2014/www.unglobalpulse.org/big-data-climate www.unglobalpulse.org/big-data-climate].

Per obtenir més informació sobre SMARTSPACES, visiteu www.smartspaces.eu o contacteu amb smartspaces@empirica.com.

 

Big Data Climate Challenge, patrocinat per Global Pulse de l’ONU

Big Data Climate Challenge, patrocinat per Global Pulse de l’ONU


SMARTSPACES


Redactat de la notícia i més informació

Redactat per: Argeme Pérez i Sánchez

Per saber-ne més: Jordi Cipriano


Back to Top

Informació del document

Publicat a 23/12/14
Acceptat a 23/12/14
Presentat el 23/12/14

Volum Notícies, 2014
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Mitigació

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Sostenibilitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 13
Recomanacions 0