RitmeNatura.cat

.


CREAF_noticia_30_image_1

Un altre hivern càlid ha fet que algunes plantes comencin a florir abans d’hora. La Xarxa d’Observacions Fenològiques del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha registrat al sud de Catalunya un avançament gradual de les floracions des del 1970. Per posar un exemple, algunes varietats d’ametller, com  la de Ferragnes, avui en dia floreixen 10 dies abans que fa 40 anys.

Les conseqüències que té el fet que les plantes i els animals canvien el moment de la floració, la migració o despertant de la hivernació abans que en èpoques passades, entre altres aspectes, són que les flors i els insectes que les han de pol·linitzar apareguin en moments diferents i no es trobin (Donoso I., Stefanescu C., Martinez-Abraín A. and Traveset A. Phenological asynchrony in plant-butterfly interactions associated with climate: a community-wide perspective), o bé que les gelades del mes de març facin malbé les flors i les futures collites.

Els experts no en tenen cap dubte, la temperatura mitjana ha augmentat a Catalunya en 1,5 ºC des de 1950 i els canvis fenològics que estem observant són la manifestació inequívoca d’aquest canvi.

Davant d’aquest escenari, RitmeNatura.cat és un observatori ciutadà que ajudarà la comunitat científica i els gestors a seguir com varia el ritme de la natura. Les dades que es recullin es podran fer servir per prendre mesures per evitar problemes en l’agricultura o en el funcionament dels ecosistemes naturals. El nou observatori s’ha creat gràcies a la implicació del Servei Meteorològic de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Museu de Ciències Naturals de Granollers, la Institució Catalana d’Història Natural, Natusfera, AEMET, l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic, l’Institut Català d’Ornitologia i SEO/BirdLife. Experts de totes aquestes entitats s’han unit al projecte i han participat en el codisseny de l’observatori durant el 2017.  Per fer aquesta plataforma, s’ha tingut en compte l’experiència assolida mitjançant el projecte FenoDato i és un pas endavant treballant de manera conjunta amb les entitats gestores, científiques i naturalistes que podran utilitzar la informació dels voluntaris per prendre decisions.


“Apadrina” una planta, anota com canvia durant l’any i col·labora amb RitmeNatura.cat

Mitjançant la plataforma es vol establir un vincle amb una planta i fer-ne el seguiment. S’insta a la ciutadania a identificar un arbre, un arbust o fins i tot un niu que es pugui seguir setmana a setmana i veure com canvia: quan cauen les fulles, quan surt la flor o quan arriben els ocells a pondre els ous. Si es prenen els registres sempre de la mateixa manera i es comparteixen en una plataforma d’accés obert podran ser molt útils per a la ciència. Totes les dades s’abocaran a Natusfera, una eina per fer observacions naturalistes que alimenta un mapa d’observacions propietat de tots els usuaris i segueix les directrius comunitàries sobre dades obertes.

RitmeNatura.cat és un dels sis observatoris ciutadans de seguiment ambiental que el projecte europeu Ground Truth 2.0 promou a Europa i Àfrica. Ground Truth 2.0 està liderat per l’Institut d’Educació de l’Aigua de IHE Delft (Països Baixos) i vol demostrar que aquests observatoris són útils i sostenibles en el temps, i també  com la ciutadania pot compartir dades sobre el medi ambient i assumir un nou paper crucial en el seguiment ambiental, la presa de decisions, la planificació cooperativa i la gestió mediambiental.


Autors

Redactat per: Albert Naya i Marga Torre

Per saber-ne més: Albert Naya


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/03/18
Acceptat a 01/03/18
Presentat el 01/03/18

Volum Notícies, 2018
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Tendències de la biodiversitat a Catalunya

Nous actors de la conservació

Nous objectes de conservació

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Aplicacions de les xarxes socials

Localització

Puntuació document

0

Visites 8
Recomanacions 0

Compartiu aquest document