#M2020
Contents
Direcció de projecte
Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic
Altres participants
Comissió de Seguiment de l’Ambientalització de la Contractació Pública
Junta Consultiva de la Contractació Administrativa
Període
2018-2020
Descripció
La Guia de solvència tècnica i gestió ambiental s’ha elaborat per aclarir com i quan incloure els sistemes de gestió ambiental (SGA) com a acreditació de la solvència tècnica en els diferents tipus de contractes que preveu la normativa de contractació pública.
La Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic (LCSP), per la qual es transposen a l’ordenament jurídic espanyol les directives europees 2014/23/UE i 2014/24/UE, es caracteritza pel reconeixement explícit del paper clau que la contractació pública té per aconseguir els objectius de la Unió Europea d’un creixement intel·ligent, sostenible i integrador.
Segons la LCSP (Preàmbul III), el nou sistema legal de contractació pública:
[…] tracta d’aconseguir que s’utilitzi la contractació pública com a instrument per implementar les polítiques, tant europees com nacionals, en matèria social, mediambiental, d’innovació i desenvolupament, de promoció de les pimes i de defensa de la competència.
Més encara quan l’article 1 estableix que: 3. En tota contractació pública s’han d’incorporar de manera transversal i preceptiva criteris socials i mediambientals sempre que tinguin relació amb l’objecte del contracte, en la convicció que la seva inclusió proporciona una millor relació qualitat-preu en la prestació contractual, així com una major i millor eficiència en la utilització dels fons públics.
Un dels apartats on es poden introduir aquests consideracions ambientals és a la solvència tècnica i professional de les persones o empreses licitadores. Pel seu caràcter excloent, la incorporació de criteris de solvència és una qüestió a mirar amb detall i mereix un tractament específic. No és una qüestió immediata que sigui d’incorporació directa a partir del que especifica la legislació. Cal un treball de reflexió i decisió per discernir com traslladar a la pràctica els objectius que es volen assolir.
Tot i que els treballs es van iniciar l’any 2018 amb la publicació de la LCSP, és una Guia que ha necessitat molt consens i estudi per tal d’interpretar conceptes que a la Llei no quedaven clars i per fixar criteris i determinacions innovadors que no hi apareixien sinó que han estat fruit del treball conjunt.
Finalment al febrer de 2020 el Ple de la Junta Consultiva de Contractació Pública la va aprovar.
Finalitat de l'acció
La finalitat d’aquesta Guia és posicionar els SGA com a eines efectives per a les organitzacions, que han de permetre a acreditar la seva solvència tècnica en determinats tipus de contractes.
Novetats que aporta l'acció
Aquesta acció posiciona els SGA en l’ambientalització de la contractació pública. Especifica com i quan els SGA poden ser útils per acreditar la solvència tècnica en els diferents tipus de contractes previstos a la legislació.
Fonaments de la novetat
Moltes vegades s’ha fet un mal ús dels SGA en la contractació pública i era necessari fer aquests aclariments i establir un marc a partir del qual els SGA poden servir per acreditar la solvència tècnica de manera sistemàtica i preefixada.