A l'acte van assistir-hi la directora general de l'Acció Exterior, Muntsa Vilalta, el secretari general de l'Euroregió Pirineus-Mediterrània, Xavier Bernard-Sans, i el director general de Ports de la Generalitat, Pere Vila, entre d'altres directius i tècnics.

Draft Torre 340074187-image8.jpeg
Representants institucionals participant a la jornada del projecte Psamides


Set empreses catalanes, franceses i portugueses han presentat projectes d'innovació tecnològica, dels que es dona una breu descripció a continuació:

Pantalans flotants de formigó

Grup Lindley, grup portuguès compost per Almarin, Lindley, Almovi i Salt, ha dissenyat uns pantalans flotants de formigó d'atenuació. Per desenvolupar-los, han creat el programa QALM on introdueixen una sèrie de condicions, com ara la incidència de l'onatge o la longitud dels elements, i els ofereix una sèrie d'atenuacions. Aquestes atenuacions dels mòduls estan relacionades amb el període i no amb la mida de l'onada. Per exemple, si el pantalà té una extensió de quatre metres i una periodicitat de 0,2, aquests pantalans nous tindran una atenuació reduïda en un 75%. Els mòduls tenen quatre connectors i un sistema d'elevació per cistella, no per enganxament, i porten guies de pilot incorporades per atracar, a més de preveure connexions entre mòduls. Actualment, a Espanya han implementat un petit pantalà d'aquest tipus al port de Blanes i un altre a Almeria per a mitjans pesquers amb amarratges ecològics. D'aquesta manera, s'eviten danys al fons marí. Els avantatges d'utilitzar un pantalà de formigó en comptes d'un fabricat amb acer és el baix manteniment, la capacitat de càrrega (per ser flotant) i un menor impacte ecològic perquè no bloquegen les onades per sota, a més de ser provisionals de cara a 20 o 25 anys.

Draft Torre 340074187-image1.jpeg
Exemple al port d'Almeria

Torretes connectades intel·ligents

L'empresa catalana Equiport ha creat el sistema Tallyweb per connectar les torretes del port de manera autònoma. El recinte portuari tindria així un sistema de gestió que opera per internet i que controla tots els serveis integrats en aquesta xarxa, com ara l'electricitat, l'aigua, les dutxes i els accessos. Aquesta solució permet controlar tots aquells consums lligats a l'usuari, que pot activar els serveis des del telèfon mòbil. En cas de necessitat, un suport tècnic ajudaria els usuaris i les usuàries. La conseqüència directa d'aquest servei seria un estalvi energètic del 45% i el principal avantatge és la possibilitat d'integrar sistemes de recollida i gestió de dades a partir de les torretes connectades. Actualment, el sistema Tallyweb està instal·lat al port de Blanes i ja hi ha més de 3.000 torretes d'aquesta empresa a Espanya.

Draft Torre 340074187-image2.png
Primeres instal·lacions de Torretes Tally T-4


Sistema de connexió de ports

L'empresa francesa Falco ha dissenyat, sota la premissa de protegir el medi natural, un sistema de connexió de ports que permeti a l'usuari, des del telèfon mòbil, connectar amb el port. Amb aquesta aplicació es podrà conèixer els horaris del recinte, així com gestionar documents del mateix i conèixer les actualitzacions del port, el wifi o els horaris. Una nova evolució del sistema estaria enfocada a mostrar un marketplace on seria possible reservar i pagar els diferents serveis del port. Per facilitar la gestió dels enclavaments esportius, l'empresa col·locaria sensors sense fil no intrusius, amb una vida útil de tres a cinc anys, sota cada amarratge i funcionaria amb tecnologia ràdio. Així, mitjançant el programari, els usuaris coneixerien, a través d'un sistema de colors, la posició de cada vaixell i el nivell d'ocupació del port a la interfície. També col·locarien boies connectades que oferirien estadístiques de manera mensual o anual. D'altra banda, ofereixen un servei de monitorització elèctrica per conèixer el consum en temps real de cada endoll. Per als propietaris de les embarcacions, Falco ha dissenyat el sistema Vigie que es col·loca dins dels vaixells per conèixer des de la temperatura fins a la inclinació o si ha sortit de la seva zona d'amarratge, i el sistema Boitiers Tag, que genera una alarma si es mouen les portes o la tapa del motor.

Draft Torre 340074187-image3.jpeg
D'esquerra a dreta: el director comercial de Falco, Yann Guais i l'enginyer d'IoT, Jonathan Muñoz

Vehicles no tripulats d’inspecció

Hi ha zones especialment complexes per fer tasques d'inspecció. La consultora espanyola especialitzada en el medi marí Tecnoambiente ha llançat uns vehicles teledirigits o amb control remot per accedir a zones perilloses o zones de muntanya que funcionin mitjançant una estació wifi. Aquests vehicles, de 1,60 metres de llargària, funcionen mitjançant control remot de fins a un quilòmetre de distància. La proposta és utilitzar aquests vehicles per a prospecció de fons marins i de zones de superfície i mesurar els corrents, a més de cartografiar fons submarins, inspeccionar i detectar cables i tubs i zones a reparar en dragatges.


Draft Torre 340074187-image4.jpeg
Inspecció i imatge submarina

Sistema de connexió de ports mitjançant torretes

Per mantenir un port connectat i segur, l'empresa francesa Marina 360 ha dissenyat un sistema connectat de torretes als enclavaments portuaris. Amb aquest sistema seria possible tenir un control d'accés dels ports i serveis digitals, com ara la reserva d'espais. Marina 360 introduiria un kit electrònic a les torretes ja existents per aprofitar-les. D'aquesta manera, proposen un sistema de distribució d'energia fiable i digital, només caldria formar el personal per mantenir-lo per si fos necessari subministrar l'energia de manera presencial. Les torretes intel·ligents sabrien el consum exacte d'electricitat de cada vaixell i oferiria la dada de la quantitat que necessita per subministrar més energia. A més, la companyia ofereix una plataforma, Interfície Logiciel M360, on es registrarien les estadístiques per veure els beneficis d'aquest sistema i la presència dels vaixells. La seva principal referència es troba a la Regió d'Occitània.

Draft Torre 340074187-image5.jpeg
Representant de 'Marina 360'

Ecosistemes artificials per recuperar la fauna marina

La firma Ecocean genera ecosistemes artificials per multiplicar la fauna marina i recuperar l'existent al litoral, ja que més enllà de l'ús turístic dels ports esportius, hi ha una biodiversitat marina afectada per l'activitat dels recintes portuaris. La proposta són jardins flotants com a gàbies de metall inoxidable que ofereixen una combinació d'un substrat natural i un refugi contra els depredadors. Han aconseguit la recuperació de més de 300 espècies de fauna marina i hi han instal·lat més de 4.300 unitats en vuit anys. Van escollir aquest material perquè així les gàbies són 100% reciclables en comparació amb altres competidors que prefereixen el plàstic. Aquests ecosistemes artificials adopten diferents formes segons la tipologia dels peixos. A finals d'any, s'instal·laran 15 gàbies d'aquesta mena al port de Sant Feliu de Guíxols (Girona), que serà el primer port a Catalunya a instal·lar aquests ecosistemes artificials.

Draft Torre 340074187-image6.png


Control de ports mitjançant la intel·ligència artificial

L'empresa CTRL4enviro ha dissenyat un control de la bocana i dels amarratges a ports esportius. Gràcies al sistema MarinaV, proporcionen una anàlisi de vídeo per intel·ligència artificial per gestionar els ports i les marines. Així, es crearà una base de dades amb les matrícules dels vaixells que accedeixen o surten del port, així com la velocitat en nusos, horari, eslora i tipus d'embarcació. Aquest sistema detecta l'embarcació, amplia la imatge per veure la matrícula i després recupera la imatge original per detectar el vaixell següent. Les imatges s'envien al processador i després d'utilitzar-les s'esborren per protecció de dades. La seva idea és oferir un check-in i check-out automàtic que assignaria un amarratge als vaixells de manera automàtica. Gràcies a les seves càmeres d'alta sensibilitat, poden detectar la posició geogràfica dels vaixells per saber si els amarratges estan ocupats. Finalment, aquestes dades es representarien a una plataforma mitjançant un sistema de colors. També poden detectar incendis per la columna de fum i fins i tot la contaminació. El sistema s'està implementant al Port de Sant Carles de la Ràpita.

Draft Torre 340074187-image7.jpeg
Representant de CTRL4enviro, Anton Gomà, CEO

Psamides

El projecte europeu Psamides té com a objectiu optimitzar el funcionament dels ports petits i mitjans a través de la implantació d'eines innovadores que ajudin a gestionar els fluxos turístics, controlar millor els costos, proporcionar més serveis als usuaris i les usuàries, així com estimular l'ecoinnovació a aquests ports reduint les externalitats ambientals derivades de l’activitat turística.

Psamides compta amb un pressupost de 2,8 milions d'euros, un 85% dels quals es financen pel programa Interreg-MED de la Unió Europea. El projecte es va iniciar el gener del 2020 i finalitza el juny del 2022.

El projecte inclou deu socis: Ports de la Generalitat de Catalunya, Ports Illes Balears, port de Sète, port d’Iraklion, Pôle Mer Med, Athena R&Y Center, IMT Montenegro, la Universitat de Rijeka, SAS Noveltis i l’EPM (Eurorregión Pirineos-Mediterráneo), de la qual la Generalitat de Catalunya és membre fundador juntament amb el Govern de les Illes Balears i la Regió d’Occitània (França).

En línia amb aquest projecte, el Pla de ports de Catalunya pretén implementar un model d'innovació organitzat i actiu que permeti ser renovador de forma constant i sistemàtica, afavoreixi el creixement d'empreses capdavanteres, contribueixi a les noves estratègies en mobilitat sostenible i en adaptació i mitigació al canvi climàtic en un context d'emergència climàtica. Així, es vol potenciar la gestió integrada de les activitats portuàries al conjunt dels ports catalans i la sinergia entre els ports i el territori com a oportunitat de benefici social i territorial.

Autors

Redactat per: Marga Torre

Per saber-ne més: Enric Martínez

Back to Top

Informació del document

Publicat a 12/12/21
Acceptat a 12/12/21
Presentat el 12/12/21

Volum Notícies, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Puntuació document

0

Visites 31
Recomanacions 0

Paraules clau