#M2020
Període:
Gener 2020 – Desembre 2021
Descripció
Substitució total de l’enllumenat de làmpades de vapor de sodi, al túnel del Cadí (carretera C-16, entre el PK 124+000 i el 129+000, aproximadament), per un sistema d’enllumenat d’alta eficiència energètica. Aquesta actuació també implica la renovació de quadres elèctrics, centres de transformació, estesa de noves línies elèctriques, i programació del nou enllumenat per al seu control des del centre de control d’aquesta autopista.
El projecte i obres han estat supervisats per la SGSEGIV, i portats a terme per l’empresa concessionària TÚNELS DE BARCELONA I CADÍ.
La redacció i aprovació del projecte va tenir lloc en els anys 2018 i 2019.
Objectiu
Reduir el consum i cablejat en què es busca la màxima eficiència de tots els sistemes que s’implementen.
Per un túnel de 5 km de longitud, la despesa energètica en enllumenat és ingent. Així, l’objectiu d’aquesta actuació és disposar d’un enllumenat, adequat a la normativa vigent, i d’altes prestacions i rendiment energètic, tot transformant el sistema d’enllumenat de vapor de sodi a LED. Com a complement, es renoven també les instal·lacions elèctriques com ara: cablejat, quadres elèctrics, centres de transformació, aconseguint elements més eficients i adequats a la normativa actual.
Aquesta actuació s’emmarca el “Real Decreto 56/2016, de 12 de febrero, por el que se transpone la Directiva 2012/27/UE del Parlamento Europeo y del Consejo, de 25 de octubre de 2012, relativa a la eficiencia energética, en lo referente a auditorías energéticas, acreditación de proveedores de servicios y auditores energéticos y promoción de la eficiencia del suministro de energia”, amb l’àmbit d’aplicació que indica l’article 2 d’aquest RD, pel qual cal promocionar les actuacions en matèria d’eficiència energètica.
Novetats
És un dels primers túnels, d’aquesta envergadura (5km) de l’estat espanyol en passar-se a tecnologia LED.
Fins ara la tecnologia no era prou madura, atès que el rendiment (lux/consum) cada any augmentava més, i ha estat ara quan s’ha pogut obtenir un rendiment suficient que justifiqui la inversió i que asseguri que el sistema no quedi obsolet en un curt termini (2-3 anys).
A banda de l’estalvi directe que suposen les noves lluminàries en detriment del vapor de sodi, hi ha una altre factor d’estalvi energètic doncs la tecnologia LED permet la regulació d’intensitat, optimitzant-la en funció del trànsit a l’interior del túnel, i sempre complint els mínimslumincs requerits per la normativa.
Fonaments de la novetat
Progrés de la tecnologia LED
Per saber-ne més
Responsables: Montserrat Pérez Basart i Josep Maria Mulet