L'àrea metropolitana de Reims ha creat una zona humida artificial per a la millora del tractament de les seves aigües de depuració i de les pluvials. Es pretén d'aquesta manera incidir sobre la qualitat de les aigües d'un riu proper i crear un corredor biològic que afavoreixi la biodiversitat a la zona.

AZHUREV

La ciutat de Reims (departament del Marne, nord-est de França) va iniciar l'abril de 2018 l'experimentació i el seguiment d'una zona humida artificial per a la millora de la qualitat dels efluents de la seva planta depuradora, d'una banda, i de les aigües pluvials expressament derivades, de l'altra. El projecte, anomenat AZHUREV (Aménagement d'une Zone Humide à Reims pour l'Épuration et le Vivant) va començar a dissenyar-se l'any 2011, a construir-se el 2016 i a omplir-se d'aigua cap a final de 2017.

Participen en aquesta actuació nombrosos socis: la comunitat supramunicipal metropolitana de Reims, com a gestora; la companyia SINBIO, de gestió de l'aigua i ambiental, com a col·laborador tècnic, a l'igual que Métis Ingénierie i la Universitat de la Lorena; Hydreos, clúster de l'aigua del nord-est francès, per a l'homologació; i l'agència de l'aigua del Sena i la Normandia, com a institució finançadora per encàrrec del Ministeri francès de l'Ecologia, ja que AZHUREV fou reconegut com a projecte innovador en el camp de l'enginyeria ecològica emmarcat en l'estratègia nacional francesa per a la biodiversitat 2011-2020.

L'indret que ara ocupa la zona humida era fins no fa gaire una superfície pol·luïda per aigües fecals d'origen domèstic. Després dels estudis de sòls i d'impacte, l'any 2016 hi van començar les tasques de reconversió, amb l'arrencament d'arbres i la preparació del terreny per a una nova vegetalització.

Els treballs es van orientar a la creació d'una zona humida impermeable: no es tracta doncs d'un sistema d'infiltració dels efluents de la depuradora o de les aigües pluvials, ja que es pretén evitar contaminacions accidentals del subsol, sinó d'un sistema de tractament final de depuració de determinats microcontaminants, així com del fòsfor i el nitrogen, mitjançant fitodepuració i fotodepuració.

La nova zona humida se situa més avall de l'estació depuradora de l'àrea metropolitana de Reims (amb un equivalent-habitant de 250.000 i amb un flux diari de 65.000 m3) i està constituïda per tres basses. Ocupa unes 5,5 ha (1,85 ha per bassa) i pot rebre fins a 6.000 m3 diaris de la depuradora.

Cal assenyalar que la superfície desforestada per a la implantació d'AZHUREV és molt més extensa, ja que si l'actuació reïx es preveu d'ampliar-la fins a les cent seixanta hectàrees: això es decidirà l'any 2023, quan s'acabi la fase d'assaig, de cinc anys.

 

azhresultat

(© Grand Reims)

  Els efluents de la depuradora metropolitana de Reims constitueixen fins a un 65% del cabal del riu Vesle durant l'estiatge, de manera que és inevitable la superació de certs valors llindar de contaminants en la qualitat global de les seves aigües. D'altra banda, l'impacte de les aigües no tractades en episodis de pluja també és significatiu, especialment després de períodes relativament secs.

Així doncs, les funcions que ha de complir la nova zona humida són principalment millorar la qualitat de les aigües depurades que retornen al riu Vesle i actuar com a reservori d'aigua capaç de restituir-ne mica en mica en èpoques seques i de mitigar els efectes de la pluja, mitjançant laminació, en una bassa de 50.000 m3, per tal que no arribin sobtadament nous contaminants al riu.

Les espècies vegetals utilitzades en la fitodepuració són Glyceria maxima (una herbàcia aquàtica rizomatosa), senill (Phragmites australis) i jonc de llac (Scirpus lacustris). Després del seu pas per les basses i abans del seu retorn al Vesle, l’aigua passa per un canyissar.

En allò referent a la tecnologia de mesurament i seguiment, a la nova zona humida funcionen permanentment cabalímetres d’entrada i sortida, estaciones meteorològiques, sensors de conductivitat, temperatura i profunditat (CTD), i sensors de radiació fotosintèticament activa (PAR). La presa de mostres, mensual, s’hi duu a terme mitjançant una embarcació no tripulada (de la companyia francesa Spyboat®).

Des de la seva posada en funcionament, s’ha observat a la nova zona humida una important reducció del nitrogen total (amoni, nitrats i nitrits), atribuïble sobretot a la seva adsorció sedimentària i en menor mesura a l’absorció per part de la vegetació.

Segons els promotors de l’actuació, encara és aviat per veure l’efectivitat d’AZHUREV en termes d’eliminació d’altres tipus de substàncies.

Al marge de les seves funcions descontaminants, l'àrea s'ha concebut amb la voluntat que serveixi de nou espai i corredor ecològic; a més, la zona humida compleix funcions de transició paisatgística entre el teixit urbà de Reims i el riu; i per últim, pot acollir activitats didàctiques i pedagògiques per al públic general i els estudiants.

 

azhvsol


reims375


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Par saber-ne més: AZHUREV [vídeo], WetPol 2019 [PDF], Hydreos


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 31/03/20
Acceptat a 31/03/20
Presentat el 31/03/20

Volum Més enllà del Departament, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Infraestructures relatives al cicle integral de l'aigua

Eixos transversals

Planificació i projectació

Projectes territorials i ambientals

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous objectes de conservació

Gestió i planificació de l'aigua per a un ús sostenible

Millora de la qualitat de les aigües

Millora de la qualitat hidromorfològica i biològica del medi

Localització

Puntuació document

0

Visites 4
Recomanacions 0