Primers alertes

La primavera i estiu plujosos han fet que els pins hagin recuperat una bona part de les fulles. Això beneficia la supervivència de les erugues que se n’alimenten i agreuja el seu impacte sobre els boscos.

Les fotos de processionària que ha enviat la ciutadana a la plataforma Alerta Forestal confirmen que la plaga es repeteix any rere any als boscos de Catalunya. Les erugues ja han començat un nou cicle de vida, però encara falten uns mesos perquè s’observin les típiques bosses sedoses que formen als arbres per protegir-se. Tot i això, les ecòlogues i ecòlegs del projecte adverteixen que la plaga anirà en augment respecte de l’any passat si no hi ha una fredorada a inicis d’aquesta tardor.

Aquesta és una de les utilitats que tenen les plataformes de ciència ciutadana, ofereixen dades que després poden analitzar els experts. Aquesta plataforma que encara no té un any de vida, ja disposa de 380 persones voluntàries que aporten aquestes fotografies fetes tan des del seu mòbil o càmera com des del seu dron. Amb aquestes imatges es genera un mapa d’afectacions per tot el territori català. La informació que se n’extreu serveix perquè els i les investigadores del projecte puguin valorar l’estat actual dels boscos i predir com serà en el futur.

El coordinador científic d’Alerta Forestal, Jordi Vayreda, afegeix que ara mateix els boscos estan en bon estat de salut en gran part del país ja que la primavera i l’estiu han estat especialment plujosos i han permès que es recuperin adequadament. Tot i que és una bona notícia, això també vol dir que la processionària té més aliment disponible. En cas que la situació continuï així, estarem parlant del quart any consecutiu que els boscos del país es veuen tan intensament afectats. Malauradament, això podria implicar que els pins no es recuperin de l’atac i haurem de començar a fer seguiment de la mortalitat.


Erugues d’últim estadi fent la processó

Erugues d’últim estadi fent la processó


Afectació planta


La campanya de processionària 2017-2018 va rebre gairebé 400 imatges

La primera campanya de processionària d’Alerta Forestal, que va acabar el passat mes de juny, va reunir gairebé 400 imatges de boscos afectats per la plaga que enviaven les usuàries i els usuaris. Unes fotos que van permetre a l’equip investigador comprovar que la processionària fa tres anys que afecta severament els mateixos boscos de Catalunya – i en la nova campanya 2018-19 podria ser el quart – i que ha arribat a altituds tant elevades com la conca del Varradòs, a la Val d’Aran (aproximadament 1.130 metres).

La situació extreta d’aquests primers resultats no era esperançadora: el 42% de les imatges rebudes corresponien a afectacions altes o molt altes de defoliació, sobretot pel que fa a les comarques del Berguedà, el Solsonès i l’Alt Urgell. Les regions més afectades van ser el Pirineu i Prepirineu on, tot i el fred, les processons no s’aturaven. I sembla que enguany la situació es mantindrà o, fins i tot, podria empitjorar.

Alerta Forestal forma part del projecte Boscos Sans per una Societat Saludable, que busca conèixer el paper dels boscos com a font de salut per a les persones,  entendre quins són els mecanismes que utilitza i com es relacionen —i es relacionaran— amb la salut dels boscos.


Autors

Redactat per: Albert Naya i Marga Torre

Per saber-ne més: Albert Naya


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/12/18
Acceptat a 01/12/18
Presentat el 01/12/18

Volum Notícies, 2018
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació territorial

Valorització territorial

Planificació urbanística

Reurbanització

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Qualitat de l'aire i salut

Contaminació atmosfèrica i protecció de l'ambient atmosfèric

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Observació i mesura territorial

Aplicacions de les xarxes socials

Localització

Puntuació document

0

Visites 101
Recomanacions 0

Compartiu aquest document