Del 29 de novembre al 2 de desembre, la Fira de Barcelona va acollir la primera edició del SmartCity Expo & World Congress, amb la finalitat de donar a conèixer als assistents tot tipus de tecnologies aplicades per construir un entorn urbà més sostenible i eficient. Al saló s'hi van presentar les temàtiques següents: l’energia i la sostenibilitat a les ciutats, la governabilitat i el finançament, la mobilitat i el transport, el mediambient i el reciclatge, així com les TIC, la recerca, living & people, i la planificació urbana.

Model de ciutat smart

imatge_smartcity_01


Territori i Sostenibilitat al SmartCity Expo & World Congress

El Departament de Territori i Sostenibilitat va participar activament tant en l’exposició com el Congrés, del qual remarquem, per una banda l’estand a l’exposició i, per l’altra la intervenció en diferents esdeveniments del congrés.

 

  • L’objectiu principal de l’estand era donar a conèixer als visitants els sistemes de qualificació ambiental, tant pel que fa referència als sistemes de gestió ambiental com als d’ecoetiquetatge ecològic. La implantació d’aquesta eina voluntària de gestió contribueix de manera significativa a la millora ambiental de les nostres ciutats, ja sigui per la implicació de les administracions públiques com de les empreses privades.

 

  • Cal remarcar dels diferents esdeveniments la taula rodona “Millors pràctiques i nous reptes” en el marc de les sessions sobre Ciutats Sostenibles i Energia, que va comptar amb la moderació de la directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran. A la taula rodona es van debatre aspectes com les smart-grids i els comptadors intel·ligents, eines imprescindibles perquè la ciutadania pugui gestionar els consums energètics en funció dels preus reals horaris de l’electricitat i, per tant, es pugui aprofundir en la gestió de la demanda i en el no sobredimensionament dels sistemes de generació i transport de l’electricitat. Altres temes tractats van ser la generació distribuïda que permeti incorporar l’energia a la xarxa generada pels mateixos edificis i l’aprofitament energètic del tractament dels residus urbans.

Qué és una Smart City?

I davant un tema així la pregunta és: i què és una smart city?. No hi ha una resposta única però, com ja s’ avançat, una smart city és una ciutat que té com a objectiu millorar la qualitat de vida dels seus habitants. El model a adoptar és el desenvolupament sostenible i respectuós amb el medi ambient, en què l’eficiència energètica és un pilar bàsic i es complementa amb les tecnologies de la informació i comunicació (TIC). També influeix en el desenvolupament de les ciutats intel·ligents la planificació urbanística, l’economia del ciutats intel·ligents, la planificació urbanística, l'economia del coneixement, i la gestió demogràfica. Una ciutat on conviuen el verd amb l’intel·ligència en totes les seves facetes: des de la recollida de les escombraries, on un xip indica si el contenidor està ple o no, a l’estacionament de vehicles, sabent per endavant on hi ha disponibilitat d’aparcament; passant per l’enllumenat públic, des de reduir el consum fins a l’encesa automàtica amb la detecció prèvia dels vianants.

 

Estratègies

En definitiva, es tracta de transformar les ciutats mitjançant la tecnologia disponible avui per fer-les mes habitables, sobretot comptant que la demografia urbana va arribar el 2008 al 50% del total de la població mundial, i la projecció per a l’any 2050 pot arribar a ser del 75% del total de la població instal·lada en les àrees urbanes. Aquesta situació exigeix un millor aprofitament dels recursos existents en tots els àmbits.

Davant d’aquest fenomen del creixement demogràfic de les grans conurbacions, les polítiques urbanístiques acompanyades d’una arquitectura intel·ligent tenen un paper clau en la transformació cap a ciutats que garanteixin una millor qualitat de vida als seus ciutadans i ciutadanes.

Entre les principals tendències smart en el terreny urbanístic, cal assenyalar el disseny combinat a curt i llarg termini, la incorporació d'un model de gestió energètica eficient en les infraestructures, l'aplicació de les noves normatives de construcció, la integració efectiva i amb poc impacte de dispositius tecnològics —sensors, antenes Wi-Fi, etc.— en el mobiliari urbà i la innovació en els materials utilitzats —elements més ecològics i multifuncionals que afavoreixin l'ecoeficiència.

Una altra de les estratègies que es van apuntar en el marc del Congrés és desenvolupar mecanismes de millora de la mobilitat a les ciutats. Els embussos en els desplaçaments urbans diaris tenen un impacte directe en la qualitat de vida de la ciutadania, i se situen entre les activitats que més estrès generen als ciutadans i ciutadanes i que els fan consumir més temps diàriament (Commuter Pain Survey 2011, d'IBM), alhora que constitueixen un factor negatiu per a la sostenibilitat ambiental urbana: consumeixen molta energia i generen la majoria de gasos d'efecte d'hivernacle emesos. Per aquest motiu, un dels principals reptes de les smart cities és implantar models integrats de transport i de gestió del trànsit que optimitzin el temps que la ciutadania destina a desplaçar-se, l'energia que es consumeix i la contaminació emesa.

 

Ciutats intel·ligents a Europa

A continuació es presenten diferents exemples de ciutats amb iniciatives que proposen un canvi de model:

Amsterdam

Ell projecte gira al voltant de l’eficiència i la sostenibilitat energètica i participen institucions, empreses, comerços i habitants. Es promou també que els mateixos propietaris renovin els sistemes elèctrics i privats i modifiquin els seu hàbits.

Barcelona

El Districte 22@ és un referent en l’aplicació de l’ intel·ligència urbana. Amb edificis construïts pensant en l’estalvi energètic. Coincidint amb el Congrés, la companyia Endesa va presentar l’edifici on instal·larà el seu centre de desenvolupament de projectes per a smart cities, que ha estat dissenyat per l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC). Es tracta d’un innovador edifici, integrat per estructures modulars i que ha estat i temporalment ubicat al Port Olímpic de Barcelona. Completament cobert per plaques solars, pot generar energia per 12 cases.

 

Futur del Congrés

Málaga

S'inicia a la franja litoral de la capital el projecte per promoure l’ús eficient de l’energia amb panels fotovoltaics, comptadors intel·ligents i energia eòlica, amb l’objectiu de reduir el consum actual un 20%.

Paredes (Portugal)

Amb l’aplicació d’aquesta filosofia es construeix una nova ciutat a prop de Porto amb una inversió de 10.000 milions per allotjar uns 225.000 habitants.

Futur del congrés

La importància d’aquest nou sector es fa evident amb la creació per part de diferents multinacionals de seccions específiques que agrupen productes i solucions per transformar les ciutats en smart cities, entre altres empreses IBM, Cisco, Siemens, Accenture o Ferrovial.

Smart City Expo World Congress va tancar la primera edició convertida en nou referent internacional en l’àmbit de les ciutats intel·ligents. El novembre d’enguany està prevista una nova edició amb la convocatòria del segon Congrés.

El Congrés pretén ser, a partir d’ara, un punt de trobada per a companyies, administracions públiques, persones emprenedores i centres de recerca i tecnològics on poder aprendre i compartir experiències per desenvolupar les ciutats del futur.

Edifici innovador integrat per estructures modulars i construït pensant en l’estalvi energètic


Interior edifici smart

Interior edifici smart


Detall de plaques fotovoltàiques

Detall de plaques fotovoltàiques


Redacció de la noticia

Redactat per: Argeme Pérez


Back to Top

Informació del document

Publicat a 20/01/12
Acceptat a 20/01/12
Presentat el 20/01/12

Volum Notícies, 2012
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Serveis basats en la localització

Eixos transversals

Governança

Processos de coordinació institucional sobre plans i projectes

Planificació i projectació

Planificació estratègica d'àmbits territorials específics i en matèria ambiental

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació territorial

Prospecció de referència

Planificació urbanística

Processos de nova urbanització

Localització

Puntuació document

0

Visites 96
Recomanacions 0