El projecte

Catorze ports catalans formen part d’aquest projecte, impulsat per l’ARC, Ecoembes, i la Fundació Ecoalf.

L'acumulació de residus al mar s'ha convertit en una de les principals amenaces de la biodiversitat marina. La costa catalana no és aliena a aquest problema i està també en una situació delicada. L’ARC, la Confraria de Pescadors del Port de Barcelona i l’Autoritat Portuària de Barcelona van engegar l’octubre de 2015 el projecte Marviva de recollida i caracterització de deixalles marines, gràcies a la motivació dels pescadors a participar-hi per posar sobre la taula el greu problema de les deixalles marines.

L'any 2017 s'hi van sumar 13 ports catalans més, a través del conveni “Marviva-Upcycling the Oceans”, de col·laboració entre l’ARC, Ecoembes, la Fundació Ecoalf, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Ports de la Generalitat i la Federació Catalana de Confraries de Pescadors. Els ports inclosos en el projecte van ser els de Cambrils, l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, les Cases d'Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Tarragona, Arenys de Mar, Vilanova i la Geltrú, Blanes, Llançà, Palamós, Port de la Selva i Roses.

A través d’aquest conveni es van voler recuperar els residus del fons de mars i oceans per transformar-los en matèria primera útil per a d’altres sectors, un fil de primera qualitat per fabricar teixits, alhora que es conscienciava la ciutadania de la gravetat del problema d'abandonar escombraries en els entorns naturals. Per a aquesta tasca es va disposar de la col·laboració de més de mil pescadors catalans, al capdavant de 235 vaixells d'arrossegament, que han aconseguit traure dels fons marins, al llarg de l’any 2018, 60.930 kg d'escombraries, dels quals 35.116 kg corresponen a residus de plàstic. El 86%, plàstics d’un sol ús. L’ARC posa en valor el compromís dels pescadors en aquest projecte, que sense la seva col·laboració hagués estat impossible. La tasca, no només de recollida, sinó de caracterització de les escombraries trobades permet saber-ne la composició i la seva procedència. Un coneixement que ha quedat reflectit a l’exposició al Museu del Mar de l’Ebre de Sant Carles. Aquesta exposició permetrà donar a conèixer el greu problema de les escombraries marines i proporcionar a la ciutadania algunes solucions de prevenció davant dels productes de plàstic d’un sol ús que, com s’ha comentat, representen el 86% dels plàstics recollits en el projecte.

També, des de la Fundació Ecoalf, s’ha posat en relleu el compromís del sector pesquer amb una xarxa consolidada de gairebé 40 ports que fins ara ha recuperat més de 330 tones d’escombraries del fons del mar, amb el compromís afegit, pel que fa a la Fundació, de mostrar com a aquests residus se’ls pot donar una segona vida tot convertint-los en productes d’alta qualitat i duradors.


Els ports


ECOALF


Upcycling the Oceans

S'estima que anualment vuit milions de tones de plàstic arriben al mar, el 75% de les quals acaba al fons, provocant greus conseqüències en els ecosistemes marins. El 80% de la contaminació marina prové de l'entorn terrestre, en la seva gran majoria, de residus abandonats per les persones. Per combatre aquestes desoladores xifres, Upcycling the Oceans va dissenyar un eficient cicle de reciclatge que comença amb la tasca dels pescadors. En el seu treball diari, s'ocupen de guardar els residus que recullen amb les xarxes per a, un cop que arriben a port, dipositar-los als contenidors que el projecte els proporciona. D’acord amb això, els residus es transporten, es classifiquen i es reciclen. En concret, el plàstic PET es tracta per convertir-lo en gransa que permet l'elaboració del fil amb el qual l'empresa de moda sostenible Ecoalf fabrica les peces tèxtils.

Des que el projecte va començar la seva activitat, el 2015, Ecoalf ha elaborat peces d'alta qualitat, amb les mateixes propietats tècniques i disseny que els productes no reciclats. El 2018, en concret, es van llançar les sabatilles Ocean Waste, fabricades a partir d'unes cinc ampolles de plàstic del fons de la Mediterrània.

En línia amb aquestes actuacions, aquest mes de maig s’inicia el mes de les neteges amb més de 300 accions de neteja a tot Catalunya en el marc de Let’s clean Up Europe. El punt més important a tot Europa és de l’1 al 12 de maig, i a Catalunya més del 76% de les neteges s’han programat el primer cap de setmana del mes.

Així mateix, a Catalunya, l’ARC, juntament amb la Xarxa de Custodia del Territori i el DTES, organitza l’Ultra Clean Marathon, que té activitats al llarg de tot el mes de maig.


Projecte MarViva


Autores

Redactat per: Mireia Padròs i Marga Torre

Per saber-ne més: Mireia Padròs


Back to Top

Informació del document

Publicat a 14/06/19
Acceptat a 14/06/19
Presentat el 14/06/19

Volum Notícies, 2019
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa portuària

Impacte dels ports al litoral

Gestió ambiental de zones portuàries

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Prevenció, minimització i tractament de residus

Valorització de residus no aprofitables com a subproductes

Valorització de materials

Optimització dels processos de tractament de residus

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Localització

Puntuació document

4

Visites 64
Recomanacions 1

Compartiu aquest document