El Projecte Reverse Metallurgy (Valònia, Bèlgica) s'inscriu en els principis de l'economia circular. Té com a objectius la valorització i el reciclatge de residus amb contingut metàl·lic, i la creació d'un pol d'excel·lència industrial, tecnològica i científica en aquest sector. Una de les seves actuacions derivades, duta a terme per un consorci en què participen la Universitat de Lieja i diverses empreses privades, és la que us presentem tot seguit.

Pick-it, una aliança per al triatge automàtic dels residus metàl·lics

A Valònia, regió d'important tradició metal·lúrgica i siderúrgica, es duu a terme el Projecte Reverse Metallurgy, dotat amb 41,5 milions d'euros i que es basa en un partenariat financer publicoprivat sostingut entre d'altres pel Govern való a través del seu Ministeri d'Economia.

Dins Reverse Metallurgy hi trobem Pick-it – Shredder Residue Characterization by Machine Vision. Es tracta d'una actuació que agrupa diversos actors sota la coordinació de Comet Traitements, una companyia especialitzada en la gestió de metalls ferrosos, no ferrosos i derivats. Els altres agents implicats són GeMMe, el grup de recerca en mineralogia i metal·lúrgia extractiva de la Universitat de Lieja, i Citius, una empresa d'enginyeria.

Pick-it se centra en el triatge i la separació d'aliatges provinents de la premsada i la trituració de materials metàl·lics de rebuig, com ara vehicles desballestats, residus d'aparells elèctrics i electrònics, i ferralla. Atès que una de les condicions indispensables per poder reciclar aquests aliatges és llur correcta caracterització i la selecció acurada, cal disposar d'instruments d'alt rendiment i bones prestacions.

D'altra banda, segons els impulsors de Pick-it, l'opció del triatge manual és molt intensiva pel que fa a mà d'obra i té una eficiència limitada, i només és viable en països poc exigents envers els impactes ambientals i socials d'aquesta pràctica. A fi que Europa pugui desenvolupar i afermar cadenes d'activitat econòmica d'alt valor afegit basades en el reciclatge d'aquesta mena de materials, és imperatiu establir procediments intel·ligents per analitzar en profunditat la composició de cada residu i destriar-lo com convingui.

És per aquests motius que el consorci que lidera Comet Traitements ha desenvolupat un banc de caracterització capaç d'identificar diverses famílies d'aliatges mitjançant l'ús de diferents tipus de sensors: espectrals convencionals, de densitometria per raigs X, tridimensionals, i espectrals de plasma induït per làser (LIBS, laser-induced breakdown spectroscopy). El banc de caracterització també disposa de mecanismes de separació dels materials identificats, mitjançant ejecció o recol·lecció amb braços robòtics. Amb una correcta sincronització dels diferents sensors i un calibratge en temps real de les dades que proporcionen les anàlisis dutes a terme per aquests dispositius, s'ha aconseguit, asseguren els responsables de Pick-it, que la classificació dels metalls tingui lloc a velocitats competitives.

 

pickit

La cinta transportadora del banc de triatge, amb els braços robòtics de recol·lecció automàtica (© Comet Traitements)

  Els beneficis econòmics d'aquesta actuació, segons el consorci que la duu a terme, van en diverses direccions: comporta, d'una banda, l'obertura d'un nou sector industrial que requerirà prop d'una desena d'investigadors especialitzats en visió i intel·ligència artificials, i en caracterització de matèries primeres; implica després el desenvolupament i la fabricació de sistemes de triatge destinats a l'usuari final –aspectes dels quals s'ocupa Citius Engineering–; i suposa també una especialització en el reciclatge de metalls no ferrosos d'alt valor afegit que permetrà que Comet Traitements es desmarqui de futurs competidors quan el sector s'afermi –en aquest sentit cal fer esment per exemple del fet que Comet ja utilitza aquesta tecnologia en la que és la planta més important de Bèlgica per al tractament i el reciclatge de carcasses de vehicles desballestats, a Obourg (província de Hainaut).

A més, l'actuació adquireix encara més rellevància davant les restriccions a la importació de residus que progressivament es van implantant a diversos indrets del món, com ara la Xina o l'índia: de la mateixa manera que ja no caldrà exportar els materials a d'altres països per a llur segregació, tampoc no serà necessari de reimportar-los com a matèries primeres un cop destriats.


reverse375


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Reverse Metallurgy, GeMMe - Université de Liège, Groupe Comet Traitement


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 31/03/20
Acceptat a 31/03/20
Presentat el 31/03/20

Volum Més enllà del Departament, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Aspectes jurídics i institucionals

Cooperació entre ens

Eixos transversals

Governança

Mecanismes col·laboratius

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Prevenció, minimització i tractament de residus

Optimització dels processos de tractament de residus

Valorització de materials

Recollida i tractament de residus

Desenvolupament d'eines d'anàlisi i d'identificació

Localització

Puntuació document

0

Visites 19
Recomanacions 0