Presentem tot seguit quatre propostes de disseny de vehicles per al transport col·lectiu i per al transport sanitari no urgent. En totes elles ocupen un lloc central les mesures que miren d'evitar el contagi de la SARS-CoV-2 i l'expansió de futures pandèmies.

Island: tramvies autònoms, de dos pisos, per a Hong Kong

L'estudi de disseny Ponti, radicat a la ciutat de Hong Kong, ha creat un concepte de tramvia autònom de dos pisos, amb un disseny interior radial, que aspira a fer que els habitants de la ciutat abandonin l'ús del vehicle particular i recuperin la confiança en el transport públic després del pic de la pandèmia de COVID-19, i en resposta preventiva a noves malalties de transmissió comunitària que puguin sorgir en el futur. El concepte, anomenat Island, pretén contribuir a mantenir la distància de seguretat entre els usuaris, fins i tot en una ciutat com Hong Kong, densament poblada.

Draft Gil Riba 687185174-image1.jpeg

Recreació del nou tramvia de dos pisos per a Hong Kong. Les línies vermelles verticals són les fileres de llums led, de frenada en aquest cas (© Ponti Design Studio Ltd.)

Per aconseguir-ho, d'entrada s'ha optat per les tecnologies de conducció autònoma, prescindint de l'espai necessari per al conductor, de manera que el vehicle pugui acollir més passatge en condicions de seguretat.

En aquest nou vehicle, els passatgers seurien seguint un patró radial, en un seguit d'illes ubicades al centre de cadascun dels dos pisos, i sempre mirant enfora, per evitar de respirar en direcció als altres usuaris. També hi ha taulells perimetrals, amb agafadors, per als qui hagin de romandre dempeus, però sempre intentant afavorir que mirin cap a l'exterior.

Draft Gil Riba 687185174-image2.jpeg

Les illes centrals de seients i els taulells perimetrals, al pis superior del vehicle proposat per Ponti (© Ponti Design Studio Ltd.)

Per fer més agradable l'experiència d'agafar el transport públic, els tramvies proposats per Ponti presenten àmplies superfícies envidriades als laterals i al sostre, que permeten les vistes panoràmiques i proporcionen gran lluminositat interior.

Draft Gil Riba 687185174-image3.jpeg

Distribució del passatge al tramvia (© Ponti Design Studio Ltd.)

Amb la finalitat d'oferir més espai lliure a l'interior dels vehicles, en desapareixen les màquines de compra de títols de viatge. En el concepte Island, el pagament del viatge s'hauria de fer a les parades, mitjançant la targeta de serveis ciutadans sense contacte Octopus (de què us vam parlar al Butlletí núm. 26).

L'estudi Ponti també ha dissenyat les corresponents parades per al tramvia, obertes en dos dels seus costats per afavorir la circulació de l'aire i el moviment ordenat dels usuaris. D'altra banda, és precisament a les parades on el tramvia dissenyat per Ponti es proveeix d'energia, en mode de càrrega ultrarràpida, mitjançant un punt de connexió retràctil: d'aquesta manera, s'evita la necessitat d'una catenària específica malgrat que el tramvia tingui dos pisos.

Draft Gil Riba 687185174-image4.jpeg

Les parades del concepte Island: sense seients, obertes per dues bandes i dotades de dispositius per al pagament del bitllet sense contacte; tot això pot contribuir a minimitzar les possibilitats de contagi (© Ponti Design Studio Ltd.)

Back to Top

Informació del document

Publicat a 30/10/20
Presentat el 30/10/20

Volum Notícies relacionades amb la COVID-19, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Nous vehicles i modes per passatgers

Transport de mercaderies

Nous vehicles i modes per mercaderies

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Accidents

Dimensió social de la mobilitat

Localització

Puntuació document

5

Visites 0
Recomanacions 1

Paraules clau