LiquenCity

El CREAF i l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) lideren el projecte LiquenCity a Barcelona, una iniciativa de ciència ciutadana sobre líquens i contaminació de l’aire que arranca aquest estiu gràcies a la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. El projecte també es durà a terme a Madrid i allà està liderat pel Real Jardín Botánico (RJB-CSIC) i el Nodo Nacional de Información en Biodiversidad (GBIF.ES). Per ara, la iniciativa busca la col·laboració d’un mínim de 10 centres educatius d’ESO, batxillerat i formació professional que vulguin participar-hi de cara al setembre, quan es posarà en marxa el projecte. L’objectiu del LiquenCity és conèixer la qualitat de l’aire a través d’aquests organismes bioindicadors i sensibilitzar la població dels efectes dels contaminants atmosfèrics.

Amb l'eslògan "Cerca líquens urbanites i coneix la qualitat de l'aire de la teva ciutat", l'equip científic del projecte vol donar a conèixer aquests éssers vius a uns mil professors i estudiants de secundària i batxillerat de les ciutats de Madrid i Barcelona.

Durant el proper curs escolar, uns trenta grups de secundària aprendran que les espècies de líquens que creixen als arbres de la nostra ciutat ens indiquen els nivells de contaminació de l'aire que respirem, sabran quantificar i identificar-los i organitzaran sortides per fer, entre tots, els mapes dels líquens de les dues capitals.

A l'inici de la revolució industrial s'usaven canaris a les mines per detectar fuites de gas invisibles. Avui en dia, la contaminació de l'aire que respirem també és un problema invisible, però els científics utilitzen altres éssers vius per detectar-la: els líquens.

El projecte, que comença aquest mes de juliol, té el suport de la Fundació Espanyola Ciència i Tecnologia (FECYT) i té com a objectiu final sensibilitzar sobre els efectes dels contaminants de l'aire en la nostra salut. De fet, els estudiants descobriran, entre altres coses, que els barris amb menys morts per càncer de pulmó són també els que tenen més diversitat de líquens.

A través de la plataforma Natusfera, el projecte pretén que els grups d’escolars aprenguin a identificar líquens tant a les escoles com al barri on viuen. Durant el projecte, l’alumnat aprendrà que algunes espècies de líquens són bioindicadores, perquè només creixen on l’aire està molt net. D’aquesta manera, prendran consciència dels efectes dels contaminants de l’aire en els éssers vius i en la seva pròpia salut.

Per ajudar en la identificació dels líquens, el CREAF i l’ICM proposaran tallers, manualitats i fitxes als centres educatius de Barcelona amb la metodologia i les claus per identificar les espècies de líquens urbans més comunes. A més, les observacions que els escolars pugin fer a Natusfera seran revisades per un equip d’experts de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio-UB) que validaran la seva identificació.

Així, s'anirà creant un mapa a temps real dels líquens que s'amaguen a cada racó d'aquestes dues ciutats. Totes les dades validades en aquesta plataforma passaran a formar part de la Infraestructura Mundial d'Informació en Biodiversitat (GBIF per les sigles en anglès), per la qual cosa, a més de ser un projecte de sensibilització i ajuda a la gestió municipal, també serà un projecte de ciència ciutadana al servei de la comunitat científica.

De fet, el personal coordinador del projecte alerta que, tot i la importància que té la qualitat de l'aire per a la nostra salut, la percepció del problema no és general entre la ciutadania. Sovint no s'entenen les mesures preses per mitigar els nivells excessius de certs contaminants. Per això, projectes que fomentin la participació dels joves, aportant coneixement, prenent decisions i pensant formes de canviar els nostres hàbits són claus per fer una transició real cap a ciutats més sostenibles i saludables.


LiquenCity


15.000 morts anuals a Espanya per contaminació atmosfèrica

Estudis previs mostren com les afeccions respiratòries tenen una alta correlació amb la presència o absència de certes espècies de líquens a les ciutats. Segons es desprèn de l'últim estudi de la Càrrega global de malaltia (GBD), a l'any a Espanya es produeixen almenys 15.000 morts atribuïbles a la contaminació atmosfèrica.

El projecte està adreçat principalment a: estudiants i educadors de secundària i batxillerat; associacions ciutadanes, especialment naturalistes, i particulars amb interès en el medi ambient i la salut. El primer pas que s'està donant amb el projecte és la selecció dels centres educatius perquè amb l'inici del curs escolar 2018-19 comencin a treballar-hi. Per a això s'ha remès una carta de presentació i les línies generals del projecte a professorat de Madrid i Barcelona.


Autors

Redactat per: Albert Naya i Marga Torre

Per saber-ne més: Albert Naya


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/09/18
Acceptat a 01/09/18
Presentat el 01/09/18

Volum Notícies, 2018
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Comunicació amb l'usuari

Aplicacions de les xarxes socials

Sistemes d'informació ambiental

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Producció i consum sostenible

Prevenció i control integrats de la contaminació

Qualitat de l'aire i salut

Contaminació atmosfèrica i protecció de l'ambient atmosfèric

Localització

Puntuació document

0

Visites 67
Recomanacions 0