Un jove enginyer nord-americà ha ideat un sistema de baix cost que detecta els sons produïts per possibles activitats il·legals als boscos tropicals (tala, caça furtiva...) i n'avisa els serveis de vigilància, indicant-los a més la localització dels fets.

Dispositius electrònics en desús troben una nova funció com a vigilants dels boscos tropicals

Amb almenys 72.000 km2 de superfície desforestada anualment arreu del món (segons World Wildlife Fund, WWF), i atès que la desforestació i la degradació forestal suposen com a mínim l'11% de les emissions carbòniques mundials (segons l'ONU), sembla que evitar la desforestació pot resultar una de les maneres més senzilles de combatre el canvi climàtic. Malgrat tot, els beneficis econòmics que s'obtenen de la fusta fan que sigui difícil lluitar contra les activitats de tala il·legal, que constitueixen més de la meitat de les actuacions de tala, i que a més, habitualment, són el primer esglaó cap a desforestacions més greus, extenses i definitives, amb la conversió del bosc en terres de pastura o de conreu, o en sòl urbà.

Per això és destacable l'actuació de Topher White, un jove enginyer nord-americà que ha fundat Rainforest Connection. Es tracta d'una companyia sense ànim de lucre dedicada a la detecció d'activitats il·legals a boscos tropicals a diversos indrets del planeta. La detecció es duu a terme mitjançant la implantació, en llocs estratègics, de dispositius de captació de sons, fabricats a partir de telèfons mòbils en desús, i capaços de notificar els esdeveniments als serveis de vigilància forestal indicant-los-en la ubicació.

Topher White va concebre la idea l'any 2011 i la va posar en pràctica un any després en boscos tropicals d'Indonèsia. Pel que sembla, el sistema va funcionar a la perfecció, i en tot just un parell de dies va detectar un grup de llenyataires il·legals gràcies als sorolls de les seves serres mecàniques.

Rainforest Connection col·loca dispositius intel·ligents en desús, amb sistema Android, en cobertes de plàstic reciclat equipades amb un micròfon suplementari, un bloc de bateries i petits panells fotovoltaics. Els aparells així disposats es fixen al cobricel forestal, a uns 30 m d'alçada. Funcionen gràcies a les xarxes telefòniques convencionals (que segons White arriben fins i tot a l'interior de les selves, especialment en alçada), i enregistren els sons del bosc contínuament, amb un rang de captació de fins a 1,5 km. Transmeten els sons al núvol, on el programari d'intel·ligència artificial de Rainforest Connection els processa per detectar anomalies: sorolls d'eines de tala, de camions, de motocicletes, veus humanes, trets d'armes de foc, o maquinària per a l'obertura de camins, per exemple. En funció d'allò que es detecti, s'envien alertes en temps real, mitjançant els mateixos dispositius mòbils, als serveis de vigilància forestal de la zona, que en última instància seran els que determinin si l'activitat és sospitosa o il·legal, d'acord amb la seva localització.

La companyia de White actualment gestiona uns cent-cinquanta equips de detecció, en cinc punts del globus: al Perú (Alto Mayo), on els aparells serveixen per detectar activitats de tala il·legal, de caça furtiva i de narcotràfic; a l'Equador (Cerro Blanco, prop de Guayaquil), on vigilen activitats de tala, caça furtiva i urbanització no autoritzada, a més de transferir dades bioacústiques per al seguiment de fauna amenaçada (sobretot psitàcids); al nord del Brasil (reserva del poble tembé), on es controlen les mateixes activitats que al Perú, i on a més els dispositius de Rainforest Connection serveixen per dotar la població de punts d'accés Wi-Fi; al Camerun, on es fa seguiment de tala il·legal d'arbres així com de caça furtiva de goril·les, ximpanzés, elefants i aus, i on a més el control continu d'un tram concret de carretera ha possibilitat la protecció d'una àrea molt més extensa; i a Indonèsia, on la tecnologia de Rainforest Connection va permetre per primera vegada aturar de manera efectiva la tala il·legal a la reserva de gibons de Kalaweit Supayang, a Sumatra, en el moment en què s'estava perpetrant: és l'èxit primerenc de què hem parlat abans. En un futur proper, Rainforest Connection espera poder implantar els seus ginys de vigilància forestal a Bolívia.

 

rctopper

El jove Topher White instal·lant un dels seus aparells

  Segons Rainforest Connection, el seu sistema és més efectiu, ràpid i econòmic que d'altres que s'empren en la detecció d'aquest tipus d'activitats, com ara vols de supervisió o imatges de satèl·lit (que poden trigar setmanes a constatar anomalies), o patrulles de vigilants forestals (sovint migrades de recursos, i per a les quals el fet de disposar de patrons temporals relatius a la comissió d'activitats il·legals pot suposar una optimització de tasques).

La companyia també diu, però, haver trobat alguns problemes de funcionament derivats de la mateixa biodiversitat que vol protegir: per exemple, al Perú hi ha espècies de tèrmits als quals agrada destrossar els plàstics dels dispositius.

A part de la lluita contra les activitats de tala il·legal i de caça furtiva, el sistema de Rainforest Connection permet el seguiment bioacústic dels boscos tropicals, com s'ha avançat més amunt. Això facilita la constatació en temps real dels canvis que experimenten els ecosistemes més amenaçats i fa possible de protegir-los de manera més efectiva amb mesures de gestió de terres o de limitació de recursos explotables; i també serveix per comprovar l'èxit de les polítiques de reintroducció de fauna salvatge.

Al web de Rainforest Connection podreu saber més sobre les seves actuacions, i trobareu l'enllaç per contribuir a la seva tasca. També podreu descarregar-vos l'aplicació mòbil per sentir en streaming els sons dels boscos tropicals a partir dels dispositius ja instal·lats –i que en l'actualitat ja han permès d'enregistrar l'equivalent a més de cent anys d'àudio continu.


rc375


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Rainforest Connection, CNN


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 31/03/20
Acceptat a 31/03/20
Presentat el 31/03/20

Volum Més enllà del Departament, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Observació dinàmica

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Comunicació amb l'usuari

Observació i mesura territorial

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous actors de la conservació

Tendències de la biodiversitat a Catalunya

Prevenció, minimització i tractament de residus

Valorització de residus no aprofitables com a subproductes

Localització

Puntuació document

0

Visites 9
Recomanacions 0