Presentació jornada Construction21

Presentació jornada Construction21


El passat setembre es va celebrar la I Edició de Construction21, que formava part de les activitats de la Setmana Mundial d'Edificació Sostenible i que va ser inaugurada pel Sr Nacho Dualde, gerent d'ESCI, i Anna Mestre, responsable d’R + D + i de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya de la Generalitat de Catalunya.

La jornada de Construction21: bones pràctiques per a una construcció més responsable amb el medi ambient, es va desenvolupar a la seu de l'Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI). L'esdeveniment, que va comptar amb l'assistència de 80 assistents provinents del sector de la construcció, principalment arquitectes, constructors i enginyers, va ser organitzat per la càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic amb la participació del Green Building Council Espanya.

Posteriorment, Elena Cuerda, investigadora, i Roser Gasol, responsable de comunicació, ambdues de la càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic, van presentar la plataforma europea Construction21, adreçada a professionals del sector de la construcció. Gasol va remarcar que Construction21 vol ser un punt de referència per a tots aquells professionals que vulguin promoure sistemes constructius ecoeficients i noves aplicacions tecnològiques que permetin estalviar energia i reduir les emissions de gasos hivernacle a través de la participació i col·laboració directa de tots els agents claus del sector i promoure la transferència de coneixements i l'aplicació de bones pràctiques. Per fomentar una nova cultura energètica a la societat és necessària la implicació i la participació de tots els agents clau del sector de la construcció, i precisament per això, ha estat creat un portal que sigui un espai on tots els agents clau puguin trobar el seu nínxol particular. Elena Cuerda va explicar detalladament tres de les principals seccions del web: els casos d'estudi, la base de dades de productes i innovacions i les comunitats temàtiques i com es pot participar en el Construction21.

A continuació, es va presentar el projecte europeu Affirmative Integrated Energy Design Action (AIDA), a càrrec de la Sra. Anna Manyes, arquitecta i investigadora de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC). AIDA té com a objectiu principal accelerar l'entrada al mercat dels edificis nZEB (edificis de balanç energètic gairebé nul) i NZEB (edificis de balanç energètic nul) d’acord amb la Directiva 2010/31/UE EPBD, que exigeix que tots els edificis de nova construcció siguin de consum d'energia gairebé nul al desembre de 2020 i els públics el 2018. "El sector públic, per tant, ha de ser un exemple, així que en el marc del projecte assessorarem els municipis durant el procés de projecte d'un edifici públic amb objectiu nZEB i en la implantació de polítiques municipals" va emfatitzar l'arquitecta.

Dos edificis construïts amb estrictes criteris de sostenibilitat i que van apostar per l'eficiència energètica, publicats com a casos d'estudi exemplars a la plataforma del Construction21, van ser seleccionats per ser presentats durant la jornada: el Centre Cultural de Can Serra i l’Arxiu Municipal a Malgrat de Mar (Barcelona) i la seu de IDOM a Madrid.

Per acabar la Jornada, es va organitzar una taula rodona, formada per quatre persones expertes en sistemes de certificació de sostenibilitat d'edificis, que van exposar les característiques principals dels diferents segells ambientals: VERD, LEED, BREEAM i DGNB. Aquests segells van ser presentats respectivament per Eulàlia Figuerola, representant i arquitecta sòcia d’ARQ3, Milena Ràfols que és enginyera industrial a Lavola, Toni Floriach, arquitecte tècnic i enginyer d'edificació en GPCat i Francesc Bonvehí, del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC ). Els panelistes van coincidir a assenyalar que aquestes diferents certificacions són bastant similars unes de les altres, tot i que cadascuna té les seves particularitats.

Després d'un fructífer debat, la Dra Cristina Gazulla, subdirectora de la càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic, va clausurar l la Jornada.

Que és el projecte AIDA?

AIDA:ajuda en el desenvolupament de les línies estratègiques cap a l’objectiu NZEB als municipis signants del Pacte d’ Alcaldes*, http://www.eumayors.eu.

El projecte AIDA dóna suport als professionals del sector de la construcció i l’Administració local d’arreu d’Europa en el disseny d’edificis de balanç energètic quasi zero (nZEB). AIDA ofereix una acció adaptada a aquests col·lectius, incloent les visites tècniques als edificis innovadors, la mostra de bones pràctiques segons casos reals i el suport en la implantació del concepte nZEB als edificis públics.

Des de Catalunya participen en el projecte Aida, IREC i el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE).

Destaquem

AIDA

Construction 21

Pacte d’ Alcaldes

AIDA: Affirmative Integrated Energy

AIDA: Affirmative Integrated Energy Design Action

AIDA: Affirmative Integrated Energy Design Action


Projecte AIDA

El projecte AIDA té com a tasca principal incrementar el nombre de nZEB, el nombre de professionals de la construcció formats en disseny energètic integrat i el nombre de municipis començant a rehabilitar o construir edificis amb nivells nZEB.

  • Ajudar per a l’entrada al mercat dels nZEB a Europa, assessorar als ajuntaments implicats en set països de la Unió Europea a desenvolupar plecs de condicions per a edificis nZEB, d’obra nova o rehabilitats.
  • Incrementar la visibilitat d’edificis pioners, oferir visites tècniques per a més de 3.000 professionals de la construcció europeus i tècnics de l’Administració local.
  • Formar, com a mínim, 1.500 professionals de la construcció en eines per al disseny energètic integrat.
  • Invertir 6 M€ en energia sostenible, resultant en 45 Tep*/any de producció de renovables i 51.5 Tep*/any en estalvi energètic.
*tep: Tonelada equivalent de petroliOBJECTIUS

L’objectiu principal d’AIDA és una àmplia adopció dels nZEB per part del mercat, reduint el consum d’energia i les emissions de carboni, els quals són factors importants per assolir els objectius de 2020. En aquest context, es poden assumir dues hipòtesis:

  • 1. Els nZEB esdevindran una tendència dominant a Europa abans del 2020, si els principals interessats i el públic estan ben informats i tots dos consideren la construcció sostenible com una qüestió clau.
  • 2. L'ús generalitzat de les tecnologies de construcció sostenible es pot accelerar mitjançant la creació de llavors locals com a punt de partida per a la difusió de la tecnologia a tot Europa. Aquestes llavors, creades pels municipis, són l’inici per a un aprenentatge de les millors pràctiques mitjançant l'intercanvi comú de coneixements i la cooperació transnacional, fins i tot més enllà de la durada del projecte.

Els objectius d’AIDA s'aconseguiran mitjançant la participació activa dels principals actors: associacions de municipis i arquitectes. AIDA té un benefici notable per al públic objectiu i contribueix de manera significativa als objectius de l'estratègia Europa 2020 cap a un futur sostenible.

ARQUITECTES I ALTRES PROFESSIONALS DE LA CONSTRUCCIÓ

Els arquitectes tenen un important rol en el procés de disseny dels edificis. Per això, és adequat posar a l'abast de professionals de la construcció la informació pràctica i teòrica en el disseny energètic integrat (per exemple: la interacció entre components, sistemes avançats de condicionament climàtic, etc.). Amb això es pretén posar a l'abast d'aquests professionals informació detallada i recent en exemples de nZEB. Així mateix, aquests professionals podran involucrar-se en els viatges d'estudi i visites tècniques.

ALCALDES, REPRESENTANTS MUNICIPALS I AUTORITATS LOCALS

Aquests agents tenen un paper important per aconseguir els objectius del 2020. Tenen el poder de contribuir als objectius mitjançant l'ús racional de l'energia i l'estalvi energètic, fins i tot amb la implementació d'energies renovables, encara que de vegades hi manca informació de qualitat suficient per fer front a prendre decisions ambicioses en aquest aspecte. En aquest sentit, el projecte AIDA ofereix informació precisa a municipis, per donar suport a les estratègies que contribueixin als objectius 20-20-20. Els beneficis per al públic objecte del projecte són un alt nivell d'informació en edificis de consum gairebé nul, mitjançant visites tècniques. L'objectiu és crear focus de difusió d'edificis nZEB a Europa, a partir de les comunitats locals. El coneixement d'aquests edificis (nZEB) serà el model per a la població local i comunitats properes, que podran convertir en multiplicadors o activadors del mercat en edificis nZEB.

  • El Pacte dels Alcaldes és un moviment europeu en què participen les autoritats locals i regionals que han assumit el compromís voluntari de millorar l'eficiència energètica i utilitzar fonts d'energia renovable en els seus territoris. Amb el seu compromís, els signants de Pacte s'han proposat superar l'objectiu de la Unió Europea de reduir en un 20% les emissions de CO2 abans del 2020.

ACTIVITATS DESENVOLUPADES A CATALUNYA

A través de visites tècniques i altres activitats, AIDA pretén donar a conèixer no només com són els edificis nZEB al nostre país sinó com ha estat el procés per assolir-ho i com hi han participat els diferents actors. Totes les activitats desenvolupades dins AIDA són gratuïtes i obertes, amb inscripció prèvia.


Redactat de la noticia i més informació

Redactat per: Argeme Pérez

Per saber-ne més: Construction21

 

Back to Top

Informació del document

Publicat a 18/12/12
Acceptat a 18/12/12
Presentat el 18/12/12

Volum Notícies, 2012
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Sostenibilitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 76
Recomanacions 0