#M2020

Direcció de projecte

Agència Catalana de l’Aigua

Període

01.09.2020-01.09.2020

Descripció

DRIvER és un projecte Horizon 2020 que pretén analitzar el comportament dels rius temporals en ambients mediterranis i cada vegada amb climatologia més variable degut al canvi climàtic i canvi global.

Un equip multidisciplinari format per 25 experts d’11 països d’Europa, Amèrica del Sud, la Xina i els EUA treballaran conjuntament amb la UE per investigar com el canvi climàtic, mitjançant canvis en els règims de cabal i l’ús d’aigua, té impactes en cascada sobre la biodiversitat, les funcions dels ecosistemes i els serveis d’aquests ecosistemes fluvials.


Error creating thumbnail: File missing


DRYvER (DRYing riVER networks) reunirà i escalarà dades empíriques i de modelatge a la UE per desenvolupar un marc de meta-sistema aplicable a Europa i a tot el món. També generarà estratègies, eines i directrius crucials basades en el coneixement per a una gestió adaptativa rendible dels rius temporals. Treballant estretament amb les parts interessades, i els usuaris finals, DRYvER co-desenvoluparà estratègies per mitigar i adaptar-se als efectes del canvi climàtic en rius temporals i estacionaris, integrant perspectives hidrològiques, ecològiques (incloses solucions basades en la naturalesa), socioeconòmiques i polítiques. Els resultats finals de DRYvER contribuiran a assolir els objectius de l'Acord de París i de la Directiva marc de l’aigua (2000/60/EC), i situar Europa a l'avantguarda en la investigació sobre el canvi climàtic en sistemes fluvials.

Més informació a: https://www.dryver.eu/


Error creating thumbnail: File missing


Finalitat de l'acció

Les xarxes fluvials es troben entre els punts calents de la biodiversitat més amenaçats de la Terra i també proporcionen serveis clau dels ecosistemes (per exemple, subministrar aigua potable i aliments, regular el clima) essencials per mantenir el benestar humà. El canvi climàtic i l’augment en l’ús de l’aigua humana provoquen que s’assequin més rius, amb impactes devastadors sobre la biodiversitat i els serveis dels ecosistemes. Actualment, més de la meitat de la xarxa fluvial global consisteix en rius temporals o estacionals, que s'estan expandint a gran velocitat. No obstant això, malgrat aquesta expansió, les xarxes fluvials temporals han rebut poca atenció en el camp de la gestió, i el públic desconeix la seva importància. En conseqüència, no hi ha cap estratègia integrada efectiva de conservació de la biodiversitat ni la gestió dels ecosistemes temporals que faci front al canvi climàtic.

Els objectius que es persegueixen són:

  • Desenvolupament i implantació d'eines i/o instruments per a la gestió de rius temporals i efímers.
  • Desenvolupament i implantació de sistemes d'ajuda a la presa de decisions en l’anàlisi de mesures de protecció i millora de els masses d’aigua temporals..
  • Predicció de canvis a futur en els règim de cabals i increment de masses d’aigua temporals i efímeres. Sistemes de resiliència i gestió de futurs escenaris.
  • Compatibilització dels usos de l’aigua i la preservació del bon estat i serveis ambientals que proporcionen les masses d’aigua temporals.


Novetats que aporta l'acció

Millorar el coneixement i gestió dels rius temporals, que amb les previsions de canvi global i canvi climàtic seran cada vegada més recurrents i abundants a Catalunya.

Fonaments de ‘la novetat

Es genera una plataforma de treball a nivell mundial sobre el mateix problema, compartint necessitats i cercant solucions comunes. S’obtindran dades d’arreu del món i es contrastaran amb l’experiència i coneixement d’experts en el camp del funcionament i capacitat de resiliència dels rius temporals.


Draft Rubert Taya 986028962-image3.jpeg
Draft Rubert Taya 986028962-image4.jpeg

Draft Rubert Taya 986028962-image5.jpeg


El projecte va començar a finals de 2020. Es va fer la reunió virtual de kick-off al setembre i l’ACA va començar a organitzar el Stakeholder Committee (SHC). Va contactar diverses persones i estava a l’espera de constituir el SHC. Estava previst fer una primera reunió del SHC a finals d’abril o inicis de maig de 2021. Els altres grups de treball del projecte han començat els treballs de camp sobre els diversos casos d’estudi.

Per saber-ne més:

Antoni Munné

Back to Top

Informació del document

Publicat a 20/07/21
Presentat el 20/07/21

Volum Agència Catalana de l'Aigua, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Funding: Intern

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Observació dinàmica

Aspectes jurídics i institucionals

Cooperació entre ens

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Indicadors ambientals

Observació i mesura territorial

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Gestió i planificació de l'aigua per a un ús sostenible

Millora de la qualitat de les aigües

Millora de la qualitat hidromorfològica i biològica del medi

Puntuació document

0

Visites 11
Recomanacions 0