Nova Escola de Formació Aeronàutica EFAV a l'aeroport de Lleida-Alguaire


L'Escola

L’escola de mecànics aeronàutics de l’Escola de Formació Aeronàutica de Vilanova i la Geltrú (EFAV) neix gràcies a l’impuls i col·laboració de diverses administracions públiques que han apostat per instal·lar-la a l’aeroport de Lleida-Alguaire, ja que el seu entorn d’activitat aeronàutica el fa un espai idoni per a programar cursos de formació ocupacional de personal mecànic en manteniment aeronàutic.

El passat desembre, el conseller del Departament de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, van visitar la nova seu ja que l’escola té l’objectiu d’obrir les portes el primer trimestre del 2021. A aquesta visita es van aplegar el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, així com l’alcalde d’Alguaire, Antoni Perea.

L’aeròdrom de Lleida-Alguaire acull la segona seu de l’EFAV gràcies al conveni signat el passat mes de juny entre Aeroports de Catalunya i l’Ajuntament de Vilanova per a l’establiment d’una escola de formació de mecànics aeronàutics a Alguaire. En conseller Calvet va destacar, en aquesta visita, l’esforç de totes les administracions i, especialment de la Taula estratègica per “convertir l’aeroport de Lleida-Alguaire un hub industrial, tecnològic i de formació”. A la vegada que han anat fent inversions, millorant la plataforma aèria, els hangars i asfaltant un total de quatre hectàrees, per encara donar-li més activitat.

La instal·lació d’aquesta escola a l’aeroport de Lleida-Alguaire és una oportunitat de formació per a les comarques de Lleida en un sector amb bones expectatives de futur i en creixement, amb un altíssim índex d’inserció laboral en un àmbit que també es troba en un context de relleu generacional. La implicació del Servei d’Ocupació de Catalunya en el cofinançament de la formació impartida per l’Escola de Formació Aeronàutica de Vilanova està regulada pel conveni subscrit des del 2015 entre el SOC i l’Ajuntament de la capital del Garraf. L’import total del conveni entre el SOC i l’escola aeronàutica per al 2021 és de 262.080€, 47.040€ a l’Escola de Lleida i la resta, a la de Vilanova.

Draft Torre 462165369-image1.jpg

100% d’inserció laboral

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies va explicar que en els últims 5 anys s’ha fet una inversió de més de 2 milions d’euros en l’EFAV, perquè és un projecte d’èxit i una garantia d’inserció laboral del 100%. Es tracta d’una oferta de formació pública, de primer nivell, per generar oportunitats laborals i que dona resposta a les necessitats del teixit productiu del territori. Aquest finançament s’ha destinat a la formació de 348 alumnes de tres especialitats formatives aeronàutiques: operacions auxiliars de manteniment aeronàutic, manteniment d’estructures d’aeronaus i manteniment d’avions amb motor de turbina. El 70% d’aquests 348 alumnes són persones demandants d’ocupació no ocupades que s’han pogut requalificar. Els estudis de l’EFAV, a més, estan reconeguts i avalats a nivell estatal i europeu, l’escola compta amb una interessantíssima xarxa de col·laboracions i sinèrgies amb empreses i organitzacions del sector aeronàutic, i l’alumnat té un índex d’inserció laboral del 100%.

Gràcies a aquest projecte, l’EFAV programarà cursos de Certificat de professionalitat d’operacions auxiliars de manteniment aeronàutic en dues seus, la de Vilanova i la d’Alguaire: la llicència de manteniment d’aeronaus B1.1 d’avions amb motor de turbina es realitzarà a Vilanova i la Geltrú i la llicència de manteniment d’aeronaus B1.2 d’avions amb motor de pistó a l’aeroport de Lleida-Alguaire. L’alumnat de cada una de les dues seus de l’escola podran accedir a la formació de l’altra seu homologant les parts formatives comunes, fet que permetrà assolir una doble titulació en menys temps i reduint molt el nombre de desplaçaments o el canvi de lloc de residència mentre s’estudia.

La primera acció formativa a Lleida-Alguaire s’iniciarà, com s’ha esmentat, durant el primer trimestre de 2021. En concret, es tracta del curs d’Operacions auxiliars de manteniment aeronàutic que té una durada de 420 hores formatives incloent un mòdul de pràctiques professionals no laborals a realitzar en empreses del sector. Per accedir a aquesta formació subvencionada pel SOC, cofinançada per la Diputació de Lleida i gratuïta per l’alumnat, cal complir amb el requisit d’haver cursat l’Educació Secundària Obligatòria o equivalent (amb o sense titulació) i estar inscrit abans de l’inici del curs com a demandant d’ocupació no ocupat (DONO) o com a persona ocupada però demandant de millora de feina. Per a més informació dels requisits, programa formatiu i procés de selecció es pot consultar en aquest enllaç.

Draft Torre 462165369-image2.jpg

Reorientació estratègica de l’aeroport de Lleida-Alguaire

Projectes formatius com el que s’ha presentat avui són el substrat per l’èxit de la reorientació estratègica de l’aeroport de Lleida-Alguaire com a plataforma industrial, tecnològica i de formació, al servei de la indústria aeronàutica.

En l’àmbit de la formació, l’EFAV se suma a les actuals escoles de pilots basades a l’aeroport: BAA Training, que pertany al grup d’aviació lituà Avia Solutions Group, i la BCN Flight School, propietat de l’aeroclub de Barcelona Sabadell.

La presència d’una escola de tècnics de manteniment a Lleida-Alguaire, en aquest cas, ha estat un element decisiu per tal que Avia Solutions Group hagi decidit la creació d’una nova empresa de manteniment d’aeronaus, que estarà basada a les instal·lacions de l’aeroport de Lleida-Alguaire, ocupant un dels hangars que recentment s’han instal·lat a l’aeroport. Es tracta doncs, d’un cas il·lustratiu de formació dual, en què centre educatiu i empresa es coresponsabilitzen de la formació; un exemple també de retroalimentació dels projectes formatius, industrials i tecnològics.

En l’àmbit industrial, destacar que l’aeroport preveu finalitzar durant el mes de gener les obres d’ampliació de 4 hectàrees de la zona de preservació d’aeronaus, ja que les actuals plataformes existents estan a plena capacitat. Això permetrà disposar d’una capacitat addicional per a 25-30 aeronaus del tipus A-320 o B737.

A aquest projecte d’ampliació s’hi suma la redacció del projecte que s’està duent a terme per a fer el segon hangar de més dimensions de Catalunya (80mx80m). En l’àmbit tecnològic, l’aeroport de Lleida-Alguaire és una de les bases per a empreses com Singular Aircraft del sector dels drons o bé Asgard Space, del sector aeroespacial.

El conseller Calvet va explicar que tot just el mateix mes de desembre la comissió d’Urbanisme de Lleida va aprovar inicialment una modificació del Pla especial que permetrà fer vuit hangars nous de grans dimensions que serviran per acollir encara més empreses com les que ja estan aquí, però sobretot com les que volen venir.

Back to Top

Informació del document

Publicat a 09/02/21
Presentat el 09/02/21

Volum Notícies, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació territorial

Planificació concurrent

Valorització territorial

Xarxa aeroportuària

Gestió d'aeroports

Planificació urbanística

Planificació especial

Puntuació document

0

Visites 11
Recomanacions 0