L’Arxiu d’Imatges de l’Observatori del Paisatge de Catalunya és una eina dinàmica per produir, compartir, difondre i fer circular imatges dels paisatges de Catalunya, amb la finalitat de promoure el coneixement, l’estudi, la conscienciació, la gestió i l’ordenació del paisatge. L’Arxiu actualment té un fons d’unes 1500 imatges digitals dels paisatges contemporanis catalans procedents de l’activitat de l’Observatori a més d’aportacions d’altres institucions, entitats, fotògrafs i particulars.
Les imatges de l’Arxiu s’ofereixen sota una llicència Creative Commons, en versions diferents segons la procedència de la imatge. A la fitxa de cada foto s’indica la llicència i com cal citar la imatge.
L’Arxiu d’Imatges de l’Observatori del Paisatge ha passat de ser concebut inicialment com una eina d’ús intern (per la necessitat de l’entitat d’organitzar i catalogar les pròpies fotografies), a convertir-se en un portal i una eina accessible a tothom i que permet catalogar i compartir fotografies de paisatge de tothom qui ho desitgi.
Neix com una eina en constant actualització, i oberta a col·laboracions ben diverses, des de l’àmbit professional a l’artístic, passant pels aficionats a la fotografia. Si bé l’Arxiu està inicialment pensat per a la fotografia, l’enorme pes de la imatge en general en la societat contemporània i la relació cada cop més rellevant que té amb el paisatge obre les portes a ampliar-se en un futur amb altres formats (vídeo, il·lustració, etc.)
L’Arxiu s’ha desenvolupat gràcies a la participació de l’empresa Aigües Ter Llobregat, Concessionària de la Generalitat SA, que col·labora des de fa uns anys amb l’Observatori del Paisatge.
Contents
Objectius que persegueix:
Sensibilitzar
Potenciar el coneixement del patrimoni paisatgístic català, promoure la fotografia de paisatge com una eina per a la seva gestió i ordenació, i sensibilitzar sobre paisatge en sentit ampli.
Compartir
Avui la fotografia és plenament present a la nostra vida diària. Amb la intenció de treure’n el màxim partit, l’Arxiu promou l’ús, la circulació i fins i tot la creació d’imatges derivades i obre la porta a la recontextualització i la reinterpretació.
Dinamitzar comunitats
Internet ha obert les portes a la comunicació global i permet la creació de comunitats online i la circulació i difusió de continguts digitals. En aquest sentit l’Arxiu ofereix continguts a les comunitats de fotografia de paisatge existents a Internet i al mateix temps dinamitza i incentiva el diàleg, la difusió, la reflexió i l’acció en relació amb el paisatge a través de les xarxes socials (Instagram @arxiucatpaisatge ), Facebook, i Twitter).
Catalogar i preservar
La majoria de les fotografies que es realitzen avui són digitals, sense un suport físic que garanteixi la seva pervivència. L’Arxiu pretén catalogar i preservar imatges digitals en origen dels paisatges contemporanis catalans amb l’objectiu que puguin ser consultades per les pròximes generacions.
Un arxiu que s’ha convertit en col·laboratiu:
Un dels aspectes més rellevants de l’Arxiu és que permet la col·laboració de tothom qui ho vulgui: des de la inclusió d’imatges via web, a l’apartat “Penja la teva foto”, fins a enviar comentaris sobre imatges ja catalogades, per exemple si es detecten dades descriptives incorrectes.
Més informació:
Arxiu fotogràfic de l'Observatori de Paisatge
Observatori del Paisatge de Catalunya
Aigües del Ter Llogregat(ATLL)
Redactat de la notícia i més informació
Redactat per: Observatori del Paisatge de Catalunya
Per saber-ne més: Gemma Bretcha