Introducció

La  Mireia Padrós, del  Departament de Prevenció de l’Àrea de Prevenció i Foment del Reciclatge de l’ARC, dóna el tret de sortida al seminari amb la presentació de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR).

EWWR és un projecte de comunicació que promou la implementació d’accions de sensibilització per a la prevenció dels residus i la gestió sostenible dels recursos al llarg d’una setmana. Està adreçat a un ampli ventall de públic: empreses, escoles i universitats, associacions de ciutadans.

L’edició de l’any 2013 va comptar amb 34 regions de 19 països que organitzen 12.682 accions de les quals 777 són catalanes. Fou un projecte LIFE07 guardonat amb el Best of the Best LIFE 2013.


Setmana Europea de Prevenció de Residus


Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Enguany, la Setmana tindrà lloc del 22 al 30 de novembre. Cal assenyalar que el 22 de novembre és el Dia de la Prevenció del Malbaratament Alimentari.

Es preveu que els resultats esdevinguin fitxes d’accions, així com eines informàtiques que es poden personalitzar: calculadores de malbaratament. També el 2 de novembre es farà una Webinar en què s’explicaran els nous recursos.

Amb una web que centralitza tota la informació:

  • Catàleg d’accions: fitxes i vídeos
  • Accés al material comunicatiu
  • Accés al material logístic
  • Agenda de les activitats catalanes 

http://www.arc.cat/setmanaprevencio

Un exemple són les unitats didàctiques sobre el malbaratament alimentari per a l’alumnat de primària i secundària, la calculadora de malbaratament, molt completa per als restaurants i la versió més simplificada per a ús dels particulars.

També hi ha tool-kits per a ecorestaurants si contribueixen a reduir la generació de residus: doggy bags, distintius, etc.

L’Emili Vicente, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA), presenta les línies de treball de l’Agència, que comencen per la presentació d’un nou apartat de ”Malbaratament” a la web d’ACSA.

També es presenta un pòster i un tríptic sobre “Què pots fer tu per aprofitar el menjar?”, amb 10 consells per reduir el malbaratament a les llars, que ja està disponible i també a les empreses i a les escoles.


Draft Garcia 955502878-Noticia-3-ARC-ARCR imatge 4 noticia 3.jpg


Prou malbaratament alimentari


Tallers

La Glòria Fernandez, del Servei de Prevenció de Residus de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), presenta els recursos específics que des de l’AMB s’han preparat per a la Setmana:

  • Taller de cuina d’aprofitament dins del Programa “Reparat millor que nou”.

Amb aquests tallers es pretén capacitar els participants en operacions pràctiques per aprofitar bé el menjar des del moment de la compra fins a la cuina, així com contribuir a reduir el malbaratament alimentari i la generació de residus orgànics. Les receptes que s’elaboren sempre han de comptar amb una dinàmica molt participativa.

   

Taller de cuina d'aprofitament


Eines i suport als municipis

  • Estand ambulant contra el malbaratament alimentari.

L’objectiu és sensibilitzar sobre els problemes socials, ambientals i econòmics que el malbaratament comporta, així com prendre consciència que una part important es produeix a les llars. La dinàmica en aquest cas és un espai interactiu de 9 mde superfície, que es vol ubicar a l’interior de mercats i a l’exterior quan hi ha activitats municipals.

L’Enric Coll, de la Secretaria Tècnica de la Xarxa-Diputació de Barcelona, presenta les diferents eines i suport que es proporciona als municipis, entre les quals hi ha:

  • Portes obertes de les entitats socials locals dedicades al recapte d’aliments amb finalitats socials, captació de voluntariat.
  • Els horts municipals i socials i la prevenció del malbaratament alimentari.
  • Vinculació amb el mercat municipal.
  • Menjar o feeding col·lectiu per sensibilitzar.

Des de la Xarxa de municipis proposen als ens locals organitzar una jornada que vinculi, com a mínim, entitats socials i horts locals.

Alguns exemples relacionats amb el tema de malbaratament alimentari són:

  • Tallers de cuina d’aprofitament.
  • Exposició les 4 ERRES o El Mar de Deixalles.
  • Material per a la dinamització de jornades de prevenció del malbaratament alimentari als horts municipals.

També va presentar el CONAMA CHEF, que se celebra del 24 al 27 de novembre a Madrid,  i va anunciar un concurs que busca vincular l’ecologia i la gastronomia:

http://www.conama2014.conama.org/


Estand ambulant


Autors

Redactat per: Mireia Padros Tremoleda i Marga Torre. Per saber-ne més: Mireia Padros Tremoleda


Back to Top

Informació del document

Publicat a 23/12/14
Acceptat a 23/12/14
Presentat el 23/12/14

Volum Notícies, 2014
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Prevenció, minimització i tractament de residus

Valorització de materials

Valorització de residus no aprofitables com a subproductes

Localització

Puntuació document

0

Visites 36
Recomanacions 0