Direcció del projecte: ATM, Autoritat del Transport Metropolità

Altres participants: Cinesi

Període: gener 2013 – desembre 2013

Objectius:

Plantejar la transposició dels serveis regionals de Rodalies de Catalunya corresponents a la R16 a la demarcació de Tarragona, en el termini (2015-2016), per a l'entrada en servei de la variant ferroviària del corredor mediterrani entre Vandellòs i Tarragona.

El projecte identifica si es garanteixen les relacions existents amb la nova infraestructura i els seus enllaços, detecta i proposa la resolució d’alguna mancança i planteja els ajustos que s’hagin de fer en els serveis futurs. També analitza els ajustos en tots els serveis relacionats amb la mobilitat que es produeixen com a conseqüència de l’entrada en servei de la nova infraestructura amb ample ibèric connectant-la a la línia d’alta velocitat Madrid-Barcelona mitjançant un intercanviador d’ample a les proximitats de l’estació central de Tarragona.

A banda d’altres decisions, l’escenari a curt termini quedarà definit en el termes següents:

  • En el 2015-2016, la variant del corredor mediterrani serà en ample exclusivament UIC amb les actuacions següents:
    • Finalització de la variant del corredor mediterrani entre l’estació del Camp de Tarragona i Vandellòs, en ample UIC exclusivament.
    • Canvi d’ample del tram entre Vandellòs i Castelló a UIC exclusivament.
    • Actualment estan licitades les obres del tercer fil entre Castellbisbal i Vila-seca. Per tant, en un estat administratiu més avançat que el canvi a ample UIC entre Vandellòs i Castelló.
    • Connexió de la variant del corredor mediterrani per accedir a Tarragona, mitjançant un tercer fil. Tanmateix, aquesta connexió amb tercer fil, tal i com s’havia projectat, no permetria l’accés amb trens de viatgers d’ample UIC a l’estació de Tarragona per aspectes relacionats amb la disposició de les vies que estarien així equipades, la qual cosa suposa un handicap que cal resoldre.
    • Ramal en ample mixt des de l’estació de Tarragona fins a la factoria d’Ercros i, a partir d’aquest punt, en ample ibèric fins a l’estació de Port Aventura.
    • Se suprimeixen les actuals estacions de Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i l’Hospitalet de l’Infant i les noves estacions de Cambrils i l’Hospitalet de l’Infant situades sobre la traça de la variant del corredor mediterrani.
  • L’estació central de Tarragona no estarà operativa en aquest escenari.
  • Des de la connexió de la variant del corredor mediterrani hi haurà una ramificació per connectar amb la línia convencional Tarragona-Reus. D’aquesta manera es podrà arribar fins a Tarragona amb tercer fil, tot i que en principi aquesta connexió no ha estat pensada per a viatgers.
  • El ramal a Port Aventura és en ample mixt entre Tarragona i la planta d’Ercros, i en ample ibèric des d’aquest punt fins a l’estació de Port Aventura.

  La imatge següent recull la disposició futura de la infraestructura de la xarxa ferroviària en el tram Tarragona-Vandellòs.


Draft Garcia 912209930-Nou-article-00581-ATM Serveis Regionals Rodalies 01.jpg

  Amb aquesta anàlisi i la situació actual d’oferta i demanda, es fa la proposta de serveis següent:

Serveis regionals de les Terres de l’Ebre enllaçant amb la línia d’alta velocitat cap a Barcelona (R16a)

Implantació de circulacions de trens des de i cap a les Terres de l’Ebre amb Barcelona mitjançant la connexió de la variant del corredor mediterrani amb la línia d’alta velocitat Madrid-Barcelona. El temps de recorregut entre Tortosa i Barcelona podrà establir-se en prop d’1.30 hores; una reducció del temps de viatge d’un 30% que permetrà ajustar els horaris en funció de les hores més interessants d’arribada a la destinació en un i altre sentit.

Serveis regionals de les Terres de l’Ebre fins a la ciutat de Tarragona (R16b)

Implantació de circulacions de trens des de i cap a les Terres de l’Ebre amb la ciutat de Tarragona mitjançant la connexió de la variant del corredor mediterrani ambla línia Tarragona-Reusequipada en un tram amb ample mixt mitjançant tercer fil. Per implantar aquests serveis, és imprescindible modificar la solució prevista per Adif per a la implantació de l’ample UIC a l’estació de Tarragona.

Aquests serveis podrien diferenciar-se en horari i en algunes parades dels de la relació directa amb Barcelona per la via d’alta velocitat, de manera que es produeixi una determinada complementarietat entre serveis.

En aquesta estació està previst que hi hagi vies passants amb ample mixt, destinades als trens de mercaderies, però la seva disposició a la platja de vies de l’estació no permet l’operativa amb trens de viatgers. Caldrà doncs, adequar-la com a capçalera de línia de trens regionals de viatgers amb ample UIC vers el sud per continuar garantint les relacions amb les Terres de l’Ebre.

  Serveis regionals de Barcelona fins a Tarragona i Port Aventura (R17)

  • Mantenir els serveis regionals en ample ibèric que uneixen Tarragona amb Barcelona i que representen el 39% de les circulacions entre ambdues ciutats per la línia clàssica. Aquestes circulacions serien a imatge de les actuals, és a dir, serveis imbricats en la malla de l’R2 de Rodalies de Catalunya.
  • Prolongació de totes o una part important d’aquestes expedicions de l’R17 en ample ibèric fins a Salou-Port Aventura pel ramal que quedarà entre aquesta estació i Tarragona.
  • Establiment de l’estació de Port Aventura i en alguns casos Tarragona com a capçalera de línia de trens regionals en ample ibèric en relació amb Barcelona.

Cal pensar que l’horari d’aquestes expedicions podrà ser força similar a l’actual, atès que no hi hauria variacions significatives en la durada del trajecte.


Draft Garcia 912209930-Nou-article-00581-ATM Serveis Regionals Rodalies 02.jpg

 

Proposta de mesures addicionals sobre la infraestructura

És imprescindible l’adaptació de l’estació de Tarragona com a terminal dels serveis de viatgers provinents dels destinats al sud en ample UIC.

Malgrat que d’entrada es plantegi que els serveis amb ample UIC entre Tortosa i Tarragona tinguin aquesta estació com a terminal en el seu extrem nord, seria convenient incorporar en el projecte la consideració que en el futur es puguin fer circulacions de trens de viatgers entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders amb ample UIC, de manera que aquesta última estació s’adeqüi igualment com a futura terminal en l’extrem nord de serveis del tipus Tortosa - Sant Vicenç de Calders, amb l’habilitació de dues vies d’apartat en ample UIC.

La previsió per al ramal Tarragona - Salou - Port Aventura és que sigui d’ample mixt fins a la factoria d’Ercros i, en endavant, d’ample ibèric fins a l’estació en cul de sac. Seria convenient acabar de dotar tot el ramal d’ample mixt, de manera que en el futur es poguessin fer serveis fins a Port Aventura en ample UIC si fos convenient.

Convindria que la instal·lació del tercer fil entre Vila-seca i Castellbisbal comencés per l’extrem del Camp de Tarragona, per garantir que la relació entre les Terres de l’Ebre i Tarragona serà factible a l’entrada en servei de la variant del corredor mediterrani.

    Back to Top

    Informació del document

    Publicat a 01/01/13
    Acceptat a 01/01/13
    Presentat el 01/01/13

    Volum Autoritat del Transport Metropolità, 2013
    llicència: CC BY-NC-SA license

    Descarrega el document

    Per descarregar-te el document original, prem el botó:

    Tradueix el document

    Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

    Categories

    Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

    Xarxa ferroviària

    Sistemes d'explotació

    Instal·lacions ferroviàries

    Mobilitat de passatgers

    Intermodalitat

    Orientació a l'usuari

    Localització

    Puntuació document

    0

    Visites 12
    Recomanacions 0