L'Aeroport de Lleida-Alguaire serà plataforma de certificació i desenvolupament de la indústria dels drons/AAM (Advanced Air Mobility)

L’acord promourà l'aeroport de Lleida-Alguaire i la xarxa gestionada per Aeroports de Catalunya com a plataforma europea per a la certificació i desenvolupament de la indústria UAV de l'aviació i de l'espai..

Draft Torre 475442531-image1.png


Les tres entitats coincideixen en valorar que el futur de la nova tecnologia aplicada al món aeronàutic i aeroespacial són els drons, ,anomenats Unmanned Aerial Vehicles, que aquest és un sector decisiu per oferir una aviació més sostenible i descarbonitzada, i que requereix de manera urgent infraestructures que ofereixin entorns reals de proves i de desenvolupament de solucions AAM (Advanced Air Mobility). Coincideixen en crear sinergies amb altres entitats per poder oferir solucions futures d’un espai aeri més segur, net i silenciós.


Applus+ Laboratories i el Centre Avançat de Tecnologies Aeroespacials FADA-CATEC estan interessats a poder comptar amb la col·laboració d’Aeroports de Catalunya per abordar de manera conjunta i estructurada la seva aproximació al mercat dels assaigs per a l'autorització de vol i la certificació de Sistemes Aeris No Tripulats, aprofitant les capacitats d’assaig i certificació d’Applus+, les instal·lacions de CATEC i l’aeroport de Lleida-Alguaire.

L’objectiu final d’aquest acord és constituir una oferta única per a la validació i certificació de drons a Europa, potenciada a més per les excel·lents condicions climatològiques de les instal·lacions de vol tant de FADA-CATEC com les instal·lacions aeroportuàries de Lleida-Alguaire.

Tant Applus+ Laboratories com CATEC coneixen la xarxa d’aeroports i aeròdroms gestionats per Aeroports de Catalunya i, especialment l'aeroport de Lleida-Alguaire, és una plataforma excel·lent, amb una ubicació idònia per les activitats de certificació, desenvolupament, proves i demostració pel sector dels Unmanned Aerial Vehicles (UAV) o altrament anomenada Advanced Air Mobility (AAM). En aquest sentit, valoren molt positivament els plans de desenvolupament actuals d’aquest aeroport encaminats a la seva consolidació com a plataforma tecnològica i de proves per a la indústria aeronàutica i de l’espai.

L'aeroport internacional de Lleida-Alguaire, certificat per EASA (European Union Aviation Safety Agency) i AESA (Agencia Estatal de Seguridad Aérea), té com a estratègia convertir-se en una plataforma europea líder per al desenvolupament de noves tecnologies en l'aviació, el sector de la Mobilitat Aèria Avançada (AAM) i les indústries espacials.

Aeroports de Catalunya a Expodrónica

Aeroports de Catalunya va assistir a la Fira Expodronica el juny passat, on ja va presentar dos projectes més que faran de l’Aeroport de Lleida-Alguaire una base de proves per integrar l’operació de drons en entorns aeroportuaris.

Draft Torre 475442531-image2.jpeg


Una de les actuacions que s’han presentat correspon a un projecte europeu, SAMVA, en què l’empresa pública de la Generalitat participa conjuntament amb les companyies Ehang, Pildolabs, Thales Alenia Space, i Eliance i l’associació Airports Region Council.

DronProvesAlguaire


Aquest projecte consolida l’aeroport de Lleida com a plataforma innovadora per mobilitat aèria urbana. L’empesa xinesa EHang farà proves amb el seu vehicle aeri EH216, que permetran explorar l’aplicació d’aquests tipus de vehicles a un entorn aeroportuari, cosa que contribuirà a un espai aeri més integrat i sostenible, per promoure més solucions de mobilitat aèria segures, autònomes i ecològiques.


D’altra banda, Aeroports de Catalunya i Inmarsat, una empresa britànica de telecomunicacions per satèl·lit, han signat un acord per desenvolupar a l'aeroport de Lleida-Alguaire un centre de proves i demostració de tecnologies d'avantguarda ATM (gestió del tràfic aeri) i UTM (gestió del tràfic sense tripulació).

Així l’aeroport de Lleida esdevindrà un referent per a proves de l’espai aeri amb el desenvolupament de VELARIS, un aplicatiu per a vehicles aeris no tripulats, que els subministrarà comunicacions segures per volar més enllà de la línia de visió, a la vegada que els integra amb les aeronaus a l’espai aeri comercial.

Autores

Redactat per: Marga Torre i Elisabeth OLiva

Per saber-ne més: Elisabeth OLiva

Back to Top

Informació del document

Publicat a 03/08/22
Acceptat a 03/08/22
Presentat el 03/08/22

Volum Notícies, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Ajut a la conducció de vehicles

Serveis basats en la localització

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa aeroportuària

Impactes del trànsit aeri

Potenciació dels aeroports corporatius

Puntuació document

0

Visites 12
Recomanacions 0

Paraules clau

icon