La Comissió Europea ha concedit a la ciutat de Barcelona el premi de Capital Europea de la Innovació (iCapital), per la introducció de les noves tecnologies en benefici dels ciutadans. Amb aquesta distinció, la CE vol contribuir al reconeixement de les ciutats que més s'estan esforçant a fomentar la innovació i millorar la qualitat de vida dels seus habitants.


ibarcelona

La innovació és fonamental per al creixement econòmic i la competitivitat empresarial, i forma part d’una de les línies de treball de la Unió Europea per a l’horitzó 2020. Dos terços de la població de la Unió Europea viu en zones urbanes. Per tant, aquestes àrees tenen un paper clau per al desenvolupament d’una Europa on es vinculi els ciutadans (persones) amb un entorn construït (lloc), les organitzacions públiques i els responsables polítics (autoritats públiques) a través de negoci (privat).

Barcelona s’ha disputat la distinció de Capital Europea de la Innovació amb dues finalistes més, Grenoble (França) i Groningen (Països Baixos). El jurat ha optat finalment per Barcelona per la seva implantació de tecnologies en benefici del ciutadà.

Barcelona és pionera a desenvolupar l’Smart City, una ciutat autosuficient, de barris productius i d’emissions zero.

El premi iCapital està dotat amb 500.000 euros. El 60% d’aquesta quantitat servirà per desenvolupar el sistema operatiu City-OS, un programari que ha de permetre a l’Ajuntament gestionar l’enorme volum de dades del funcionament de la ciutat d’una manera ràpida i eficaç, i que podria ser exportat a altres indrets. El 35% del premi es destinarà a crear un espai d’innovació a l’Smart City Expo.

Falta el 5%!!!!!!!!

D’altra banda, el setembre de 2011, l'Ajuntament de Barcelona va llançar el projecte “Barcelona com a ciutat de les persones” que incloïa un pla de transformació global enfocat a introduir l'ús de les noves tecnologies com a manera d’apropar Barcelona al ciutadà i millorar l'administració de la ciutat, així com d’afavorir el creixement econòmic i benestar de les persones.

Barcelona ha desenvolupat un conjunt d’iniciatives per tal de cobrir les necessitats dels ciutadans d’una manera contínua, àgil i flexible mitjançant les TIC, així com també per impulsar el creixement econòmic de la ciutat. iBarcelona presenta un seguit de projectes, alguns d’ells relacionats amb les dades obertes que ofereixen informació de valor al ciutadà i a les empreses privades (sistema operatiu de ciutat, ciutadà llest), i d’altres que generen un creixement sostenible de la ciutat, com són l’enllumenat intel·ligent, la mobilitat (p. ex. vehicle verd) o l’energia residual (xarxa free-cooling), per esmentar-ne només alguns. A més a més, Barcelona ha donat protagonisme a la innovació social que identifica les esquerdes socials de la ciutat, investigant processos ja provats a Europa per escollir el sistema més adequat i eficaç i implantar-lo.

La recerca i promoció d’aliances entre socis privats i públics és un dels reptes d'aquest projecte. Actualment existeixen aliances amb empreses com CISCO, IBM, Telefónica, Schneider o Alcatel-Lucent, i amb centres de recerca i universitats com i2GAT, CESCA, INRIA i l’Institut de Tecnologia de Dublín.

Els tres elements principals que interconnecten l’ecosistema innovador de Barcelona són govern obert, smart cities i mobilitat.

Per a més informació podeu consultar el seguent enllaç: ibarcelona


SIE


CIUTAT i entorn


Redactat de la notícia i més informació

Redactat per: Argeme Pérez


Back to Top

Informació del document

Publicat a 11/04/14
Acceptat a 11/04/14
Presentat el 11/04/14

Volum Més enllà del Departament, 2014
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació territorial

Planificació concurrent

Localització

Puntuació document

0

Visites 43
Recomanacions 0