Una empresa de Nantes ha presentat un embalatge reutilitzable, connectat i sensoritzat per mirar de reduir les conseqüències ambientals del comerç electrònic, la logística de darrera milla i el lliurament a domicili. Algunes companyies de distribució ja han començat a adoptar el nou producte.
The Box de LivingPackets: un embalatge reutilitzable fins a un miler de vegades
The Box és un producte que l'empresa emergent LivingPackets, de Nantes (Loira Atlàntic), ha presentar a l'edició de 2020 del Consumer Electronics Show de Las Vegas, aquest passat mes de gener. Es tracta d'un embalatge connectat que permet el seguiment geogràfic dels enviaments via mòbil per GPS, per evitar pèrdues i optimitzar els terminis de lliurament, i que disposa de sensors d'impacte, d'humitat, d'obertura i tancament, i de temperatura (per a mercaderies que necessitin mantenir la cadena de fred), a fi de garantir el bon estat dels objectes transportats. The Box també integra una càmera interior que pot servir per supervisar l'activitat dels distribuïdors o evitar robatoris. A més, aquest embalatge està fabricat amb materials reciclats, i segons els seus creadors és reutilitzable fins a un miler de vegades abans de ser reciclat al seu torn. LivingPackets assegura que la generalització del seu producte permetria la preservació de l'equivalent a set-cents milions d'arbres, els necessaris per fabricar el cartró dels prop de cent mil milions de paquets que es lliuren a domicili cada any arreu del món –quatre-cents milions a França.
Aquest 2020 és l'any en què LivingPackets espera que el seu producte es popularitzi. Hi pot ajudar la col·laboració establerta per la companyia amb el servei públic de correus francès (La Poste) i amb empreses de comerç electrònic (com CDiscount) i de distribució (Chronopost). També Orange (telefonia) ha adoptat el sistema per als enviaments i les devolucions entre les seves botigues i els seus clients.
The Box de LivingPackets es presenta en dues mides, amb capacitats màximes d'1 l i de 25 l, i per a un pes màxim en tot cas de 5 kg'(© LivingPackets)
Les caixes The Box disposen d'elements interiors de subjecció i protecció per a la mercaderia que fan innecessari l'ús de paper de bombolles. També tenen un pany de seguretat que enregistra els intents d'obertura no autoritzada del paquet. Pel que fa a les dades de destinació, apareixen en un panell de tinta electrònica, i són modificables amb cada enviament, o si s'ha comès un error en consignar-les. Les caixes estan fabricades amb polipropilè expandit, resistent als impactes, amb una rigidesa adequada, i reciclable quasi indefinidament. També, com s'ha apuntat, The Box disposa de sensors i d'una càmera orientada a l'interior del paquet: hom pot accedir a les informacions que proporcionen aquests elements a partir de dispositius mòbils. L'electrònica de la caixa funciona gràcies a bateries que, segons LivingPackets, permeten fins a mil trameses amb una sola càrrega: aquests elements són els que al capdavall determinen la vida útil de cada embalatge.
La utilització de The Box requereix disposar de l'aplicació mòbil corresponent, amb la qual cal introduir les dades de l'enviament. És necessari dipositar l'objecte a enviar a les oficines de La Poste o d'altres empreses col·laboradores, i pagar 2 € per la caixa. També mitjançant l'aplicació mòbil es pot dur a terme el seguiment de la tramesa, el control dels paràmetres esmentats abans, i consultar el punt més proper per retornar l'embalatge un cop usat –en cas que el destinatari no vulgui conservar-lo per a enviaments futurs.
Captura de pantalla de l'aplicació mòbil de The Box (© LivingPackets)
Les previsions de LivingPackets són de vendre mig milió d'aquests embalatges d'aquí a final de 2020. A més dels beneficis derivats de la venda de les caixes, LivingPackets finança la seva activitat amb un sistema d'inversions per part de particulars, amb pagament de beneficis als cinc anys, derivats dels estalvis que permet cada embalatge al llarg de la seva vida útil, i que LivingPackets xifra entre els dos mil i els cinc mil euros per unitat. Segons el web de la companyia, l'abril de 2020 hi havia prop de quatre mil inversors, les contribucions dels quals sumen més de cinc milions d'euros. Entre altres coses, aquesta quantitat hauria de servir per fabricar cent mil noves unitats de The Box l'any 2021.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: LivingPackets